Budaya cantik hari ini membawa setiap individu baik wanita mahupun lelaki kepada fasa mengubah rupa asli kepada bentuk wajah yang diimpikan. Namun berbaloikah semua ini?

EH (Malaysia) - - Etika -

anyalah wanita mana sekalipun, pasti mereka punya cara sendiri untuk sentiasa tampil cantik dan bergaya supaya rasa lebih yakin setiap kali melangkah keluar. Asas solekan hari ini nampaknya bukan lagi ‘senjata’ utama apabila cara yang lebih ekstrem menjadi taruhan untuk cantik dalam masa yang singkat biarpun dengan pelaburan yang cukup tinggi. Jika di Barat hal ini mungkin bukan perkara baru dan pengaruh budaya itu membawa perubahan kepada cara orang Asia dalam menjaga kecantikan. Boleh dikatakan hampir tiada lagi yang mengamalkan pengambilan jamu atau cara tradisi lain yang memakan masa lama dalam memberi kesan positif pada wajah.

Saya tertarik dengan artikel ditulis Zara Stone untuk The Atlantic yang berjudul The K-Pop Plastic Surgery Obsession. Kajian yang dilakukan Stone mendapati sehingga Mei lalu sekurangkurangnya satu dari lima wanita Korea Selatan menjalani pembedahan plastik. Dan jumlah ini lebih banyak berbanding wanita di Amerika Syarikat yang hanya satu daripada 20 wanita sahaja yang melakukan Sumiya Torres dari Miami mati pada usia akibat implan di pinggul yang dibuat

suntikan botox

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.