SARAH ATHIQAH MOKHTAR

Dia berkhidmat di industri penerbangan sebagai pembantu juruterbang, Sarah Athiqah memasang visi untuk menjadi seorang kapten penerbangan suatu hari ini dan berkongsi kisah tentang kerjayanya.

EH (Malaysia) - - Horoskop - PENYELARAS / TEKS DIBANTU OLEH ELINA SYAZLINA (PELATIH UITM) ARAHAN SENI KHAIRANI RAMLI SOLEKAN FENDI SANI PAKAIAN H&M DAN MONKI GAMBAR KEENKY

“SOME PEOPLE ARE BORN TO MAN THE COCKPIT. JADI SAYA PERCAYA UNTUK MENJADI SEORANG JURUTERBANG, MEREKA PERLU ADA BAKAT. ”

Industri penerbangan antara industri yang didominasi oleh golongan lelaki. Dulu-dulu wanita tidak digalakkan untuk menyertai industri ini kerana hadirnya stigma bahawa mereka golongan lemah dan mudah terpengaruh dengan emosi. Hakikatnya seorang wanita mampu melakukan apa sahaja yang diingini selagi hadir dengan penuh keazaman, kecekalan dan kerja keras. Amelia Earhart sebagai contoh adalah perintis juruterbang dan merupakan juruterbang wanita pertama di dunia pada usia 34 tahun, dia berjaya terbang secara solo menyeberangi Lautan Atlantik pada tahun 1932. Malah menurut artikel yang dikeluarkan oleh International Society of Women Airline Pilots pada tahun 2016, hanya 4,000 daripada 130,000 juruterbang di seluruh dunia adalah wanita.

Dunia pula kian mula menerima golongan wanita dalam industri yang bukan lagi hanya ekslusif untuk lelaki sahaja. Penerimaan ini memberikan kesamaan yang penting untuk generasi masa hadapan dan juga sebagai peringatan bahawa semua orang mampu melakukan apa sahaja yang diingini jika mereka sanggup bekerja keras untuk mendapatkannya. Di Malaysia, ia bukan sesuatu yang anomali, bahkan pabila saya mendapat tahu tentang Sarah, saya terus merebut peluang untuk mengenali dirinya serta kerjayanya di langit tinggi.

Sarah Athiqah, wanita berusia 28 tahun ini merupakan pembantu juruterbang AirAsia juga graduan daripada Integrated Aviation Academy di Ipoh, Perak. Bagi Sarah, di Malaysia ramai wanita telah menjadi juruterbang kerana mereka berani, jadi ia bukan situasi yang pelik baginya. “Bahkan di AirAsia juga, semua juruterbang mendapat layanan yang sama. Saya tidak pernah mendapat layanan

yang berbeza hanya kerana saya seorang juruterbang wanita. Menjadi seorang juruterbang bukan tugasan yang mudah. Ramai yang memandang kami berbeza mungkin kerana jawatan dan gaji kami, namun untuk menjadi seorang juruterbang, kami masih perlu belajar latihan penerbangan seperti biasa.”

Dia tidak pernah terfikir untuk menyertai industri penerbangan sehingga mendapat galakan daripada bapa saudaranya yang juga merupakan seorang juruterbang di AirAsia X. “Pakcik saya perlu yakinkan arwah ayah untuk menghantar saya ke sekolah latihan penerbangan. Arwah ayah pula tidak berapa gemar dengan idea tersebut dan banyak membantah. Namun selepas dipujuk dan diyakinkan, dia bersetuju untuk saya menjadi seorang juruterbang.”

KRITERIA SEORANG JURUTERBANG

Menurut Sarah untuk menjadi seorang juruterbang memerlukan beberapa kriteria penting seperti skil komunikasi yang bagus, keberanian, sikap positif serta bakat. “Some people are born to man the cockpit. Jadi saya percaya untuk menjadi seorang juruterbang, mereka perlu ada bakat. Pengajar latihan penerbangan dapat ‘melihat’ siapa yang berbakat dan siapa yang tidak. Jika anda lakukan banyak kesalahan, belajar daripada kesilapan tersebut dan usaha lebih keras lagi untuk berjaya. Seorang juruterbang juga perlu miliki kesedaran situation tinggi, perlu sharp dan cekap kerana kapal terbang akan bergerak laju jadi juruterbang dan pembantu juruterbang perlu berfikir lebih pantas berbanding pesawat tersebut. Selain itu, kami juga dilatih untuk situasi kecemasan, cara untuk hadapi masalah dengan penumpang mahupun pesawat sendiri. Penting untuk yakin dengan diri sendiri kerana di latihan ini, mereka mahu menguji daya ketahan kita.”

Sarah juga bertanggungjawab untuk memeriksa sistem pesawat, kelengkapan pesawat serta mengikut standardoperating

procedure (SOP) AirAsia yang telah ditetapkan. “Semua juruterbang perlu ikut SOP tersebut – mereka tidak boleh lakukan sesuatu mengikut hati sahaja. Kami juga perlu periksa cuaca dan status pesawat sendiri berdasarkan laporan yang ditulis oleh kapten sebelum ini. Daripada laporan tersebut, kami perlu membuat keputusan untuk menerima atau menolak pesawat, namun kesemua langkah kerja kami perlu mengikut manual yang telah ditetapkan.”

Rutin hariannya bergantung kepada jadual penerbangan yang telah ditetapkan. Seorang pembantu juruterbang perlu melaporkan diri di syarikat sejam sebelum penerbangan. Dalam masa sejam ini antara perkara yang perlu dilakukan adalah hadiri taklimat bersama kapten serta kru kabin. “Kebiasaannya kami lakukan dua atau tiga sektor setiap hari. Sektor dalam industri penerbangan bermaksud penerbangan, sebagai contoh kami akan terbang daripada Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur kemudian terbang ke Kota Bahru dari Kuala Lumpur. Kadang-kala kerjaya saya ini boleh melebihi 12 jam sehari.”

Menurut Sarah lagi, bergantung kepada syarikat penerbangan sendiri, untuk menjadi seorang kapten mereka perlu bekerja selama 3,500 jam dan harus berusia 26 tahun ke atas. Temubual dan latihan stimulator serta latihan penerbangan sebenar disusuli Baginya, latihan adalah cabaran terbesar buat dirinya yang mana mereka perlu berlatih menggunakan stimulator setiap enam bulan. “Jika tidak lulus latihan tersebut, ada kemungkinan dibuang kerja atau tidak dibenarkan untuk terbang. It is very stressful and anything can happen jika tidak dilakukan bersungguh-sungguh.”

Destinasi paling jauh yang pernah Sarah terbang adalah di Changsha, China yang memakan masa 4 jam 40 minit dan di setiap penerbangannya, dia pasti akan membawa peralatan tulis sendiri, tablet yang mengandungi manual penerbangan, lampu suluh serta dokumen penting seperti pasport, lesen penerbangan dan sijil penting. “Saya juga bawa screen visor pada setiap penerbangan,” selorohnya lagi diikuti dengan gelak kuat.

Ditanya apa yang paling digemari tentang pekerjaannya, Sarah menjawab dengan penuh tenang, “Saya paling gemar syarikat penerbangan saya, AirAsia kerana mereka fun dan tidak pernah membosankan. Syarikat tersebut mempunyai ramai pekerja dan saya dapat berjumpa dengan ramai orang baru setiap hari. Saya juga terbang dengan kapten berbeza setiap hari, jadi saya dapat kenal karakter yang berbeza. Bagi saya, saya rasa tidak takut untuk bercakap dengan kapten di AirAsia kerana mereka ramah. Kami juga senang bekerja bersama-sama.”

Dalam masa lima tahun, Sarah berharap dia akhirnya dapat memegang jawatan sebagai seorang juruterbang atau kapten di AirAsia. Sarah berpesan, sesiapa yang ingin menjadi juruterbang untuk fokus kepada akademik, dan perlu menjaga kesihatan. “Bergelar juruterbang, anda harus kuat fizikal dan mental dan kerja dengan lebih keras kerana ia satu pekerjaan yang sukar untuk dicapai. Mungkin di tempat lain, jika kita malas akan ada individu yang boleh membantu, namun sebagai seorang juruterbang di angkasa, kita akan banyak bergantung kepada diri sendiri.”

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.