Anda Masih Single? You’re Not Alone

YOU’RE NOT ALONE!

EH (Malaysia) - - Contents -

Perasaan untuk berpasangan hadir secara semula jadi buat mana-mana individu. Namun ada juga yang lebih gemar untuk kekal bersendirian dan bagi kami ia sesuatu yang patut diraikan.

Di dalam budaya Asia, jika sesetengah individu melebihi usia tertentu dan masih bujang, mereka dianggap andartu ataupun lebih teruk, dianggap terlalu memilih pasangan hidup. Ada juga yang mengatakan bahawa seseorang individu perlu berpasangan agar kehidupan mereka menjadi lebih lengkap.

Golongan wanita terutamanya seringkali ditekan untuk mencari pasangan hidup dengan cepat atas faktor kesuburan, yang mana pabila usia semakin meningkat, semakin sukar untuk mendapatkan zuriat. Namun begitu ini tidak bermakna mereka yang berstatus bujang tidak bahagia. Ada beberapa individu yang saya kenali, masih kekal dengan status bujang kerana kehendak peribadi. Sebelum anda ‘judge’ mereka yang masih bujang, kami bariskan 10 sebab mengapa being single is awesome.

1

ANDA BELAJAR UNTUK MENGHARGAI DIRI SENDIRI

Pabila anda berpasangan, secara automatiknya anda akan dijangka untuk lebih fokus pada keperluan dan kehendak mereka, bukan lagi pada diri sendiri menurut ahli psikologi klinikal dan pengasas MySingleSpace, Wendy Wasson, Ph.D. Jangkaan ini seringkali menyebabkan keretakan dalam satu hubungan kerana kehendak yang tinggi daripada pasangan masing-masing. Tekanan ini tidak menjadi kerisauan buat mereka yang bujang kerana mereka belajar untuk menghargai diri sendiri dan

meletakkan diri mereka dahulu sebelum orang lain. Tidak salah pun untuk berbuat demikian kerana if you don’t love yourself, then who else will?

2HUBUNGAN DENGAN TEMAN MENJADI LEBIH BAIK

Jika anda lihat, pabila anda mula berpasangan, hubungan dengan teman-teman juga semakin lama semakin renggang. Mereka yang bujang pula akan lebih fokus kepada teman dan ahli keluarga dan ini akan menguatkan lagi hubungan mereka. Mereka yang tidak mempunyai teman ramai memiliki kemungkinan untuk meninggal dunia tujuh tahun lebih awal tidak mengira usia anda menurut kajian oleh jurnal PLoS Medicine yang dilakukan di Brigham Young University dan University of North Carolina.

3KERJAYA LEBIH CEMERLANG

Dengan masa yang terluang dan tanpa gangguan individu lain, mereka yang bujang akan lebih fokus kepada kerjaya. Di tempat kerja, mereka akan lakukan kerja sebaik yang mungkin, bukan berkepit dengan telefon pintar untuk mendapatkan update harian daripada pasangan. Tanpa tekanan daripada pasangan juga, anda dapat memilih kerjaya yang anda inginkan dan pelan perancangan mengikut terma sendiri.

4TIDUR LEBIH NYENYAK

Mungkin ini akan kedengaran pelik, tetapi hakikatnya jika anda bujang, tidur anda akan lebih nyenyak dan tenang. Jika pasangan anda miliki jadual tidur berbeza dengan anda, ini boleh menyebabkan tidur anda terganggu. Menurut Journal of Marital and Family Therapy oleh Jeffrey H. Larson, D. Russell Crane dan Craig W. Smith, pasangan yang miliki corak waktu tidur berbeza mempunyai lebih masalah dalam hubungan termasuk kurang hubungan intim, kurang berkomunikasi dan lebih konflik dalam menyelesaikan masalah.

5ANDA

BOLEH LAKUKAN APA SAHAJA YANG DIINGINI

Tanpa pasangan, anda boleh mengawal kehidupan dan masa anda sendiri. Ini bermakna anda boleh mencipta rutin harian yang selesa tanpa perlu memikirkan tentang rutin harian orang. Menurut kajian oleh McGill University di Kanada, mereka yang memiliki rutin harian stabil mempunyai hidup yang lebih berkualiti dan lebih tidak cenderung untuk menghidap gangguan mental. Apa yang anda tunggu lagi? Take charge of your life now.

6JIMAT WANG

Pabila anda sedang bertemu janji dengan pasangan, perbelanjaan akan menjadi berganda. Ini termasuk kos perbelanjaan untuk makan, menonton wayang, kos kecantikan dan lain-lain lagi. Belum melibatkan lagi kos hadiah hari jadi, ulang tahun ataupun percutian bersama-sama. Buat mereka yang telah berkahwin pula, kos perbelanjaan juga akan lebih bertambah apatah lagi jika anda dikurniakan cahaya mata. Jadi buat mereka yang masih bujang, usah bersedih kerana wang yang anda dapat setelah penat lelah bekerja, boleh digunakan untuk belanja diri sendiri sahaja.

7TIDAK TERLIBAT DENGAN DRAMA REMEH

Mana-mana hubungan akan melibatkan dua hati dan personaliti berbeza. Tanpa toleransi dan komunikasi, pergaduhan tidak dapat dielakkan. Mereka yang bujang pula tidak perlu lalui drama-drama remeh ini malah ia juga mengurangkan rasa sakit hati. Lebih baik kekal bujang daripada anda dalam hubungan toksik yang hanya membawa tenaga negatif pada diri sendiri.

8MENGEMBARA DAN MENGENALI DUNIA

Bukan bermakna anda yang berpasangan tidak dapat lakukan perkara yang sama, cuma mereka yang bujang tidak punyai batasan tertentu. Sebagai contoh, pabila anda mengembara atau bercuti dengan pasangan, anda perlu bertoleransi dengan mereka lokasi, bajet mahupun aktiviti yang akan dilakukan. Mereka yang bujang pula tidak perlu fikirkan semua perkara tersebut kecuali jika mengembara bersama teman atau ahli keluarga. Hanya

pack helaian yang diperlukan, bawa passport dan kenali dunia secara rawak (tetapi masih jaga keselamatan) mengikut naluri anda.

9BEBAS UNTUK BERKAWAN

Tanpa sebarang ikatan dengan mana-mana individu, ini bermakna anda bebas untuk berkawan dengan sesiapa sahaja. Ada sesetengah pasangan yang terlalu mengongkong mungkin tidak akan membenarkan anda keluar dengan teman walaupun jantina sama hanya kerana mereka kuat cemburu. Bukan semua pasangan seperti ini namun pabila anda bujang, anda tidak perlukan kebenaran untuk berkawan. Jadi buka minda anda dan beramah mesra dengan mana-mana individu sekalipun kerana tidak salah untuk anda membuat kawan baru.

10BENTUK

BADAN LEBIH MENAWAN

Menurut satu undian yang dilakukan di United Kingdom, mereka mendapati bahawa 73 peratus individu yang tidak bersenam (sekurangkurang 150 minit seminggu) adalah dari kalangan yang sudah berkahwin. Undian ini mengatakan bahawa mereka yang bujang dan telah bercerai lebih aktif kerana mereka ingin menarik perhatian bakal pasangan.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.