Merayakan Graduan Fesyen

GLAM (Malaysia) - - Memo Glam - OLEH A IZAT A IDID

SetiapS masa industri fesyen pasti tertunggu-tunggu graduan fesyen yangyan tampil memberikan kelainan kepada gelanggang lokal serta mampumam terbang tinggi untuk menembusi pasaran luar negara. Maka, adalah penting untuk para graduan ini diberikan pentas yang sewajarnyasew agar usaha kreatif mereka dapat dipertontonkan kepada insanin insan penting dalam industri ini. Mereka yang bekerja dala dalam lapangan fesyen perlu memberi masa mereka untuk mendidik sek sekaligus mencipta ruang untuk para graduan fesyen mempertontonkanmempertonton idea baru mereka. Meski ramai graduan fesyenfesye dilahirkan oleh universiti dan kolej di Malaysia memenuhimem industri saban waktu tetapi sayang bukan semuanyasemuan menjadi apa yang diharapkan. Situasi ini seakansea mengejek industri fesyen lokal yang masihm belum mantap dan digunakan sebagai tikettik hanya untuk mendapat segulung ijazah.

PersoalanPe paling utama adalah, apakah kriteria yangyan menjadikan graduan fesyen itu boleh menemp menempah tempat di dalam lapangan fesyen lokal? Dengan tren trend media sosial sekarang, nampaknya itu adalah medium yan yang paling mudah untuk mereka mempertontonkan kreativitikreati masing-masing. Para graduan tidak perlu bergantung pada pertunjukan fesyen yang biasanya berlangsung pada akhir semester, mereka bisa menggunakan kemudahan seperti Instagram untuk membuka jendela rezeki sendiri. Ia adalah medium yang paling berkuasa kerana kita sering menghadapnya 24/7. Melalui Instagram saya mengenali ramai graduan fesyen dan yang perlu diberi perhatian sekarang iaitu @limsayhoung yang menuntut di kolej Esmod Kuala Lumpur. Beberapa tahun lalu, saya juga memilih untuk merakam helaian koleksi graduan Fizi Woo buat menghiasi lembaran fesyen GLAM.

Antara langkah yang bisa diambil untuk memantapkan lagi graduan fesyen adalah dengan menggabungkan mereka dalam satu minggu fesyen. Acara ini hendaklah didedikasikan kepada graduan tahun akhir daripada sekolah fesyen untuk mempertontonkan himpunan mereka kepada orang penting dalam dunia fesyen seperti perekaereka fesyen, editor majalah juga syarikat fesyen yang mampu menggaji mereka dan memberikan pentas terbaik kepada bakal graduan. Kita tidak mahu mereka ereka yang memiliki otak kreatif ini dibiarkaniarkan hanyut tanpa sesiapa yang bisa mengemudi mereka melayari dunia fesyen.

TOPI GUCCI REKAAN PELAJAR FESYEN LIM SAY HOUNG

HELAIAN REKAAN FIZI WOOWO SEWAKTUSEWA MASIH MENUNTUTMEN DI UITM

DRESS M MISSONI

CLUTCH CHANEL

KASUT DIOR

JAM TANGAN SALVATORE FERRAGAMO

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.