Pergi tanpa pesan Hujan iringi majlis pengebumian

Harian Metro - - Setempat - Norrasyidah Arshad norrasyidah@hmetro.com.my

 Pelakon popular 80-an meninggal dunia dalam tidur

“Sebelum ayah meninggal dunia, adik bertanya apa yang ayah nak makan, kerana nak keluar beli makanan. “Bagaimanapun, selepas mandi, adik kejutkan ayah, tetapi ayah sudah tiada.”

Kata Nur Syamira Azmil, 33, anak sulung pelakon era 1980-an Azmil Mustapha, 65, yang meninggal dunia di dalam tidur di rumahnya di sini, semalam.

Nur Syamira berkata, bapa meninggal dunia ketika tidur, namun mereka lima beradik tidak dapat mengesahkan bila bapa menghembuskan nafas terakhir.

Menurutnya, sebelum itu, bapanya berada dalam keadaan sihat dan boleh melakukan rutin Hujan mengiringi pengebumian pelakon terkenal era 1980-an, Azmil Mustapha, di Tanah Perkuburan Islam, Seksyen 21, petang semalam.

Azmil atau nama sebenarnya Mohd Azmil Mustapha Kamil, 65, disahkan meninggal dunia jam 12.40 tengah hari akibat sakit jantung di rumahnya di Kondominium Sri Permata, Seksyen 9, dekat sini.

Sementara itu, adik bongsu Azmil, Muhammad Aziph, 50, berkata, abangnya pernah menjalani rawatan pintasan jantung pada 2016, selain dua kali diserang sakit jantung tahun lalu.

Menurutnya, walaupun sakit, abangnya tidak pernah patah semangat untuk terus berdakwah seperti harian seperti biasa.

Sementara itu, adik Azmil, Ros Anita, mengakui abangnya ada masalah jantung.

Katanya, ketika hayatnya, Azmil banyak melakukan ibadat di rumah selain menjalankan aktiviti dakwah.

“Dia tidak meninggalkan apa-apa pesan,” katanya.

Ketika hayatnya, Azmil pernah dua kali mendirikan rumah tangga.

Azmil meninggalkan lima anak berusia 16 hingga 33 tahun termasuk seorang lelaki tunggal iaitu Nur Syamira, Nurazalea Arifah, Nor Amalia Batrisya, Mohd Bazli Zhafri dan Nur Alia.

Jenazah dibawa ke Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah untuk dimandikan dan solat jenazah diadakan di situ sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21, dekat sini, selepas Asar petang, semalam. dilakukan sebelum ini.

“Dia juga ceria walaupun kesihatan tidak mencapai tahap 100 peratus.

“Dalam waktu terdekat ini abang ada dijemput memberi ceramah agama namun Allah lebih menyayanginya. Kami sekeluarga reda dengan pemergiannya,” katanya.

Terdahulu, jenazah Azmil dimandi dan disembahyangkan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Turut hadir memberi penghormatan terakhir kepada jenazah Mohd Azmil adalah pasangannya dalam filem Ali Setan, Fauziah Ahmad Daud, DJ Dave dan penerbit Aziz Bakar.

JENAZAH Azmil dibawa ke Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21, Shah Alam untuk disemadikan.

AZMIL

ANAK arwah Azmil pada majlis pengembumian, semalam.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.