Aspek keselamatan perlu ditingkatkan

Harian Metro - - Setempat - Raja Noraina Raja Rahim dan Amran Yahya am@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Insiden terbaru membabitkan seorang pelajar tingkatan dua maut akibat terkena bilah pisau traktor mesin rumput di Gemas, Negeri Sembilan, semalam, menunjukkan aspek keselamatan di sekolah mesti dipertingkatkan.

Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, kejadian berkenaan boleh dicegah jika pihak terbabit mengutamakan keselamatan pelajar.

“Sepatutnya ketika kerja selenggaraan dijalankan, pelajar tidak dibenarkan berada di kawasan berkenaan dan begitulah sebaliknya jika pelajar berada di padang, kerja selenggara tidak boleh dijalankan.

“Kejadian ini memberi pengajaran bahawa keselamatan pelajar perlu diberi perhatian,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, semua tempat kerja mempunyai bahaya dan risiko yang perlu ditangani serta menjadi tanggungjawab guru termasuk murid untuk mengenal pasti dan mencegah kemalangan daripada berlaku.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat laporan kemalangan di sekolah yang membabitkan guru, kakitangan dan pelajar. Sebahagian daripada mereka maut,” katanya.

“Saya tergamam melihat Nur Afini rebah, pada masa sama, darahnya terpercik pada pakaian saya,” kata Mohd Farhan Reza Badrul Hesam, 13, yang cedera terkena serpihan bilah pisau mesin rumput yang turut mengorbankan rakannya itu, kelmarin.

Mohd Farhan yang ditemui di rumahnya di Kampung Bangkahulu di sini, semalam masih trauma dengan tragedi itu yang berlaku ketika mereka berehat di padang semasa raptai perbarisan untuk hari sukan sekolah yang dijadualkan berlangsung semalam.

Pelajar tingkatan satu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tuanku Abdul Rahman, Gemas itu yang baru dibenarkan keluar dari Hospital

Tuanku Ampuan Najihah (HTAN)

Kuala Pilah berkata, Nur Afini Roslan, 14, duduk di belakangnya sebelum mereka mendengar bunyi letupan kecil seperti mercun.

“Saya terasa kepala dihentak sesuatu dan apabila menoleh ke belakang, Nur Afini sudah rebah dalam keadaan

ZALINA menyiram air di pusara anaknya, Nur Afini pada majlis pengebumian di Tanah perkuburan Pusara Damai, Felda Sungai Kelamah.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.