Sesalan gugur kandungan

Harian Metro - - Addin - Penulis ialah peguam syarie

Saya tersalah cakap dengan suami dengan menyatakan, sekiranya mengandung lagi, bayi yang lahir itu akan saya diberikan kepada orang lain.

Sekarang saya memang benar-benar hamil dan usia kandungan sudah mencecah tujuh minggu. Saya tidak sanggup memberikan anak itu kepada orang lain.

Ekoran itu, saya mengambil keputusan mencuci kandungan. Mohon penjelasan lanjut berhubung tindakan saya itu.

Fiza Skudai

Dalam permasalahan ini, saya rumuskan kepada dua perkara utama yang perlu penjelasan dari segi hukum.

Pertama, janji dibuat isteri kepada suami iaitu jika beliau mengandung lagi, anak yang bakal lahir itu akan diserahkan kepada orang lain.

Kedua, tindakan isteri mencuci atau membuang kandungannya dalam usia tujuh minggu kerana tidak sanggup menunaikan janji yang dibuatnya.

Islam mengajar umatnya menepati janji sesama manusia. Selagi janji itu baik dan tidak bertentangan dengan agama, ia wajib dipenuhi.

Apatah lagi jika janji yang dibuat manusia kepada Allah SWT. Ia hendaklah ditunaikan kerana Allah SWT mengutuk keras, melaknat serta menimpakan bencana terhadap orang yang mungkir janji.

Ciri-ciri orang munafik adalah suka berdusta, ingkar janji dan mengkhianati amanat. Sebagaimana disebutkan dalam hadis: “Tanda-tanda orang munafik ada tiga: Jika berkata-kata dia berdusta, jika berjanji dia mungkiri dan jika diberi amanat dia khianati.” (Hadis riwayat Muslim)

Golongan munafik diancam Allah SWT akan dimasukkan ke dasar neraka. Seperti firman Allah SWT dalam Surah anNisaa’, ayat 145 yang bermaksud: “Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang paling bawah sekali daripada (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.”

Islam juga mengajar kita supaya berhati-hati dalam berkata-kata supaya tidak tersasar dan membelakangkan agama.

Jika tiada mudarat, tiada salahnya janji itu tidak dipenuhi. Pada masa sama, tiada halangan yang menyentuh akal dan nyawa ibu bapanya untuk menjaga anak itu.

Janji yang dibuat tanpa sebarang sebab di sisi agama adalah perbuatan sia-sia. Allah SWT mengurniakan zuriat di dalam rahim ibu kerana kasih sayang Allah SWT kepada hamba-Nya.

Siapalah kita untuk mendahului kurniaan

Allah itu dan merasakan ia sia-sia. Kita perlu bijak membezakan janji wajib, sunat, harus atau haram ditunaikan dengan melihat kandungan janji dan apakah ia mendatangkan kemudaratan jika ditunaikan atau sebaliknya.

Dalam Islam, walaupun kandungan itu didapati cacat, tetapi ia masih boleh hidup dan dirawat. Kandungan itu haram dibuang sekiranya sudah melebihi empat bulan.

Jika kandungan belum berusia empat bulan, ia masih ada keharusan. Namun, mengikut pengalaman dan pengetahuan perubatan, kandungan berusia tujuh minggu sudah ada denyutan jantung, tetapi roh belum ditiupkan ke dalamnya.

Dalam sebuah hadis, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Setiap anak yang dikandung akan ditiupkan rohnya ketika usianya empat bulan dalam kandungan.”

Abdullah bin Mas’ud berkata, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya setiap kamu terkumpul kejadiannya dalam perut ibumu selama 40 hari dalam bentuk nutfah, kemudian dalam bentuk ‘alaqah selama itu pula, kemudian dalam bentuk mudghah selama itu pula, kemudian ditiupkan roh kepadanya.” (Hadis riwayat al-Bukhary, Muslim, Abu Daud, Ahmad dan Tirmizi)

Menurut pandangan ulama, tindakan menggugurkan kandungan sebelum usianya

120 hari adalah harus jika ia mendatangkan kemudaratan kepada ibu bapa atau anak itu sendiri.

Sebaliknya, jika tidak mendatangkan sebarang kemudaratan, hukumnya adalah makruh. Walau bagaimanapun, saya mencadangkan ibu atau isteri perlu bertaubat kepada Allah SWT atas tindakan yang dilakukan itu.

Walaupun ada keharusan menggugurkan kandungan tetapi keharusan itu biarlah bersebab.

 Si ibu wajib bertaubat kepada Ilahi atas ketelanjuran dilakukan

Sebab yang dinyatakan hendaklah bertepatan dengan kehendak syarak.

Firman Allah SWT dalam Surah al-An’am, ayat 151 yang bermaksud: “Dan janganlah kami membunuh nyawa manusia yang diharamkan oleh Allah kecuali dengan alasan yang benar.”

Allah memberi peringatan tegas perbuatan membunuh nyawa manusia tanpa sebab dan alasan yang dibenarkan syarak.

Oleh itu, sebagai hamba pintu taubat masih terbuka sebaik saja kita menyedari kita melakukan dosa dan kembali mencari rahmat Allah

SWT.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.