Bekas pegawai bank alih wang RM22,500

Harian Metro - - Tengah -

Kuala Lumpur: Tindakan seorang bekas pegawai bank mengalihkan wang RM22,500 yang bukan miliknya ke dalam akaun banknya membawa padah apabila dia didenda RM8,000 oleh Mahkamah Sesyen, di sini, semalam.

Hakim Zaman Mohd Noor menjatuhkan hukuman itu terhadap Rafidah Che Mat Zain @ Zainuddin, 42, selepas tertuduh menukar pengakuan kepada bersalah pada hari pertama perbicaraan kes itu.

Tertuduh turut berdepan hukuman penjara dua bulan jika gagal membayar denda itu.

Mengikut pertuduhan, wanita itu didakwa dengan curangnya membantu seorang lelaki warga Nigeria mengalihkan wang ke dalam akaun bank miliknya RM22,500 secara berperingkat yang mana tertuduh mengetahui wang itu bukanlah miliknya.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah premis di Jalan Metro Perdana Timur 2, Taman Usahawan, Kepong, di sini antara jam 8 pagi sehingga 11.59 malam, Jun dan Julai 2017.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 424, Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya.

Terdahulu, Rafidah yang tidak diwakili peguam merayu mahkamah memberikan hukuman ringan kepadanya atas alasan dia kini tidak bekerja dan ditanggung oleh suami serta mempunyai lima anak.

Timbalan Pendakwa Raya, Amirah Sariaty Zainal, bagaimanapun memohon hukuman setimpal untuk memberi pengajaran kepada tertuduh dengan mengambil kira kesalahan jenayah ini semakin berleluasa di negara ini. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh mengesahkan pihaknya menerima laporan polis dibuat jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei berhubung penyebaran video seks dikaitkan dengan atlet itu.

Amar Singh berkata, atlit terbabit sudah memberi keterangan kepada pegawai polis bagi membantu siasatan kes berkenaan kelmarin di

Ibu Pejabat Polis JSJK Bukit Aman.

“Berdasarkan keterangan Chong Wei, dia memaklumkan individu di dalam video berkenaan bukan dirinya.

“Justeru, kami akan membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 serta Seksyen 500 Kanun Keseksaan,” katanya.

Sebelum ini, rakaman video berdurasi tiga minit 12 saat itu menunjukkan imej seorang lelaki menyerupai atlit terbabit melakukan hubungan seks dengan seorang wanita dalam sebuah bilik yang tidak diketahui lokasinya tular di media sosial.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.