Duterte arah bersihkan ‘kolam najis’

Harian Metro - - Global -

Presiden Filipina, Rodrigo Duterte mengarahkan pengusaha resort dan hotel di pulau peranginan Boracay membersihkan sisa najis yang dibuang mereka atau berdepan tindakan ditutup.

Duterte sebelum ini berang dan menuduh pemilik hotel, restoran dan perniagaan lain membuang air kumbahan terus ke laut hingga membentuk ‘kolam najis’.

Dia juga memberi amaran, pelancong mungkin berenang dalam air laut yang dicemari najis.

Kementerian Alam Sekitar berkata, sebanyak 300 perniagaan berdepan tindakan kerana kesalahan kebersihan atau kesalahan lain di pulau seluas 1,000 hektar itu dengan 51 sudah diberi amaran rasmi kerana melanggar peraturan alam sekitar.

Pegawai memberitahu, kebanyakan perniagaan itu dituduh menggunakan sistem aliran di pulau itu untuk menyalurkan air kumbahan yang tidak dirawat ke laut.

“Kementerian memberi tempoh dua bulan untuk perniagaan ini mematuhi undang-undang atau kami akan menutup operasi mereka,” kata Setiausaha Alam Sekitar, Roy Cimatu dalam satu kenyataan.

Pihak berkuasa juga akan menyiasat perniagaan yang membina bangunan di kawasan dilindungi di pulau itu.

Boracay yang terletak kira-kira 308 kilometer dari selatan Manila adalah destinasi pelancongan utama Filipina yang menarik kira-kira dua juta pelancong setiap tahun. AFP

PEMANDANGAN di pulau Boracay di Filipina yang terkenal dengan pantainya yang putih dan bersih. - Agensi

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.