Misi besar Adam, Ayumu

Harian Metro - - Arena - Jugjet Singh jugjet@nstp.com.my

Barisan pemain dan pegawai Universiti Kuala Lumpur (UniKL) menerima durian runtuh apabila kelab itu memutuskan untuk memberi imbuhan RM 100,000 serta hadiah kemenangan RM80,000 hasil kejayaan memenangi Piala TNB.

UniKL muncul juara Piala TNB untuk kali pertama sejak membuat penampilan pada 2011 dengan menewaskan KLHC 4-3 menerusi penentuan penalti selepas terikat 1-1 dalam aksi final Sabtu lalu.

Perjalanan pasukan berstatus universiti ini bermula pada 2009, apabila bekas Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah

melahirkan visi membentuk sebuah pasukan yang turut mempunyai gelanggang

 Pemain, pegawai UniKL terima durian runtuh selepas julang Piala TNB

(gambar)

sebelum ini.

“Jujurnya, tekanan agak kurang berbanding ketika saya menyertai Moto3 sebelum ini,” kata Zulfahmi yang kali terakhir berada dalam saingan Kejuaraan Motosikal Dunia pada 2015.

“Apapun, saya akan cuba sendiri.

Justeru, beliau meminta UniKL untuk membentuk pasukan sendiri.

Tanpa melengahkan masa, pihak pengurusan UniKL segera merealisasikan impian

melakukan yang terbaik dan saya rasa ia sesuatu yang bagus untuk mempunyai tekanan (dalam diri).”

Zulfahmi diberi sasaran menyaingi pelumba negara Khairul Idham Pawi oleh pihak Litar Antarabangsa Sepang (SIC) pada penampilan sulungnya dalam kelas Moto2 2018 dan baginya, ia satu sasaran yang realistik.

“Bagi saya sendiri, sasaran itu adalah untuk mendapatkan posisi terbaik dan mengutip mata dengan secepat mungkin.

“Kami mempunyai sasaran tersendiri terutamanya siapakah yang perlu kami saingi. Saya yakin itu adalah sasaran realistik untuk saya dan saya akan cuba berusaha keras untuk lebih fokus selain memperbanyakkan lagi latihan selepas ini,” kata pelumba berusia 27 tahun

itu. Tengku Abdullah yang juga canselor universiti itu dan akhirnya berjaya menjuarai gelaran sulung mereka musim ini.

Stadium Tengku Abdullah juga akan mula beroperasi

Sepang: Pelumba PETRONAS Sprinta Racing, Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki menggalas misi besar bagi kempen Moto3 2018 apabila prestasi mereka tahun ini akan dinilai bagi mengisi slot di kelas perlumbaan pertengahan, Moto2 untuk musim 2019.

Bagi Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang (SIC), Datuk Razlan Razali, sasaran diletakkan pasukan adalah untuk melihat kedua-dua pelumba itu berada dalam kelompok 10 terbaik keseluruhan.

Katanya, sekiranya mampu mencapai sasaran, Adam ataupun Sasaki mempunyai peluang cerah untuk beraksi di kelas Moto2 yang kini pada April ini, dengan program pembangunan sudah dirancang dan akan dimulakan dalam masa terdekat bagi memastikan pembinaan itu dimanfaatkan sepenuhnya.

Pasukan remaja UniKL juga diisi Zulfahmi Khairuddin bersama pasukan SIC Racing.

“Harapan kami, bagi Adam sendiri adalah untuk berada dalam kelompok 10 terbaik kerana untuk tahun ini, kami akan menilai prestasinya untuk ke Moto2.

“Sama juga seperti Ayumu, kedua-duanya diletakkan sasaran yang sama. Sekiranya berhasil, untuk tahun 2019 mereka akan ke kelas seterusnya.

“Untuk tempat Moto2 tahun ini, ia diisi Zulfahmi. Setakat ini, masih kekal satu tempat saja. Namun sekiranya Zulfahmi melakukan pernah memenangi gelaran Liga Hoki Remaja Malaysia pada 2011 dan juara keseluruhan pada 2010.

“Selain hadiah kemenangan keseluruhan, saya akan menambah insentif sebanyak RM100,000 kepada pasukan dan wang itu akan dibahagi kepada setiap pemain.

“Saya mengucapkan tahniah kepada barisan pengurusan dan pasukan kerana berjaya muncul juara walaupun turun sebagai pasukan bukan pilihan. UniKL akan terus membangunkan pemain muda termasuk yang kini dibentuk oleh Akademi Hoki Pahang,” kata Tengku Abdullah. yang terbaik, kami mungkin menambah satu lagi tempat untuk musim 2019 namun buat masa ini masih tidak ada apa-apa keputusan lagi mengenainya,” kata Razlan kepada media selepas majlis memperkenalkan pasukan PETRONAS Sprinta Racing, semalam.

Sementara itu, Adam yang akan memasuki tahun ketiganya dalam kelas Moto3 tahun ini berkata: “Sasaran saya adalah berada dalam kelompok 10 terbaik keseluruhan. Saya cabar diri sendiri dan apa yang utama, saya meletak sasaran untuk berada di podium tahun ini.”

Rakan sepasukan Adam dari Jepun, Sasaki turut senada dan meletakkan sasaran untuk mencari penamat di podium pada tahun keduanya dalam kelas Moto3.

“Kami gembira menjadi sebahagian daripada PETRONAS dan saya tidak sabar untuk saingan tahun ini. Tahun lalu adalah musim pertama saya dan kali ini, kami perlu berusaha lebih gigih dan berada di kelompok depan.

“Secara peribadi, sasaran saya adalah podium, biarpun sukar tetapi saya akan terus berusaha gigih untuk mencapai sasaran itu,” kata Sasaki.

BARISAN pemain dan pegawai UniKL

ASKI Zulfahmi di litar.

ADAM

AYUMU

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.