BE­YOND THE STEREO­TYP­I­CAL

THE HOME­OWN­ERS HAS OUT­FIT­TED THEIR SUB­UR­BAN HOUSE WITH A MIX OF NEW AND OLD FUR­NI­TURE AND DÉ­COR AC­CES­SORIES THAT FLOW SEAM­LESSLY TO­GETHER.

Home & Decor (Malaysia) - - Contents -

The home­own­ers in­jected their per­son­al­i­ties into this mixed con­cept home,

mak­ing it unique and fun.

Ahome is a re­flec­tion of one’s per­son­al­ity. That is clearly ev­i­dent in the home of hus­band and wife, Joe and Veron­ica, and their four year-old son, Ethan. When they bought this dou­ble-storey link house in Shah Alam, it started out as just as in­vest­ment. As time went by, they re­alised it was a bet­ter liv­ing en­vi­ron­ment and a less con­gested area com­pared to where they pre­vi­ously resided. They like the spa­cious­ness of the house and the fact that not a lot of struc­tural changes is needed. Af­ter three months of ren­o­va­tion, they moved in in early Fe­bru­ary 2013. Both home­own­ers have a back­ground in ar­chi­tec­ture and in­te­rior de­sign, and each had a hand in de­cid­ing the de­sign of their home.

Joe, an in­te­rior de­signer and Veron­ica, an ar­chi­tec­ture lec­turer, like the idea of ran­dom­ness, with­out hav­ing the house in­te­rior look­ing too co­or­di­nated. They put a new spin to show­room qual­ity houses, off­set­ting pris­tine ac­cents and re­vers­ing the con­ven­tional. “A house does not need to look like a house”, says Veron­ica. With­out any par­tic­u­lar re­fer­rals or in­spi­ra­tion ideas, they bought the things that at­tract them most and some­how they work to­gether de­spite their dif­fer­ences. They like to an­chor a space with a state­ment piece, like the sofa in their liv­ing space.

SEIS­MIC SHIFT

When de­cid­ing to move in, they no­ticed the house was not very child-friendly. There was a glass bal­cony bor­der­ing the study. So they de­cided to cover up the en­tire void with three feet of lam­i­nated glass wall with pow­der-coated frames and also added pow­der coated iron rail­ings to the stairs. The open-con­cept home of­fers a sense of trans­parency that al­lows them to keep an eye on their son whilst up­stairs.

The tiles in the liv­ing room that came with the house are swapped with pol­ished ce­ment ren­dered floor­ing. They also added an ex­posed brick wall that gives an in­dus­trial authen­tic­ity to the dou­ble vol­ume space of the house.

The only ma­jor ren­o­va­tion was the knock­ing down of walls to turn the space into an open din­ing area. Due to the ex­ist­ing col­umn, they de­cided to do add a tim­ber frame that adds a slight pe­riph­ery to the liv­ing and the din­ing room. Decked with a mar­ble counter top and tim­ber teak floor­ing, the kitchen dé­cor is a wel­com­ing one.

MADE TO OR­DER

Their home is an ef­fort­less mix of sal­vaged items and col­lectibles scored from worldly finds. It is also filled with cus­tom de­signed pieces that make it more per­son­alised. Work­ing with a re­source­ful

In­stead of the con­ven­tional con­sole ta­ble, they cus­tom de­signed a tele­vi­sion con­sole, made up of pieces of hard­wood stuck to­gether to cre­ate an un­fin­ished look, in­ten­tion­ally ex­pos­ing the wires. The rail­way slip­per from a nurs­ery plan­ta­tion in Ke­lana Jaya is cus­tomised onto an old sew­ing ma­chine, to give a fresh ap­peal.

The art­work col­lected from their trav­els add a worldly touch to the space and the nat­u­ral ar­range­ment and flow of their home is a tes­ta­ment to the home­own­ers cre­ative eye at play. An ex­am­ple are the two large paint­ings they found at Chatuchak Mar­ket at RM 900 each. With a lot of imag­i­na­tion and hard work, they’ve cre­ated a unique space filled with hu­mour, colour, and kitsch.

text CHA­RINA SIGUTY photography SOO PHYE art di­rec­tion JAMIE SOO-HOO

The ex­posed brick wall be­comes a back­drop for their col­lec­tion of chi­nois fur­ni­ture.

above Steel struc­tures on the stair­case give the place an in­dus­trial look. left Among their col­lectibles is the re­stored an­tique ra­dio and su­per­hero prints from Bangkok.

left The kid’s bed­room room was the only room they ex­per­i­mented with colour. right The seat­ing area of the mas­ter bed­room is kept sim­ple and cosy.

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.