AIM­ING FOR PER­FEC­TION

A dis­cern­ing ap­proach to colour and ma­te­ri­als al­lowed for a stylish and clean pared- down look.

Home & Decor (Malaysia) - - Contents -

A dis­cern­ing ap­proach to colour and ma­te­ri­als al­lowed for a stylish and clean pared-down look.

WHO A bach­e­lor HOME A three- bed­room condominium apart­ment SIZE 1,313sqf

As a beauty aes­theti­cian whose work re­volves around sym­me­try and per­fec­tion, it’s un­sur­pris­ing that Dr Tsu Boon Hsi­ung finds the odd cor­ners and folds of his apart­ment an eye­sore. How­ever, in­stead of tear­ing it all down, the Stu­dio Wills + Ar­chi­tects team cap­i­talised on this “dif­fi­cult” lay­out and trans­formed the space into an el­e­gant bach­e­lor pad. Here’s what they did, for a to­tal ren­o­va­tion cost of RM450,000.

They used un­con­ven­tional strate­gies

“We like to build on in­ter­est­ing fea­tures. For in­stance, the faceted walls from the liv­ing room to the bed­room were cladded in wood-look lam­i­nates in a her­ring­bone pat­tern, cre­at­ing a uni­fied look and flow through­out the home,” says de­signer Wil­liam Ng.

What would typ­i­cally be seen as a flaw, such as the low ceiling of the cor­ri­dor and foyer, be­came an ad­van­tage. The foyer walls were painted dark brown, to cre­ate a vis­ually com­pact entrance that sets the stage (and ex­ag­ger­ates) the liv­ing room’s high ceiling – a bold and clever idea!

They paid at­ten­tion to de­tails

“Af­ter many rounds of dis­cus­sion, Stu­dio Wills knows how metic­u­lous I am,” says Boon Hsi­ung, with a laugh. This fo­cus on pre­ci­sion, as well as the stu­dio’s abil­ity to match it, is best re­flected in the walk-in wardrobe. The de­sign team took care not to re­veal the LED strips in the shoe cab­i­net, and the mir­rors are po­si­tioned so Boon Hsi­ung can get ready in nat­u­ral morn­ing light. There are com­part­ments for his belts, watches and cuff­links, too.

The home­owner’s re­quest for a plat­form bed was achieved by re­mov­ing an odd-shaped bay win­dow. Now, Boon Hsi­ung has the lux­ury of space and a stun­ning view of West Coast Park. The bed fea­tures a sub­tle geo­met­ric de­sign to match the her­ring­bone fea­ture wall.

They worked on ex­ist­ing colours

To match the apart­ment’s white mar­ble floor­ing and dark-hued skirt­ing, the de­sign­ers opted for shades of brown – like the dark cho­co­late wall of the din­ing area and light-oak walk-in wardrobe. These tim­ber-heavy fea­tures, and the 1950s-style fur­ni­ture they shopped for, are rem­i­nis­cent of Mid-Cen­tury Mod­ern de­signs, which ap­peal to Boon Hsi­ung. Brass-ac­cented fea­tures from the light­ings and cus­tomised side­board pro­vide the space with a spe­cial ac­cent.

RIGHT The eye-catch­ing wood-look fea­ture wall masks the odd folds of the home, and con­ceals power points, as well as light and cur­tain pel­mets.

ABOVE, RIGHT A dark wall al­lows the de­tails and colours of the din­ing area to pop. The Dot Sus­pen­sion lamp is from Lam­bert & Fils, and the DWSR side chairs are by Her­man Miller.

RIGHT Black min­i­mal­ist ac­ces­sories were cho­sen for Boon Hsi­ung’s home, like this Munkii Wang wire chair and Lam­bert & Fils Luna floor lamp.

ABOVE The de­tail-ori­ented home­owner worked with the de­sign­ers to en­sure every el­e­ment of his house, such as the pro­por­tion of the blinds to the her­ring­bone pat­terns, was care­fully done.

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.