STEP UP

More than just a way to get from floor to floor, a stair­case has the po­ten­tial to be your home’s crown­ing glory.

Home & Decor (Malaysia) - - Feature -

A well-de­signed stair­case can com­pletely change the look of a space. Can­tilevered from the walls, this stair­case wraps around the room, keep­ing the dou­ble-vol­ume atrium free of struc­tures. The slim but sharp sil­hou­ette cre­ates an open and airy at­mos­phere, while pro­ject­ing a sharp, min­i­mal­ist vibe. The sub­tle con­trast, seen in the treads and ris­ers of the re­in­forced con­crete stairs fin­ished with tim­ber, adds a sense of so­phis­ti­ca­tion to the look.

Space op­ti­mi­sa­tion is key when you’re de­sign­ing a stair­case for a small space. In this home, the empty space un­derneath the stairs and land­ing has been con­verted into a dis­play shelv­ing unit, pro­vid­ing ad­di­tional stor­age space for the fam­ily. At the same time, the dark-tone wood on the floor­ing, treads and ris­ers help join the var­i­ous spa­ces to­gether, cre­at­ing a co­he­sive and seamless look. The thin black rail­ing also al­lows the din­ing and liv­ing ar­eas to be vis­ually con­nected.

Con­form­ing to the nar­row floor plan, this stair­case has a width that ac­com­mo­dates no more than one per­son com­fort­ably, and has taller ris­ers. Its un­usual pro­por­tions and blocky de­sign makes for an eye-catch­ing fea­ture, and wall lights illuminate the treads to en­hance this. The de­signer has also clev­erly in­te­grated an un­der­stairs cup­board and van­ity.

In this loft-style space with an ex­posed roof and soar­ing ceil­ings, the spi­ral stair­case fol­lows the same de­sign lan­guage with open-riser steps and pared-down aes­thet­ics. The stark ver­ti­cal lines of the cen­tral post and balus­ters are soft­ened by the sin­u­ous curve of the handrail.

With a sin­gle steel beam as the main sup­port in this monos­tringer de­sign, the re­sult­ing look is clean and mod­ern. When util­is­ing such de­signs, home­own­ers need to con­sider who will be us­ing the stairs reg­u­larly, as this in­dus­trial look may not be suit­able for young chil­dren or the ac­ci­dent-prone.

Po­si­tioned cen­trally, this stair­case helps zone the open-con­cept liv­ing area. Mak­ing full use of its prime spot in front of the win­dows, it’s de­signed to be bright and airy. A cre­ative use of the ver­ti­cal space within is the built-in book­shelf, ac­cessed from the in­ter­me­di­ate land­ing.

50

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.