OUT OF THE BOX

The dark tones and in­no­va­tive stor­age spa­ces trans­form this apart­ment into a func­tional bach­e­lor pad with min­i­mal ren­o­va­tion works re­quired.

Home & Decor (Malaysia) - - Contents -

The dark tones and in­no­va­tive stor­age spa­ces trans­form this apart­ment into a func­tional bach­e­lor pad with min­i­mal ren­o­va­tion works re­quired.

WHO A bach­e­lor

HOME A one- bed­room con­do­minium unit

The de­sign­ers pro­posed a dark in­te­rior to com­ple­ment Chris’ fur­ni­ture col­lec­tion, such as the Liv­ing Di­vani sofa from Dream In­te­ri­ors, cof­fee ta­ble and L’Ab­bate lounge chair from In­hab­i­tant, and Fritz Hansen din­ing chairs.

When Chris Chen col­lected the keys to this one-bed­room apart­ment lo­cated in what he refers to as his “child­hood play­ground”, he was very clear as to the ex­tent of ren­o­va­tion that he would carry out. “I did not want to touch any of the built-in cab­i­nets and floor­ing that were pro­vided by the de­vel­oper,” says Chris.

There was also no hack­ing of walls. In­stead, the in­te­rior de­sign team from Hael­cyon Days – com­pris­ing di­rec­tor Richard Lam, and prin­ci­pal designer Vin Leong – fo­cused its de­sign at­ten­tion on the ex­ist­ing wall with slid­ing doors on ei­ther side, sep­a­rat­ing the liv­ing room from the bed­room.

“As this is a small apart­ment, there is vir­tu­ally no stor­age space ex­cept for the kitchen cab­i­nets. It was cru­cial that we max­imised the use of ev­ery inch within this small foot­print,” Richard em­pha­sises.

The duo pro­posed an all-in-one, mul­ti­func­tion, full-height fea­ture wall that not only max­imises the wall space, but also the 3.2m-high ceil­ing. The side fac­ing the liv­ing room has open shelves and a TV con­sole. By clos­ing off one of the slid­ing doors, Vin man­aged to in­cor­po­rate a bar con­cealed be­hind a ceil­ing-height cabi­net door, which had to be hoisted up from

The seam­less look and spa­cious feel of the home was achieved with­out the need to hack any walls.

the build­ing ex­te­rior be­cause it did not fit into the lift. “The lam­i­nate strips on the door­front are in­spired by the ar­chi­tec­tural lines of the SCDA-de­signed con­do­minium,” says Vin. He de­lib­er­ately se­lected a lighter wood lam­i­nate on the in­side of the door to con­trast with the dark wood used on the out­side, as well as the rest of the shelf. This also gets around the util­i­tar­ian look of cab­i­nets with typ­i­cal white in­te­ri­ors.

All these finer points show­case Vin’s in­nate flair for de­tail­ing and his de­sign is brought to fruition by the im­pec­ca­ble work­man­ship of the con­trac­tor, Teck Lee Car­pen­ters. Even the air-con­di­tioner did not escape Vin’s keen eye. The re­cess within which the fan coil unit is mounted was painted black and a black screen was in­stalled over it to cre­ate a sleek so­lu­tion that mit­i­gates what many would con­sider an eye­sore. The screen was hinged to fa­cil­i­tate ser­vic­ing ac­cess.

The other side of the fea­ture wall fac­ing the bed­room com­prises a built-in writ­ing desk,

cab­i­nets and shelv­ing ledge. The space for the writ­ing desk was clev­erly carved out from the bot­tom of the bar in an in­ter­lock­ing back-to-back ar­range­ment.

Un­like most in­stances where fur­ni­ture shop­ping comes af­ter the in­te­rior de­sign, Chris ac­tu­ally bought many of his fur­ni­ture pieces be­fore he col­lected the keys to the apart­ment. Richard and Vin rose up to the chal­lenge and sug­gested a darker colour pal­ette that would blend in more eas­ily with the pieces. The darker tones also pro­vide some con­trast to the ex­ist­ing light and medium wood toned cab­i­nets and floor, re­spec­tively.

As seen in this apart­ment, it is pos­si­ble to make ef­fec­tive use of a small space with­out ex­ten­sive hack­ing or ren­o­va­tion. And with some in­ter­est­ing de­tail­ing, even a sleek and sim­ple de­sign can cre­ate a vis­ual im­pact.

LEFT Chris works as a pi­lot, and cher­ishes the time that he spends in his bach­e­lor pad when he’s not fly­ing, but still fre­quently heads down the road to his fam­ily home for meals. FAR LEFT The ver­ti­cal end pan­els of the shelves sand­wich the panel in be­tween, which is fin­ished in a dif­fer­ent ma­te­rial to min­imise the bulky ap­pear­ance. TOP The orig­i­nal kitchen was left in­tact, but its light-coloured lam­i­nates and stain­less steel de­tails are wellinte­grated with the rest of the home.

text LYNN TAN pho­tog­ra­phy VERON­ICA TAY art di­rec­tion KAFFY TAN

LEFT The open-con­cept bath­room suits the home­owner’s bach­e­lor life­style per­fectly. FAR LEFT Light-coloured stone walls in the bath­room have a sooth­ing and re­lax­ing ef­fect. (OP­PO­SITE) TOP The choice of a fab­ric-look lam­i­nate gives this side of the fea­ture wall a softer look that is more ap­pro­pri­ate within the bed­room set­ting. B O T TO M The full-height glass wall that stretches across the width of the apart­ment lets in abun­dant nat­u­ral light, mak­ing the in­te­ri­ors look bright and airy.

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.