ABAIKAN TANTRUM; CARA TERBAIK KENDALIKAN SITUASI

Jelita - - Anak -

Ibu bapa boleh menggunakan time-out jika anak-anak sudah berumur dua tahun atau lebih. Time-out adalah cara terbaik jika mereka faham mengapa tindakan itu dilaksanakan. Time-out akan menjauhkan kanak-kanak daripada situasi yang sukar dan akan memberi masa untuk dia bertenang. Selain itu time-out juga mengajar kanak-kanak bahawa tantrum adalah satu tingkah laku yang tidak boleh diterima.

Berikut adalah tindakan yang boleh diambil jika anak memberontak di rumah:

Apabila anak meragam teruk di rumah, ibu bapa perlu tenang. Bawa anak ke tempat selamat untuk dibiarkan bersendirian. Tinggalkan anak seketika dalam bilik, tutup pintu dan datang semula hanya jika anak kembali tenang. Jika bimbang untuk meninggalkan dia seorang diri, anda boleh duduk berhampiran dengannya tetapi jangan berikan sebarang tindak balas terhadapnya. Jangan pandang anak anda. Bila dia kembali tenang, bercakap dan berbincang dengan anak anda mengenai kelakuannya itu.

Jika anak anda buat perangai di tempat awam, berikut adalah perkara yang boleh dilakukan:

Bawa anak keluar dari kawasan awam sekiranya boleh. Bawa dia ke tempat yang ada privasi seperti di dalam kereta atau di tempat duduk bayi. Anda boleh berdiri berhampiran kereta atau duduk di dalam kereta tanpa memberi sebarang tindak balas kepada kelakuan itu. Apabila tantrum reda, bercakap dengan anak anda mengenai kelakuannya. Kanak-kanak akan belajar cara yang lebih sihat untuk mengendalikan emosi. Namun jika tantrum berterusan, dia mungkin perlu bantuan untuk mengatasi kemarahan.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.