RAW EDGES

Sculp­tural fur­nish­ings hand­crafted from hard­woods set the tone for a cre­ative home­owner’s or­ganic yet in­dus­trial look

Malaysia Tatler Homes - - SANCTUARIES -

ften, the de­sign process starts with an ini­tial con­cept, then moves onto mood boards be­fore be­gin­ning ren­o­va­tions and fi­nally choos­ing all the right fur­nish­ings to fill the new and im­proved space. In this Pok Fu Lam apart­ment, how­ever, the in­te­ri­ors were con­ceived around the owner’s artful fur­nish­ings first. “The home­owner met Tai­wanese artist Hsu Wei-bin; they col­lab­o­rated on the look of the apart­ment to­gether,” says Pplusp De­sign­ers founder Wes­ley Liu, who was in­vited to see the artist’s col­lec­tion and visit his home in Tai­wan to fur­ther un­der­stand its look and feel. “I worked with Hsu on the walls and ceil­ing de­sign, the lay­out, the feel­ing… He makes fur­ni­ture that’s of a cer­tain style, and I de­signed an in­te­rior that fits his works.” It was an artis­tic jour­ney that mo­ti­vated the de­signer to ex­per­i­ment with new forms and prac­tices in the home – most no­tice­ably the use of con­crete mould­ing, which was poured over a brick foun­da­tion and fash­ioned into the kitchen and bath­room coun­ter­tops as well as the moulded con­crete wash­basin in the guest bath­room. Con­crete is also spread onto the walls for a con­sis­tently flow­ing, un­fin­ished look that runs through­out the home. The most dar­ing fac­tor of the home is the liv­ing room wall, which de­lin­eates the vo­lu­mi­nous liv­ing and din­ing ar­eas from the per­sonal zone. Here, Liu chipped away pieces of the ex­ist­ing wall with a pick­axe, peel­ing away the many lay­ers of ren­o­va­tions and paint­ing jobs the apart­ment had pre­vi­ously un­der­gone over sev­eral decades. Later, he used heavy-duty ma­chin­ery to level the un­even sur­face un­til he was able to re­veal the solid con­crete and stone foun­da­tion un­der­neath. “You can see that the wall is quite raw,” Liu points out. “I wanted to re­move all these years

of ren­o­va­tions. Luck­ily, the home­owner agreed and trusted me be­cause she re­ally re­spects de­sign.” It helped that this wasn’t their first col­lab­o­ra­tion to­gether – Liu had worked on the owner’s pre­vi­ous home in Tuen Mun, which em­braced an over­ar­ch­ing con­tem­po­rary Ja­panese aes­thetic, rather than her newly adopted love for Tai­wanese in­te­ri­ors. With both of the homes, re­tain­ing traces of their past his­to­ries was an im­por­tant con­sid­er­a­tion in Liu’s de­signs. He saved the gran­ite floor tiles in both the en­try­way and kitchen, which were an ad­di­tion from the pre­vi­ous home­owner, as well as some built-in cab­i­nets in the study and bed­room to con­trast with the ex­ist­ing de­sign. The ceil­ings were also main­tained, but Liu added a rough tex­ture to the smooth sur­face through a coat of grout­ing and ex­te­rior paint – the only false ceil­ing is in the en­try­way to con­ceal the air con­di­tioner. The orig­i­nal lay­out of the three-bed­room apart­ment was also slightly mod­i­fied so that only the master bed­room re­mained; Liu con­verted the sec­ond bed­room into a flex­i­ble dress­ing room with a pair of slid­ing doors that opens onto a sun­lit study fac­ing the South China Sea. On the op­po­site wing of the home – past the airy kitchen with its eye-catch­ing is­land adorned with hang­ing pots and pans above – is a se­cluded area de­voted to host­ing guests. To en­sure that vis­i­tors en­joy the ut­most pri­vacy, this com­pact en suite comes with a charm­ing bath­room made from poured con­crete and a dec­o­ra­tive tile mo­tif, which Liu de­signed him­self and serves as an­other ex­am­ple of how this home has been finely tuned to the needs of the home­owner. From the raw in­te­ri­ors that show­case the curv­ing forms of the or­ganic hand-carved fur­nish­ings to the re­fined ad­di­tions, in­clud­ing a walk-in closet con­verted into a well-stocked wine cel­lar, it’s clear that this apart­ment is tai­lored to re­spond to ev­ery pas­sion and pas­time of its cre­ative home­owner.

TOP The sun­lit study looks out onto the South China Sea, cre­at­ing the per­fect cor­ner for quiet re­flec­tion

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.