UR­BAN OA­SIS

This strik­ing home pairs its min­i­mal­ist, Nordic-in­spired ar­chi­tec­ture with the warmth of wood and rich tex­tures

Malaysia Tatler Homes - - SANCTUARIES -

With its quadri­lat­eral roof and stark lines, this mod­ern abode in­stantly stands out among its more con­ven­tional neigh­bours along Cres­cent Road. This newly built bun­ga­low is home to a young fam­ily of four, who re­cently wel­comed a new baby to their house­hold. The home­own­ers, a mar­ried cou­ple who work in the fi­nance in­dus­try, had first ap­proached Kelvin Bing of Re­nais­sance Plan­ners & De­sign­ers to build and in­te­grate a swim­ming pool into their pre­vi­ous home. “The home­owner had orig­i­nally wanted to ex­tend his orig­i­nal bun­ga­low house with a new pool area, but I said it wasn’t pos­si­ble be­cause of build­ing re­stric­tions,” ex­plains the project and de­sign di­rec­tor. The client had dis­cov­ered the de­sign di­rec­tor’s work on the in­ter­net and loved what he had done – so much so that he again con­tacted Bing a year later about a new unit he had pur­chased.

DREAM PROJECT

Si­t­u­ated on a rec­tan­gu­lar plot of land that mea­sures around 10,000sqft, the site of­fered the op­por­tu­nity to build a brand new home for the client’s grow­ing fam­ily, as well as the pool ex­ten­sion that the owner had orig­i­nally de­sired. Be­sides want­ing an abode that looks time­less and con­tem­po­rary, he also wished to have a large en­ter­tain­ment area where friends and fam­ily could gather, as well as a spa­cious garage that’s able to house mul­ti­ple cars for guests. The cou­ple also kept most of the fur­ni­ture from their pre­vi­ous home – pri­mar­ily pieces from Ital­ian brands such as Minotti, Flexform, Max­alto and Po­liform – as well as iconic de­signs such as the Eames lounge chair and ot­toman. Ev­ery­thing else how­ever, was left to the dis­cern­ing eye of the de­sign di­rec­tor, who em­braced the cre­ative pos­si­bil­i­ties of this project. “The owner sim­ply said, ‘I leave ev­ery­thing to you.’ My client en­trusted me with his home, and gave me free rein to de­sign the ar­chi­tec­ture and the rest of the in­te­ri­ors as I wished – as if I were to treat his abode as the site of my own dream home,” ex­plains Bing.

NORDIC IN­SPI­RA­TION

For this project that took three years to com­plete, the de­sign di­rec­tor en­vi­sioned a bun­ga­low with a “very lux­u­ri­ous, open-plan con­cept that links the out­doors with the in­doors.” For ar­chi­tec­tural in­spi­ra­tion, Bing looked to the Scan­di­na­vian masters of Nordic mod­ernism, which em­braces straight an­gles and Bru­tal­ist-in­spired min­i­mal­ist forms. The bun­ga­low fea­tures a distinc­tive pen­tag­o­nal sil­hou­ette; its roof ex­tends out to cre­ate a can­tilevered porch that adds to the light, airy and open feel of the space while stay­ing true to its an­gu­lar pro­por­tions. Fit­ted with turquoise green mo­saic tiles, the 30m lap pool runs along­side the liv­ing area to the din­ing sec­tion on the sec­ond floor, adding a serene touch to the mod­ern abode. Green­ery lines the en­trance as well as the ter­race of the home, act­ing as a coun­ter­point to the sharp an­gles of the ex­te­rior. “We wanted some­thing that looks fresh and is very easy to main­tain, so we added ferns to the en­trance and along the left side of the ter­race,” ex­plains the de­sign di­rec­tor.

LAP OF LUX­URY

In lieu of dra­matic state­ment pieces or gilded fin­ishes, the de­sign di­rec­tor played with rich tex­tures and tones to bring lux­u­ri­ous warmth to the home. “The big­gest chal­lenge for any project is to achieve a per­fectly co­he­sive look in all spa­ces, be it the in­te­ri­ors or the ex­te­ri­ors,” says Bing. As such, the home’s colour scheme is dom­i­nated by earthy shades and neu­tral tones. The use of black mar­ble floor­ing on the ground floor and the sec­ond storey el­e­vates the op­u­lent feel of the bun­ga­low. All bath­rooms in the home fea­ture Grohe fix­tures and cab­i­netry in monochro­matic shades, se­lected to match the tone of the mar­ble floor­ing. To com­ple­ment the owner’s pre­vi­ous pur­chases, a few pieces, such as the leather sofa in the liv­ing area, were ac­quired from Space Fur­ni­ture dur­ing sourc­ing trips with the home­owner. In con­trast to the build­ing’s black-and­white colour scheme, much of its in­te­ri­ors is fur­nished in ma­hogany wood to make the home more invit­ing and lived-in. This straight­grained, red­dish-brown tim­ber has been used con­sis­tently on floor­ing and cab­i­netry through­out the abode, help­ing to unify the look of the in­te­ri­ors. Rugs and up­hol­stery in earthy shades add a cosy el­e­ment, while also of­fer­ing an added layer of pri­vacy to the bed­rooms and glass-walled ar­eas of the home.

MOD­ERN SANC­TU­ARY

To cater to the owner’s re­quire­ments for a large garage and en­ter­tain­ment area, Bing de­voted the en­tire ground floor to these fa­cil­i­ties. The garage is able to house up to six cars, while the double-vol­ume foyer area has be­come the home’s pri­mary re­cre­ation area. Upon en­try to the home, you’ll see a pool ta­ble at the foyer, where guests can min­gle and play a game of bil­liards. Next to the ta­ble, the wal­nut wall opens up to re­veal shelves for shoes. For the full cin­e­matic ex­pe­ri­ence, the ad­ja­cent au­dio­vi­sual room houses a wide pro­jec­tor screen and a Heco sound sys­tem to keep both cinephiles and gamers en­ter­tained. On the sec­ond storey, a glass-en­closed liv­ing and din­ing area em­braces the home’s open con­cept. Glass rail­ings and floor-to­ceil­ing win­dows of­fer clear views of the ground floor as well as the pool. A ‘sky bridge’ that over­looks the en­ter­tain­ment zone con­nects the liv­ing and din­ing ar­eas of the home. In the din­ing and dry kitchen area, the two Flos chan­de­liers are the home’s most strik­ing light­ing pieces – ev­ery­thing else is kept to a dec­o­ra­tive min­i­mum. A lean and light stair­case leads up to the third floor, which is fit­ted with seven bed­rooms in­clud­ing the master bed­room. Two of these serve as the bed­room and nurs­ery for the cou­ple’s young daugh­ter and the new baby, re­spec­tively, which will be re­dec­o­rated when the chil­dren grow older. Each room fea­tures ma­hogany floor­ing, and built-in wardrobes that help re­duce clut­ter; all in uni­son with the over­all ma­te­rial and colour palette of the abode. Ex­tra care has been given to the master bed­room – a dra­matic double-vol­ume space that’s clad al­most en­tirely in wood, from the walls and floor­ing to the ceil­ing and cab­i­netry. Bing picked out beige cot­ton cur­tains with a vel­vet-like fin­ish, spe­cially made and im­ported from Paris to fit the un­usual di­men­sions of this bed­room. This room also fea­tures a bal­cony, which of­fers views of the court­yard and ter­race on the sec­ond floor. Look­ing at the results, the de­signer de­clares: “This is one of the projects that I re­ally love. I love ev­ery part of this home be­cause it is beau­ti­fully done and the de­sign comes to­gether so co­he­sively.”

THIS PAGE The din­ing and dry kitchen area pairs the pol­ished lux­ury of mar­ble with the warmth of ma­hogany wood

OP­PO­SITE

The invit­ing en­ter­tain­ment lounge fea­tures a Bar sign hand­picked by the owner; cur­tains in a rich vel­vet-like fin­ish add a layer of pri­vacy to the open-plan liv­ing area

FROM TOP The au­dio­vi­sual room fea­tures a cosy space and top-notch fa­cil­i­ties for cinephiles and se­ri­ous gamers alike; the at­tic has been con­verted into a con­ducive study for the cou­ple

OP­PO­SITE

Two strik­ing Flos chan­de­liers lend elegance to the din­ing area

FROM LEFT The walk-in closet is ad­ja­cent to the master bed­room; the bun­ga­low’s strik­ing fa­cade was in­spired by the func­tion­al­ist ar­chi­tec­ture of Nordic Mod­ernism

OP­PO­SITE

The master bed­room is a strik­ing double vol­ume clad al­most en­tirely in ma­hogany wood

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.