Ahmad Zaki Resources raih tiga anugerah pada MCIEA 2017

Utusan Borneo (Sabah) - - Bisnes -

KUALA LUMPUR: Ahmad Zaki Resources Bhd meraih tiga anugerah industri pada majlis Anugerah Kecemerlangan Industri Pembinaan Malaysia (MCIEA) 2017, menjadikannya pemaju paling banyak menerima anugerah dalam acara tersebut.

Pemaju hartanah Gred 7 itu membawa pulang Anugerah Pemaju Terbaik yang berprestij berikutan prestasi keseluruhannya dan pelaksanaan projek.

Ia juga memenangi Anugerah Projek Terbaik di bawah Kategori Utama dan Anugerah Pembinaan Hijau bagi projek Menara Kerja Raya (Blok G) untuk Kementerian Kerja Raya.

Bangunan 37 tingkat itu merupakan bangunan pertama yang menerima lima penarafan Alat Pengurangan Karbon dan Kelestarian Alam Sekitar (MyCREST) di Malaysia.

MCIEA, hasil ilham Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), merupakan acara tahunan untuk mengiktiraf pencapaian cemerlang dalam industri, serta platform untuk persaingan sihat dalam kalangan peserta industri untuk mencapai amalan terbaik dalam melaksanakan projek pembinaan.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) CIDB Datuk Ir Ahmad ‘Asri Abdul Hamid, berkata pengiktirafan rasmi kepada pencapaian tinggi dalam industri adalah sebahagian daripada usaha lembaga untuk mengubah sektor pembinaan tempatan menjadi suatu yang sangat moden, produktif dan mampan, seperti yang dibayangkan di bawah Program Transformasi Industri Pembinaan 2016-2020.

“CIDB amat menggalakkan sektor ini untuk melaksanakan transformasi yang nyata dan bermakna dan kekal sebagai tulang belakang pertumbuhan sosio-ekonomi Malaysia.

“Melalui MCIEA, kami ingin mengiktiraf sumbangan para peserta industri yang telah meningkatkan usaha mereka, dan kini menjadi contoh melalui kecemerlangan mereka dalam pembinaan,” katanya pada sidang akhbar di sini kelmarin.

Pemenang MCIEA 2017 yang lain ialah:

MMC-Gamuda KVMRT Sdn Bhd (Kategori Utama – Anugerah Projek Terbaik bagi Infrastruktur);

Eversendai Corp Bhd (Anugerah Pencapaian Antarabangsa);

Pembinaan Mitrajaya Sdn Bhd (Anugerah Keselamatan dan Kesihatan);

Setia Precast Sdn Bhd (Anugerah Sistem Pembinaan Berindustri); dan,

MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn Bhd (Anugerah Inovasi).

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.