Taburan hujan sebulan turun dalam sehari punca banjir di P.Pinang

Utusan Borneo (Sabah) - - Nasional -

BUTTERWORTH: Banjir yang melanda Pulau Pinang semalam dipercayai berpunca daripada hujan lebat yang melampau dengan purata taburannya sebanyak 270 milimeter, bersamaan dengan jumlah air hujan dalam sebulan.

Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata ekoran hujan lebat sejak malam Khamis, kandungan air di empangan Ayer Itam meningkat sebanyak 20 peratus.

“Daripada 74 peratus, air dalam empangan jadi 94 peratus dan ini sangat mengejutkan kerana menunjukkan volum air yang sangat banyak,” katanya kepada pemberita selepas hadir pada Majlis Sambutan Hari Malaysia di SP Arena di Seberang Jaya di sini, pada Sabtu.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan negeri berharap rancangan tebatan banjir bernilai RM150 juta oleh kerajaan Persekutuan akan siap segera bagi mengurangkan masalah banjir di negeri ini.

Semalam, selain di bahagian tanah besar, beberapa kawasan sekitar bandar raya George Town dinaiki air antara 0.2 meter dan 0.3 meter ekoran hujan lebat sejak malam Khamis. -Bernama

YANG Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas bergambar dengan para pemenang perarakan Hari Kebangsaan pada Majlis Sambutan Hari Malaysia Peringkat Negeri. -Gambar Bernama

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.