Pelajar cemerlang boleh dapatkan bantuan parlimen

Utusan Borneo (Sabah) - - Tempatan - Oleh SHAMRY M SANI

TAWAU: Golongan pelajar yang mendapat keputusan cemerlang di dalam peperiksaan tetapi tidak berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi boleh mendapatkan bantuan daripada Pejabat Parlimen Kalabakan.

Ahli Parlimen Kalabakan Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh berkata, pihaknya bersedia memberikan bantuan yang diperlukan, meskipun sehingga para pelajar terbabit melanjutkan pelajaran ke peringkat menara gading.

Ia kerana, pihaknya tidak mahu ada mana-mana pelajar cemerlang dari bahagian Kalabakan yang tercicir dalam pembelajaran mereka, memandangkan mereka adalah aset yang berharga untuk negara.

“Hari ini, kerajaan menyediakan pelbagai bentuk bantuan untuk pelajar cemerlang di negara ini. Kita di bahagian Kalabakan juga bersedia menghulurkan bantuan kepada anak-anak penduduk yang cemerlang, demi masa hadapan mereka,” katanya.

Beliau yang juga ketua Umno Bahagian Kalabakan berkata demikian ketika merasmikan Kejohanan Acara Padang, Balapan dan Astaka Lagenda SK Kukusan di sini pada Khamis.

Dalam ucapannya, Ghapur menyeru ibu bapa agar sentiasa mengambil berat aspek pendidikan anak-anak mereka dan tidak sesekali menjadikan kemiskinan sebagai alasan untuk memberhentikan pembelajaran anak-anak mereka yang cemerlang.

Selain itu, beliau juga menyatakan bahawa pendidikan anak-anak perlulah diseimbangkan, tidak hanya tertumpu kepada bidang akademik sematamata, tetapi juga meliputi bidang agama, kokurikulum, sahsiah dan sebagainya.

Di majlis itu, Ghapur turut menyatakan yang pihaknya bersetuju menyediakan peruntukan bagi surau sekolah SK Kukusan, selain memberikan sumbangan RM5,000 kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu.

Ghapur turut berkesempatan merasmikan Astaka Lagenda sekolah itu pada majlis berkenaan.

Hadir sama ialah Adun Sebatik Datuk Abdul Muis Picho dan Naib Ketua Umno Kalabakan Ismail Ait.

GHAPUR menandatangani plak sebagai tanda perasmian Astaka Lagenda SK Kukusan.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.