Kerajaan Negeri iktiraf penulis buku umum Sabah

Kerajaan Negeri iktiraf penulis buku umum Sabah

Utusan Borneo (Sabah) - - Muka Depan - Oleh YUSOP TEPPO

SANDAKAN: Majlis Anugerah Buku Umum yang diadakan bagi tahun ketiga membuktikan kesungguhan Kerajaan Negeri yang berterusan untuk memberikan pengiktirafan kepada penulis buku umum di negeri ini.

Ketua Menteri Tan Sri Musa Haji Aman berkata, Kerajaan Negeri sememangnya yakin dan memandang tinggi terhadap golongan penulis sebagai insan yang dapat memberikan nilai intelektual kepada masyarakat.

Oleh sebab itu katanya, sejumlah dana diperuntukkan untuk membantu usahausaha mengangkat martabat penulis melalui pengiktirafan seumpama ini.

Beliau berkata, hampir semua negarawan ulung sama ada di Timur atau Barat ialah pemikir. Apabila jalur kehidupan mereka ditelusuri, mereka mempunyai minat yangsama,iaitusukamembaca dan menulis buku.

“Justeru, dalam hal ini Kerajaan Negeri akan terus berusaha mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk menggalakkan penulisan buku di Sabah.

“Pihak Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sudah tentu ada perancangan dan strategi untuk menjayakan program ini,” katanya.

Musa berkata demikian pada Majlis Anugerah Buku Umum Terbaik 2017 di Four Point Sheraton Hotel, di sini malam Khamis.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Zakaria Mohd. Edris.

Beliau menambah, dengan membiarkan DBP sendiri berusaha ke arah itu, sudah pasti matlamat peneribitan 30 ribu judul buku baharu setiap tahun tidak akan dapat dicapai.

“Harapan itu hanya akan tinggal sebagai harapan sahaja jika kita semua tidak mengambil tanggungjawab untuk membantu menjayakannya,” katanya.

Katanya, sebagai pensyarah, penyelidik, guru dan pegawai kerajaan yang mempunyai ilmu dan kepakaran dalam bidang masing-masing, mereka perlu memulakan usaha untuk merealisasikan hasrat itu.

Justeru beliau menyeru kepada mereka yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai disiplin ilmu mengambil tanggungjawab memenuhi keperluan industri buku negara.

“Usaha ini diharapkan akan dapat meningkatkan jati diri rakyat Malaysia dan menyuburkan budaya mengimarahkan ilmu.

“Semoga matlamat kita menuju negara maju pada tahun2020akanseiringdengan pertambahan penerbitan buku seperti yang disarankan oleh Unesco, selain menyediakan keperluan ilmu sejajar dengan matlamat TN50,” katanya.

Mengenai majlis berkenaan, Musa mengucapkan syabas dan tahniah kepada DBP Cawangan Sabah kerana mengambil inisiatif mengadakan majlis ini buat tahun yang ketiga.

Anugerah ini telah mula diadakan pada tahun 2015 untuk memberikan

“Semoga matlamat kita menuju negara maju pada tahun 2020 akan seiring dengan pertambahan penerbitan buku seperti yang disarankan oleh Unesco, selain menyediakan keperluan ilmu sejajar dengan matlamat TN50.

TAN SRI MUSA HAJI AMAN Ketua Menteri

penghargaan kepada penulis buku umum di Sabah.

Pada majlis itu, sasterawan dan budayawan Sabah Datuk Jamdin Buyong diumumkan sebagai pemenang Anugerah Buku Umum Terbaik Ketua Menteri Sabah 2017.

ZAKARIA menyampaikan hadiah kepada Jamdin (dua kanan), sambil disaksikan Pengarah DBP Cawangan Sabah Asmiah Ajamain (dua kiri) dan yang lain.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.