KDN tidak memilih laksana penguatkuasaan

Utusan Borneo (Sabah) - - Muka Depan -

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Kementerian Dalam Negeri (KDN) melalui semua 10 jabatan dan agensi dibawahnya tidak pernah memilih dalam melaksanakan tugas penguatkuasaan.

“KDN mengambil pendekatan tidak pilih ‘bulu’ dari segi tindakan penguatkuasaan dan melakukan susulan kepada tindakan.

“Sepuluh jabatan dan agensi ini akan menjalankan tanggungjawab mengikut perundangan, akta dan peraturan yang termaktub dalam undang-undang,” katanya semasa merasmikan Pameran Korporat 1KDN@ PWTC di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada Rabu.

Beliau diiringi Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Masir Kujat, Ketua Setiausaha KDN Datuk Seri Alwi Ibrahim dan Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata tugas dan tanggungjawab KDN adalah amat holistik dan menyeluruh meliputi aspek kehidupan rakyat sejak mereka dilahirkan sehinggalah meninggal dunia.

“Contohnya, dalam soal mengeluarkan sijil kelahiran hinggalah sijil kematian (oleh Jabatan Pendaftaran Negara),” katanya.

Justeru itu, tugas dan tanggungjawab yang amat luas itu memerlukan sokongan dan dukugan semua pihak, katanya sambil berharap tiada pihak yang cuba menimbulkan persepsi negatif terhadap KDN dalam kalangan rakyat Malaysia.

Mengenai Pameran Korporat 1KDN@PWTC di Aras 3, PWTC,yangdiadakansempena Perhimpunan Agung UMNO 2017, Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden UMNO yang menjalankan tugas Timbalan Presiden parti, berkata ia memaparkan hamparan hidangan perkhidmatan terbaik KDN untuk rakyat Malaysia.

“Mereka yang mengunjungi PWTC boleh mendapatkan perkhidmatan daripada agensi dan jabatan terlibat secara langsung dan segera,” katanya.

Pada majlis itu, Ahmad Zahid turut melancarkan buku tulisannya sejak menerajui KDN bertajuk ‘Penggerak Transformasi Keselamatan Negara’ setebal 238 muka surat terbitan Institut Keselamatan Awam Malaysia (IPSOM). -Bernama

GambarBernama

PRESIDEN Umno Datuk Seri Najib Tun Razak hadir bagi mendengar ucapan dasar Ketua Puteri Umno pada Perhimpunan Agung Puteri di Pusat Dagangan Dunia Putra pada Rabu.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.