Pusat saringan momogram perlu diwujudkan di Lahad Datu

Pusat saringan momogram perlu diwujudkan di Lahad Datu

Utusan Borneo (Sabah) - - Muka Depan - Oleh NORWAHIDA YAMALUDDIN

LAHAD DATU: Daerah ini memerlukanpusatkemudahan saringan momogram bagi memenuhi keperluannya di sini.

Pengerusi penganjur Seminar Kesedaran Bahaya Kanser Lendungan Adiman berkata kemudahan yang tidak ada disediakan atau ditawarkan itu dilihat satu keperluan mendesak yang relevan diwujudkan segera.

“KaumwanitadidaerahLahad Datu dan daerah kecil Tungku

“Kaum wanita di daerah Lahad Datu dan daerah kecil Tungku memerlukan kemudahan ini bagi dimanfaatkan sebagai proses awal mengesan penyakit kanser payudara.

memerlukan kemudahan ini bagi dimanfaatkan sebagai

LENDUNGAN ADIMAN Pengerusi penganjur Seminar Kesedaran Bahaya Kanser

proses awal mengesan penyakit kanser payudara.

“Sehingga kini, untuk mendapatkan saringan momogram mereka perlu ke Tawau atau Sandakan kerana di sanalah kawasan paling dekat untuk mendapatkan perkhidmatan itu,” katanya ketika ditemui di sini, pada Sabtu.

Sebagai langkah permulaan, Lindungan akan mengusul hal itu kepada pemimpin berkaitan keperluannya di daerah ini seterusnya ke peringkat kementerian agar dapat memastikan usaha perubahan itu dapat dinikmati semua.

AhliDewanUndanganNegeri (Adun) Lahad Datu Dumi Pg Masdal yang diwakili Pegawai Kemajuan Masyarakatnya Salsagap Pg Masdal dalam teks ucapannya menggesa penglibatan badan bukan kerajaan, persatuan-persatuan, syarikat swasta dan yang berkaitan dalam menggerakkan usaha meningkatkan kesedaran mencegah penyakit terutama kanser.

“Hal ini dapat direalisasikan melalui kerjasama dengan hospital untuk mencapai objektif aktiviti di kalangan golongan sasar di kawasankawasan luar bandar.

“Tentunya melalui usaha ini akan memberi manfaat yang berguna kerana kanser penyakit yang membawa maut sekiranya rawatan awal tidak dilakukan,” katanya.

Mengenai usaha untuk merealisasikan pusat saringan momogram, beliau menyambut baik dan menyokong usaha itu.

Seminar itu dijayakan dua penceramah, Dr. Ainur Iznita Abdullah yang memberi ceramah mengenai kenser pangkal rahim dan Dr. Nurul Adzimah Kamaruddin kanser payudara.

Turut hadir, Pegawai Kesihatan Kawasan Lahad Datu Dr. Amirul Hisham Zainol.

SALSAGAP, Lendungan bersama sebahagian peserta seminar.

LENDUNGAN menyampaikan cenderahati kepada Salsagap.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.