Konsert Dato’ Siti Nurhaliza & Friends di Astro Ria malam ini

Utusan Borneo (Sarawak) - - Front Page - HIBURAN

KONSERT Dato’ Siti Nurhaliza & Friends merupakan satu konsert istimewa oleh Datuk Siti Nurhaliza yang telah diadakan pada 2 April 2016 di mana beliau disokong dan diiringi oleh lima penyanyi Malaysia dan tiga penyanyi Indonesia.

Ditaja oleh Celcom dan Yonder Music, konsert percuma itu hanya boleh didapati secara eksklusif kepada pengguna Celcom yang merupakan pelanggan aplikasi mudah alih Yonder Music.

Diadakan di Stadium Negara, artis jemputan pada malam konsert itu ialah Faizal Tahir, Hafiz Suip, Jaclyn Victor, Joe Flizzow dan SonaOne dari Malaysia serta Afgansyah Reza, Anggun dan Cakra Khan dari Indonesia.

Kebanyakan lagulagu yang telah dipersembahkan pada konsert itu diambil daripada himpunan lagunya sendiri. Lagu yang dipilih telah dipersembahkan sama ada oleh Siti sendiri atau sebagai duet atau sebagai satu kumpulan dengan artis jemputan.

Beliau juga mempersembahkan ‘duet digital’ buat kali pertama dengan Whitney Houston untuk lagu ‘Memories’. Konsert itu merupakan satu kejayaan dengan lebih daripada 7000 hadirin datang untuk menonton konsert itu.

Ia menerima maklum balas positif dan ulasan daripada pengulas konsert dan pengkritik yang memuji vokal Siti dan gaya persembahan secara keseluruhannya.

Tarikh 19 November yang lepas menandakan genap setahun usia Yonder Music bertapak di Malaysia dan terus memberikan akses 15 juta lagu tanpa iklan kepada hampir 400,000 penggunanya kini.

Sebagai tanda penghargaan dan terima kasih di atas sokongan semua pendengar dan pengguna Yonder, konsert Dato’ Siti Nurhaliza & Friends yang sebelum ini hanya boleh didapati untuk penstriman eksklusif di Yonder Music akan disiarkan di Astro Ria (saluran 104) dan juga dalam definisi tinggi (HD) di Astro Ria HD (Saluran 123) jam 9 malam ini.

Konsert Dato’ Siti Nurhaliza & Friends mempunyai tiga segmen utama. Segmen pertama menyaksikan beliau mempersembahkan lagu-lagu beliau sebagai ‘unplugged’ manakala yang kedua dan segmen terakhir menyaksikan beliau diiringi oleh live band dan orkestra penuh masing-masing.

Konsert selama dua jam itu dimulakan dengan tarian pembukaan rutin oleh seorang gadis muda yang dikatakan “untuk mewakili Siti sebagai seorang gadis muda yang bermimpi untuk menjadi seorang penghibur”.

Siti kemudian muncul di atas pentas untuk memulakan ‘unplugged’ segmen konsert beliau dengan rendisi akustik daripada ‘Aku Cinta Padamu’ diikuti ‘Percayalah’, ‘Jaga Dia Untukku’ dan ‘Terbaik Bagimu’.

Dalam segmen seterusnya bersama live band, dengan disertai oleh SonaOne dan Joe Flizzow, Siti menyanyikan medley lagu-lagu rancak beliau seperti ‘Ku Mahu’, ‘Ku Milikmu’, dan ‘Destinasi Cinta’. Beliau kemudian menjemput Anggun ke atas pentas untuk menyanyikan duet lagu Anggun, ‘Snow on the Sahara’.

Mereka kemudian menyanyikan bersamasama lagu ‘Bukan Cinta Biasa’. Siti menutup segmen band secara langsung dengan ‘Cindai’, lagu tradisional beliau yang telah diolah dengan susunan muzik yang lebih moden untuk konsert.

Bagi separuh kedua konsert itu, Siti diiringi oleh orkestra penuh untuk baki lagu dalam senarai yang ditetapkan. Segmen orkestra bermula dengan persembahan ‘Memories’, sebuah lagu yang sebelum ini tidak pernah dikeluarkan oleh Whitney Houston.

Dirakamkan oleh Whitney pada tahun 1982, lagu itu telah diberikan kepada Siti oleh Yonder Music. Untuk konsert itu, ia dipersembahkan sebagai ‘duet digital’ di mana Siti menyanyikan sebagai duet dengan vokal prarakam Whitney ini.

Siti mengkreditkan Whitney untuk mengajar beliau tentang teknik vokal yang betul sebelum menyanyikan beberapa baris daripada ‘I Will Always Love You’ secara a cappella.

Beliau kemudian mempersembahkan ‘Jerat Percintaan’, single pertama yang digubah oleh Datuk Adnan Abu Hassan sebagai satu penghormatan kepadanya selepas beliau meninggal dunia beberapa minggu sebelum konsert pada 18 Mac 2016.

Seterusnya, Siti mempersembahkan dua lagu duet beliau dengan dua penyanyi lelaki. Lagu duet yang pertama adalah ‘Muara Hati’ bersama Hafiz Suip sebelum meneruskan dengan duet kedua bersama Cakra Khan untuk ‘Seluruh Cinta’.

Siti kemudiannya meneruskan persembahan dengan lagu ‘Menatap Dalam Mimpi’ dan medley ‘Seindah Biasa’ dan ‘Kau Sangat Bererti’.

Selepas medley itu, Siti menjemput Faizal Tahir ke pentas untuk persembahan duet menerusi lagu ‘Bagaikan Sakti’ dan kemudiannya dengan ditemani oleh Afgansyah Reza, beliau menyanyikan lagu ‘Biarlah Rahsia’ sebelum menutup segmen orkestra konsert itu dengan persembahan solo ‘Lebih Indah’.

Di penghujung konsert, Siti dengan diiringi oleh semua artis tetamu beliau termasuk Jaclyn Victor menyanyikan persembahan encore ‘Kau Ilhamku’.

Sepanjang konsert itu, bagi setiap rehat dan perubahan pakaian Siti, temu bual video dirakam terlebih dahulu dengan individu yang rapat dengan Siti telah ditunjukkan pada skrin besar di belakang. Individu yang telah ditemuramah telah termasuk ahli keluarga rapat beliau, rakanrakan, dan bekas guru sekolahnya.

MALAM INI DI ASTRO RIA: Siti menyanyikan lagu ‘Memories’ buat pertama kali di konsert Dato’ Siti Nurhaliza & Friends.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.