Simunjan memerlukan transformasi dengan mewujudkan bandar baharu

Utusan Borneo (Sarawak) - - Tempatan -

KUCHING: Pekan Simunjan memerlukan transformasi dengan mewujudkan bandar baharu bagi mengatasi masalah kesesakan dan hakisan.

Awla Dris (BN-Simunjan) berkata keadaan kawasan itu kian sesak dah berdepan fenomena hakisan dan jalan raya sempit menuju ke pekan tersebut.

Sehubungan itu katanya, cadangan pembinaan bandar baharu berkenaan bakal menjadi tonik dalam mentransformasikan Simunjan.

“Ia sejajar dengan statusnya sebagai Pusat Pentadbiran Daerah Simunjan,” katanya pada sesi perbahasan Persidangan DUN Sarawak di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Awla mendedahkan kebanyakan bangunan jabatan kerajaan yang terdapat di Pekan Simunjan boleh disifatkan daif dan tidak kondusif.

Beliau berkata struktur fizikal bangunan yang usang tidak menepati sasaran kerajaan dalam memberikan perkhidmatan bertaraf dunia.

“Dengan keadaan tersebut (usang), apatah lagi untuk memberikan keselesaan kepasa rakyat yang ingin mendapatkan perkhidmatan.

“Inilah salah satu sebab utama mengapa perlunya bandar baharu ( Pekan Simunjan) diwujudkan di Simunjan,” kata Awla.

Beliau berharap dengan terbinanya bandar baharu itu, menempatkan pejabatpejabat pentadbiran selain tempat kediaman dan rumah kedai.

Alwa yakin penubuhan itu merupakan projek yang dinantikan oleh masyarakat serta bakal memberi nafas baharu yang bukan hanya menyediakan perancangan penempatan semula penduduk malah memastikan kegiatan ekonomi dikembangkan.

Menyentuh isu kepadatan penduduk di Simunjan, beliau berharap program pembesaran kampung dan penempatan semula dapat direalisasikan.

Beliau mendedahkan pihaknya telah mengenalpasti kawasan seluas 40 hektar tanah kerajaan untuk dibangunkan bagi tujuan itu.

“Kertas kerja telah disiapkan oleh Pejabat Daerah Simunjan dan dikemukakan kepada Jabatan Tanah dan Survei Samarahan untuk dipertimbangkan dan diambil tindakan,” katanya.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.