Abang Johari terima lima kunjungan hormat

Utusan Borneo (Sarawak) - - Tempatan -

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Abang Openg menerima lima kunjungan hormat di Dewan Undangan Negeri Sarawak, semalam.

Kunjungan pertama daripada delegasi Kesatuan Eropah yang diketuai Maria Castillo Fernandez untuk mengeratkan hubungan antarabangsa dalam pelbagai bidang.

Seterusnya, Abang Johari menerima kunjungan hormat daripada United Nations Development Programme yang diketuai Stefan Priesner.

Tujuan kunjungan tersebut adalah untuk mewujudkan kerjasama dengan kerajaan negeri dalam bidang biodiversiti.

Sejurus selepas itu, Ketua Menteri turut menerima kunjungan hormat daripada Duta Besar Republik Indonesia Rusdi Kirana bersama rombongan.

Tujuan kunjungan itu adalah untuk memperkenalkan beliau selaku duta besar baharu yang mula berkhidmat di Malaysia pada Ogos tahun ini.

Selain itu, beliau turut memaklumkan mengenai lawatan rasmi Presiden Republik Indonesia Joko Widodo ke Kuching sempena Persidangan Ekonomi Islam Antarabangsa tahun ini.

Pada masa yang sama kunjungan ini turut bertujuan mengeratkanhubunganantarabangsa antara dua negara.

Kunjungan hormat keempat adalah daripada Datuk Yetni Adenan sempena pelantikan Abang Johari sebagai Ketua Menteri Sarawak.

Kunjungan kelima adalah daripada Presiden of Heritage Society of Rajah Charles Brooke Memorial Hospital Angelina Jong serta rombongan yang bertujuan menerangkan fungsi dan objektif pertubuhan berkenaan.

MESRA: Abang Johari bersama Maria dan rombongannya.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.