Kerajaan digesa mempercepatkan pembinaan hospital di Julau

Utusan Borneo (Sarawak) - - Tempatan -

KUCHING: Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan digesa mempercepatkan pembinaan sebuah hospital di daerah Julau memandangkan tapak hospital sudah tersedia.

Rolland Duat Jubin (BNMeluan) berkata, pusat kesihatan yang sedia ada di Julau sekarang sudah usang.

“Selain itu ia juga kekurangan kelengkapan perubatan dan jumlah kakitangan perubatan ditempatkan di pusat kesihatan juga tidak mencukup ekoran peningkatan jumlah penduduk dari daerah Julau dan kawasan sekitarnya.

“Kita juga memohon kepada Kementerian Utiliti melaksana dan memperluaskan Projek Jana Kuasa Solar ( SARES) khususnya di kawasan terpencil di daerah Julau yang masih belum menikmati bekalan elektrik,” katanya pada Persidangan DUN di sini, semalam.

Beliau berkata demikian dalam ucapan membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan (2019), 2017 yang dibentangkan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Abang Openg pada 8 November lepas.

Duat juga berkata, selain itu kerajaan negeri diminta mewujudkan pusat pengumpulan hasil pertanian di Julau yang akan berfungsi sebagai pusat hentian setempat untuk aktiviti pemasaran dan jual beli hasil pertanian dari kawasan Julau.

“Pusat pengumpulan yang dicadangkan perlu dilengkapi dengan prasarana ICT bagi membolehkan usahawan tani mengguna pakai aplikasi atas talian dalam urusan promosi dan pemasaran produk mereka.

“Selain itu mengguna pakai aplikasi e- wallet Sarawak Pay yang baharu dilancarkan Yang Amat Berhormat Ketua Menteri untuk segala urusan pembayaran dibuat atas talian,” katanya.

Selain berfungsi sebagai pusat sehenti, pusat pengumpulan hasil pertanian juga boleh dipertingkatkan lagi peranannya dengan menjadikan ia sebagai ‘incubation centre’ untuk memupuk bakat, melatih, menyokong dan melahirkan e-usahawan desa dari luar bandar, katanya.

Beliau pada masa yang sama turut memohon kepada Kementerian Pembangunan Infrastruktur dan Pengangkutan agar membina jalan dari Sekolah Kebangsaan ( SK) Nanga Meluan yang turut merentasi SK Nanga Maong dan berakhir di SK Nanga Ju sepanjang 12km.

Ia katanya, akan memberi manfaat kepada lebih 1,000 penduduk daripada 20 rumah panjang.

“Kita juga mohon kepada kementerian untuk membina jalan yang akan menghubungkan SK Nanga Entaih, SK Ulu Entabai dan Rumah Sang yang terletak di Rantau Chire, Ulu Entabai sepanjang 16km.

“Ini akan memberi manfaat kepada 3,000 penduduk daripada 60 rumah panjang,” katanya.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.