Seramai 1,670 rakyat negeri ini dalam proses memohon dokumen ini

Utusan Borneo (Sarawak) - - Tempatan - Oleh Andy Sabang

SIBU: Terdapat seramai 1,670 rakyat di negeri ini dalam proses permohonan sijil kelahiran dan Mykad yang perlu diselesaikan segera.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Masir Kujat berkata sebilangan daripada jumlah tersebut bagaimanapun diluluskan.

Beliau berkata mesyuarat kementeriannya dengan Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Masyarakat, Wanita dan Pembangunan Keluarga Dato Sri Fatimah Abdullah telah diadakan bagi menangani isu itu.

Masir mengakui kaum Penan merupakan cabaran besar kepada mereka memandangkan masyarakat itu sentiasa bergerak dari satu tempat ke tempat lain.

“Kami mahu melakukan (pendaftaran) untuk kaum Penan tetapi komuniti terbabit sentiasa bergerak. Justeru, kita berharap cabaran itu dapat diselesaikan,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini berkata, masalah ketiadaan dokumen pengenalan diri dalam kalangan mereka yang lahir di Sarawak dijangka selesai menjelang Septembar tahun depan.

Ahmad Zahid menetapkan pada 1 Disember ini masalah mereka layak memiliki kad pengenalan dan sijil kelahiran diselesaikan.

Sementara itu, Masir yang juga Ahli Parlimen Sri Aman menjelaskan bahawa masalah ketiadaan dokumen pengenalan diri dan sijil lahir turut berlaku di kawasannya, Sri Aman.

Jelasnya, kebanyakan masalah itu berpunca daripada kes lahir luar nikah dan perkahwinan dengan warga negara jiran.

“Sebagai contoh, bapa adalah orang Sarawak sedangkan ibu orang Indonesia. Berdasarkan rekod permohonan kewarganegaraan sebelum ini, ibu kanak-kanak tersebut mestilah berstatus orang tempatan atau berasal dari Sarawak.

“Tetapi, sekarang jika ibu bapa warganegara Malaysia dan perkahwinan mereka disahkan oleh pemimpin masyarakat serta mengemukakan dokumen lengkap seperti dikehendaki Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), kanak-kanak tersebut boleh diberi status kewarganegaraan Malaysia.

“Saya tidak melihat sebarang masalah dengan permohonan mereka jika mereka mengemukakan dokumen lengkap seperti diminta JPN,” katanya sambil menambah, di Sarawak tidak ada isu kanak- kanak ‘stateless’.

“Malah, semasa sidang Dewan Negara saya turut menjawab pertanyaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Assek Irene Chang, adalah tidak sesuai memanggil sesiapa ‘ tanpa kewarganegaraan’ kerana kewarganegaraan kanakkanak ditentukan oleh kewarganegaraan ibu bapa mereka.

“Untuk rekod, setiap kanak-kanak layak memiliki sijil kelahiran mengikut Ordinan Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1951 ( Sarawak Cap. 10) untuk Sarawak menghendaki setiap kelahiran mesti didaftarkan.

“Mereka mempunyai sijil kelahiran hanya status kewarganegaraan belum dipastikan. Jadi, kita mahu menyelesaikannya,” kata Masir. KUCHING: Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menerima kunjungan hormat daripada Menteri Muda Elektrik Luar Bandar Dr Abdul Rahman Junaidi dan rombongannya di Demak Jaya, kelmarin.

Tujuan kunjungan tersebut untuk menyampaikan jemputan kepada Tun Taib sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul tahun ini yang bakal berlangsung di Dataran Perayaan Stadium Negeri Sarawak pada 1 Disember kelak.

Turut hadir Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak Datu Misnu Taha, Pengarah Jabatan Agama Islam Sarawak Ismail Mohd Hanis dan Residen Bahagian Kuching Shukarmin Chasemon.

MASIR

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.