15 Mac pengurusan semula kes rasuah Guan Eng dan Phang

Utusan Borneo (Sarawak) - - Nasional -

G E O R G E T O W N : Mahkamah Tinggi di sini semalam menetapkan 15 Mac tahun depan sebagai tarikh pengurusan semula bagi kes rasuah membabitkan Ketua Menteri Lim Guan Eng dan ahli perniagaan Phang Li Koon berhubung pembelian banglo di bawah nilai pasaran.

Hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail menetapkan tarikh itu selepas peguam Datuk V. Sithambaram yang mewakili Phang memaklumkan pihak pendakwaan bagi kes itu telah mengemukakan rayuan mereka bagi mencabar keputusan Mahkamah Rayuan Putrajaya berhubung Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Mahkamah Persekutuan.

Sithambaran ketika ditemui pemberita di luar mahkamah memberitahu pihak pendakwaan telah mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya bagi mencabar keputusan Mahkamah Rayuan pada 7 Ogos lalu yang memutuskan bahawa Seksyen 62 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 adalah bercanggah dengan perlembagaan.

“Sejurus selesai prosiding dan bicara berhubung rayuan tersebut di Mahkamah Persekutuan barulah mahkamah ini (Mahkamah Tinggi Pulau Pinang) akan memberikan tarikh perbicaraan baharu berhubung kes rasuah ini,” katanya.

Pada prosiding semalam pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Abdul Rashid Daud manakala Lim diwakili peguam RSN Rayer. Kedua-dua tertuduh tidak hadir.

Pada 7 Mac tahun ini, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang menolak permohonan Lim dan Phang selepas memutuskan bahawa Seksyen 62 Akta SPRM adalah mengikut perlembagaan serta sah kerana ia tidak menghalang hak tertuduh untuk mendapat perbicaraan secara adil.

Seksyen 62 Akta SPRM menyebut bahawa apabila telah berlaku penyerahan dokumen oleh pihak pendakwa mengikut Seksyan 51A Kanun Tatacara Jenayah, tertuduh perlu menyerahkan dokumen berikut kepada pihak pendakwa sebelum perbicaraan bermula:

(a) suatu pernyataan pembelaan yang menyatakan secara am jenis pembelaan dan perkara-perkara mengenai pendakwaan yang dibantah oleh tertuduh, dengan menyatakan sebab-sebabnya; dan (b) suatu salinan mana-mana dokumen yang akan dikemukakan sebagai sebahagian daripada keterangan bagi pembelaan.

Pada 30 Jun tahun lepas, Lim mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan rasuah berhubung penukaran status tanah daripada pertanian kepada perumahan serta pembelian lot tanah dan banglo di bawah nilai pasaran.

Lim, 56, dituduh menggunakan kedudukannya sebagai penjawat awam, iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang, untuk mendapatkan keuntungan bagi diri dan isterinya, Betty Chew Gek Cheng, dengan meluluskan permohonan penukaran status tanah pertanian kepada kawasan perumahan awam di daerah barat daya Pulau Pinang kepada sebuah syarikat, Magnificient Emblem Sdn Bhd.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu ketika mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Pulau Pinang di Bilik Gerakan, Aras 28, Bangunan Komtar di sini pada 18 Julai 2014.

Pertuduhan mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009 itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan, atau RM10,000, mengikut manamana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Lim menghadapi tuduhan kedua iaitu menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan bagi dirinya satu lot tanah dan sebuah banglo di No 25, Jalan Pinhorn, George Town pada 28 Julai 2015 daripada Phang pada harga RM2.8 juta, harga yang didakwa beliau ketahui tidak sepadan dengan nilai pasaran bagi hartanah berkenaan iaitu RM4.27 juta. — Bernama

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.