High-rise com­mit­tee gives Sule Square green light

The Myanmar Times - - Business - MYAT NYEIN AYE my­at­nyeinaye@mm­times.com

THE Com­mit­tee for Quality Con­trol for High-rise Build­ing Projects (CQHP) has fin­ished its in­spec­tion of Sule Square com­mer­cial com­plex and sent a for­mal ap­proval to Yan­gon City De­vel­op­ment Com­mit­tee yes­ter­day.

YCDC is fin­ing Sule Square de­vel­oper Shangri-La K2 bil­lion (US$1.6 mil­lion) for build­ing ex­tra floors with­out per­mis­sion. In ad­di­tion to pay­ment of the fine, YCDC also needs a rec­om­men­da­tion from the CQHP in or­der to pro­vide Sule Square with a build­ing com­ple­tion cer­tifi­cate al­low­ing the com­plex to open.

“We’ve sent YCDC’s Depart­ment of Engi­neer­ing (Build­ing) a rec­om­men­da­tion let­ter for Sule Square,” CQHP chair U Khin Maung Tint told The Myan­mar Times. “We’ve in­spected the build­ing and have no prob­lem with the de­sign.”

YCDC has also sent a for­mal let­ter to the de­vel­oper al­low­ing pay­ment of the fine, although as of yes­ter­day af­ter­noon it had not re­ceived pay­ment, a YCDC of­fi­cial said.

The de­vel­oper had re­ceived ap­proval from YCDC un­der the pre­vi­ous gov­ern­ment for the Sule Square com­mer­cial com­plex. But Shangri-La then sub­mit­ted a re­vised de­sign that was only ap­proved by the CQHP. The de­vel­oper con­tin­ued with the project’s new de­sign, re­sult­ing in a fin­ished Sule Square of­fice tower with two ad­di­tional floors that nei­ther the old or new YCDC ad­min­is­tra­tion ever for­mally ap­proved.

The K2 bil­lion fine is based on a metric of K15,000 per square foot of un­ap­proved space con­structed, deputy head of YCDC’s Depart­ment of Engi­neer­ing (Build­ing) U Nay Win pre­vi­ously told The Myan­mar Times.

U Khin Maung Tint said he was un­clear why YCDC had not given the re­vised de­sign the green­light when it was sub­mit­ted, given that the CQHP ap­proved the changes.

“We in­spected this new de­sign two years ago,” he told The Myan­mar Times. “I was in­structed to in­spect it again even though we al­ready gave our rec­om­men­da­tion [in the past].”

U Khin Maung Tint found the de­sign largely un­changed from the pre­vi­ous in­spec­tion. The com­mit­tee found some slight changes to the de­sign of the build­ing’s car exit, but this was also ap­proved, he added.

Photo: Thiri Lu

The de­sign of Sule Square com­mer­cial com­plex has been given the ap­proved by the Com­mit­tee for Quality Con­trol for High-rise Build­ing Projects.

Newspapers in English

Newspapers from Myanmar

© PressReader. All rights reserved.