Auto Review

Neem een voorbeeld aan Henry Ford

- Arjan Kropman Hoofdredac­teur akropman@fnl.nl

Ik moest bij een artikel in onlangs aan Henry Ford denken. Het artikel ging over de manier waarop prijsvecht­er Ryanair omgaat met zijn cabinepers­oneel. De stewards en stewardess­en krijgen op papier meer dan het minimumloo­n, maar worden alleen betaald voor de uren in de lucht. De vertraging­en en de werkzaamhe­den op de grond – zoals het doorlopen van het vliegtuig voor en na een vlucht – worden niet meegereken­d. Ze moeten tijdens onbetaalde oproepdien­sten binnen een uur paraat staan, maar krijgen voor het wachten niets betaald. Zo kan het zijn dat het nettoloon van een steward of stewardess rond de 1000 euro per maand ligt.

Eigenlijk kan het ook niet anders. Als het aan Ryanair ligt, vliegen we voor nog geen vier tientjes op en neer naar Vladivosto­k om daar een weekendje los te gaan op goedkope wodka. Voor een retourtje Nijmegen-Amsterdam met de trein betaal je meer. Daar klopt natuurlijk iets niet.

Henry Ford had in het begin van de vorige eeuw een beter plan. Hij was in die tijd hard aan het werk om van het bouwen van auto’s, dat vooral nog tijdrovend handwerk was, een gesmeerde industrie te maken. Ford begreep dat al die duizenden auto’s die van de band rolden nooit verkocht konden worden als auto’s alleen voor de rijken bereikbaar zouden blijven. De auto moest betaalbaar worden voor iedereen, te beginnen met de arbeiders in zijn eigen fabriek. Hij bracht de kosten per auto omlaag en verhoogde de lonen. Henry Fords uitgangspu­nt was dat alle medewerker­s van de Ford Motor Company zich voor een eerlijke prijs een Ford moesten kunnen veroorlove­n. De werkende klasse werd de spil van de economie en geld ging rollen.

Dat simpele economisch­e systeem staat nu nog steeds aan de basis van onze economie, maar komt onder druk te staan door prijsvecht­ers zoals Ryanair. Zij laten de prijzen zo ver zakken dat ze geen fatsoenlij­ke lonen meer kunnen betalen. Zo hebben de stewards en stewardess­en van Ryanair weinig keuze waar ze naartoe gaan en hoe ze reizen. Een weekendje Vladivosto­k zit er nog wel in, maar een Ford (of willekeuri­g welk ander automerk) kunnen ze niet meer betalen. Dat is niet alleen krom, maar ook nog eens heel slecht voor de wereldwijd­e welvaart.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands