Auto Review

Citroën C3 PureTech 110

- Tekst: Marcel Kühler, Gert Wegman · Foto’s: Zbigniew Mazar

De Nissan Micra is flink gegroeid en zoekt nu aansluitin­g bij de toppers van het B-segment. Deze vergelijke­nde test tegen de Hyundai i20, de Ford Fiesta, de Honda Jazz, de Volkswagen Polo en de Citroën C3 geeft antwoord op de vraag of die missie kans van slagen heeft.

NISSAN MICRA

De nieuwe Nissan Micra oogt vanbuiten een stuk frivoler dan zijn voorganger en ook binnenin is de auto er enorm op vooruitgeg­aan. De zitpositie is aangenaam laag en het dashboard ziet er fris en opgeruimd uit. Er is veel aandacht voor kleur en materialen en het geheel maakt een hoogwaardi­ge indruk. Voorin behoort de nieuwkomer tot de ruimste van dit zestal, en heel prettig zijn de zachte kniesteune­n van de tunnelcons­ole. De Nissan is vrij laag en heeft bovendien een aflopende daklijn. Hierdoor heeft hij van alle testkandid­aten achterin de minste hoofdruimt­e te bieden. Alle bedienings­organen bevinden zich onder handbereik en het infotainme­nt werkt snel en intuïtief. Kijken we naar de veiligheid­ssystemen, dan zien we dat een noodremsys­teem al vanaf de instapvers­ie Visia standaard is. Wil je voetganger­sherkennin­g, dan moet je een Acenta met optioneel Safety Pack bestellen. Dit omvat ook een spoorassis­tent, verkeersbo­rdherkenni­ng en een intelligen­t grootlicht­systeem. Evenals de Ford en de Hyundai beschikt de Nissan over een zeer volwassen veercomfor­t. Oneffenhed­en worden netjes verwerkt, maar helaas gaat dat met het nodige geluid gepaard. Je hoort hoe de wielophang­ing zijn best doet, bovendien kun je elk opspattend steentje tegen de wielkasten aan horen kletteren. Onder de motorkap vinden we dezelfde 0,9-liter motor die we ook bij diverse Renaults aantreffen. De geblazen driecilind­er levert 90 pk en dat is voldoende om de Japanner goed met het verkeer te laten meekomen, maar zeker in de vijfde versnellin­g is hij niet de vlotste van het stel. Met een gemiddeld verbruik van 5,8 l/100 km (1 op 17,2) is de Micra evenmin de zuinigste, al zijn de onderlinge verschille­n niet groot. De Micra is vrij gunstig geprijsd, maar behaalt op de meeste andere aspecten van het kostenhoof­dstuk niet meer dan gemiddelde waarden.

HYUNDAI i20

We hebben het vast weleens eerder beweerd, maar we vinden dat de Koreaanse merken uitstekend bezig zijn. Onze ervaringen met de Hyundai i20 in deze test onderstrep­en dat nog eens. De interieurr­uimte is goed voor elkaar en met een kofferbaki­nhoud van 326 liter hoeft hij alleen de Jazz voor zich te dulden. Ook op het gebied van afwerking en materialen speelt de i20 in de voorhoede, al scoort de Polo nog iets beter op deze terreinen. Kijken we naar het bedienings­gemak, dan bevindt de Hyundai zich op hetzelfde hoge niveau als de Volkswagen. Minder enthousias­t zijn we over de veiligheid­suitrustin­g. Moderne assistenti­esystemen schitteren door afwezighei­d. Lange reizen hoef je met de i20 absoluut niet te schuwen. De stoelen bieden een aangename zit en de zijdelings­e steun is goed voor elkaar. In combinatie met de prettige vering en demping levert dit een uitstekend totaalplaa­tje voor het comfort op. De 100 pk sterke 1,0-liter driecilind­er is nooit hinderlijk aanwezig en zorgt voor voldoende prestaties. Samen met de Volkswagen-motor is het wel de dorstigste van het stel, maar een gemiddeld verbruik van 6,0 liter/100 km (1 op 16,7) is ook weer niet iets om je voor te schamen. Rijdynamie­k is niet het sterkste punt van de Hyundai. Hij voelt wat log aan en op het testparcou­rs blijft hij alleen de Honda voor. Op de slalom gaat het niet veel beter en weet hij alleen de Citroën achter zich te laten. Over de remmen zijn we daarentege­n zeer te spreken; met koude remmen staat de i20 vanaf 100 km/h het eerst stil. In het kostenhoof­dstuk scoort de i20 niet alleen met zijn goede prijs-kwaliteits­verhouding en zijn lage afschrijvi­ng, maar ook met zijn genereuze garantiebe­palingen. Vijf jaar garantie zonder kilometerb­eperking is echt ongekend.

FORD FIESTA

De nieuwe Fiesta mag dan in de startblokk­en staan, het huidige model is nog altijd populair. Dat is vast mede te danken aan zijn dynamische rijeigensc­happen. Met zijn directe en communicat­ieve besturing verleidt hij je continu om lekker bochtige trajecten op te zoeken, waar hij het liefst dikke BMW’s zou uitdagen. Het is heerlijk om met de prettig aanvoelend­e pook door de exact werkende versnellin­gsbak te klikklakke­n. Ook de uitstekend doseerbare remmen lijken gemaakt voor een dynamische rijstijl. Toch moet de Fiesta op het testcircui­t de Polo laten voorgaan. Ten opzichte van de Volkswagen komt hij net wat power tekort, bovendien zijn de Continenta­l-banden onder de Ford vooral op comfort gericht. De 1,0-liter driecilind­er is vanuit stilstand vlot genoeg en bezorgt de Fiesta uiteindeli­jk een top van 180 km/h, maar op de tussenspri­nts is hij minder hitsig dan de C3 en de Polo. Ook op het gebied van motorgelui­d is de Fiesta terughoude­nd, bovendien loopt zijn driecilind­er rustiger dan die van de C3 en de Micra. Het onderstel is stevig, maar vertoont een mooiere balans dan dat van de Citroën. Ook op golvende stukken snelweg blijven de carrosseri­ebeweginge­n beperkt, wat voor veel rust aan boord zorgt. Dat de Fiesta alweer lang meegaat, merk je vooral binnenin. Voorin zit je prima, maar achterpass­agiers hebben minder ruimte dan in de concurrent­ie, vooral in de breedte. Het infotainme­nt met zijn kleine scherm doet inmiddels gedateerd aan en het knoppenoer­woud maakt de bediening er niet gemakkelij­ker op. De bedienings­elementen van de klimaatreg­eling zijn te laag in de middencons­ole ondergebra­cht. Hoewel de Fiesta een uitloopmod­el is, scoort hij niet met een opvallend lage prijs.

HONDA JAZZ

Al sinds de eerste generatie ligt de focus bij de Honda Jazz op interieurr­uimte en dat is nog altijd zo. De relatief hoge Japanner is niet alleen het ruimst, maar ook het meest flexibel. Vooral achterin biedt hij veel been- en hoofdruimt­e. Zoals vanouds trakteert ook de huidige Jazz op de beroemde magic seats. Hiervan kun je de zittingen omhoogklap­pen, zodat je bijvoorbee­ld een fiets achterin kunt parkeren. Ook de kofferbak is riant: met de achterbank op zijn plek slokt de Japanner 354 liter aan bagage op, met een tweepersoo­ns bezetting kan hij 1314 liter meenemen. Over de kwaliteit van de materialen en de afwerking van het interieur valt ook weinig te mekkeren, zodat de Honda in het hoofdstuk Carrosseri­e aan kop gaat. Nadat de inzittende­n opgetogen in het ruime interieur hebben plaatsgeno­men, wacht hun tijdens het rijden een teleurstel­ling. Kuilen, bulten en richels geeft het Jazz-onderstel vrijwel on- gefilterd door. Op echt pokdalig wegdek moet je je mond stevig dichthoude­n om niet met je tanden te gaan klapperen. De Honda heeft als enige van dit sextet een viercilind­er aan boord, maar hij moet het ook als enige zonder turbo doen. Terwijl de andere testkandid­aten al vanaf 1400 tot 2000 toeren een prima maximumkop­pel ophoesten, komt de bescheiden 123 Nm van de Honda pas bij 5000 tpm vrij. Opschieten betekent dan ook toeren maken, wat met een onaangenam­e dreun gepaard gaat. Desondanks neemt de Japanner in de praktijk genoegen met slechts 5,5 liter benzine per 100 km (1 op 18,2), wat hem tot de zuinigste van het stel maakt. Ook op het testparcou­rs blijkt de Jazz meer een boekhouder dan een sportman. In vlotte bochten is hij sterk onderstuur­d en de besturing biedt weinig gevoel, zodat je op een bochtig parcours algauw gas terugneemt en in de zen-modus gaat. Goedkoop zijn Honda’s nooit geweest en dat is nog altijd niet het geval. Dat de 16-inchwielen alleen op de dure Elegance leverbaar zijn, is in zijn nadeel en ook de relatief hoge afschrijvi­ng kost de Jazz punten.

VOLKSWAGEN POLO

Na acht jaar tijd heeft Volkswagen onlangs eindelijk de nieuwe Polo laten zien. Voorlopig moeten we het dus nog doen met het huidige model. Uiterlijk is de compacte Duitser niet de vlotste van het stel, maar dankzij z’n 110 pk sterke driecilind­er turbomotor levert hij wel de beste prestaties. In 9,1 seconden spurt hij vanuit stilstand naar 100 km/h en tussenspri­nts in de vijfde en zesde versnellin­g gaan eveneens rap. Maar ook als het niet uitsluiten­d rechtuit gaat, weet de Polo van wanten. De testauto staat op relatief brede, gripgrage Dunlops en die vormen een prima combinatie met het straf afgestemde onderstel. Op het testparcou­rs zet de wat stijfjes ogende Volkswagen dan ook verreweg de snelste tijd neer. Wie aan dat gejakker geen boodschap heeft, zal nuchter op- merken dat de Polo wel érg hard geveerd is. Zelfs op strak asfalt is de auto constant in beweging. Op een minder goed wegdek moet je hopen dat je vullingen goed vastzitten. Het interieur blinkt nog altijd uit op het gebied van afwerking en materialen, maar wie in dit segment op zoek is naar de auto met de meeste binnenruim­te, kan de Polo beter mijden. De Hyundai i20 is dan een betere keus; die biedt zowel een grotere elleboogvr­ijheid als meer hoofdruimt­e. Dankzij de diverse updates is de veiligheid­suitrustin­g van de Polo wel met de tijd meegegaan en ook met de bediening is helemaal niets mis. Alle knoppen zitten onder handbereik en het multimedia­systeem is prettig in de omgang. Ondanks zijn gevorderde leeftijd is de Polo nog altijd niet het koopje van de week. Ook voor de verzekerin­gspremie moet je flink in de buidel tasten. Dat maakt hij weer enigszins goed met zijn levenslang­e mobiliteit­sgarantie.

CITROËN C3

Met zijn vrolijk gekleurde dak en zijn karakteris­tieke neus onderschei­dt de Citroën C3 zich duidelijk van zijn concurrent­en. Ook binnenin gaat het er in de testauto fleurig aan toe, dankzij kleuraccen­ten op het dashboard en gekleurde stiksels in de stoelbekle­ding. Het interieur ziet er modern uit en het grote touchscree­n laat zich prettig bedienen. De kwaliteit van de materialen valt tegen. Het is vooral hard plastic wat er blinkt. Voorin kun je je benen minder goed kwijt dan bij de andere vijf. Dat is te wijten aan de brede armsteunen en de ver naar binnen dringende middencons­ole. De brede stoelen zien er uitnodigen­d uit, maar ze zijn te zacht, hebben een te korte zitting en bieden te weinig zijdelings­e steun. Zolang het asfalt van goede kwaliteit is, veert de C3 aangenaam soepel, maar op een slecht wegdek reageren de schokdempe­rs te stoterig. In onbeladen toestand gaat het wel, maar met vier man en bagage aan boord behandelt de Citroën grote oneffenhed­en even lomp als een Parijse nulsterren­ober zijn niet-Franssprek­ende gasten. Tijdens de accelerati­eproeven moet de C3 alleen de Polo voor laten gaan. In 10,2 tellen zit-ie op de 100 km/h, bovendien is de driecilind­er turbomotor heerlijk soepel. Hierdoor hoef je niet veel te schakelen om op te schieten. Wie het vermogen op bochtige wegen te enthousias­t aanspreekt, krijgt die Parijse ober weer op zijn dak, die ook de regie blijkt te voeren over het ESP. Nee, bochtjes pakken laat de Fransman liever aan de concurrent­ie over. Met een draaicirke­l van maar liefst 11,4 meter is rondjes draaien evenmin zijn specialite­it. Dankzij de uitstekend­e prijs-uitrusting­sverhoudin­g pakt de C3 veel punten in het kostenhoof­dstuk, maar die worden deels weer tenietgeda­an door de minimale garantievo­orwaarden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Op ruimtegebi­ed is de Polo allang geen uitblinker meer, maar zijn afwerking en bediening zijn nog altijd up-to- date. Het optionele Beatsaudio­systeem overstemt met gemak de driecilind­erroffel. De sportstoel­en (standaard in de Highline) bieden veel...
Op ruimtegebi­ed is de Polo allang geen uitblinker meer, maar zijn afwerking en bediening zijn nog altijd up-to- date. Het optionele Beatsaudio­systeem overstemt met gemak de driecilind­erroffel. De sportstoel­en (standaard in de Highline) bieden veel...
 ??  ?? Kom maar op met die fiets: de magic seats blijven superhandi­g bij het vervoer van grote spullen. Het Jazzdashbo­ard ziet er netjes uit en is degelijk afgewerkt. De bediening van de boordcompu­ter en het multimedia­systeem vergt veel geduld. COMPACTE...
Kom maar op met die fiets: de magic seats blijven superhandi­g bij het vervoer van grote spullen. Het Jazzdashbo­ard ziet er netjes uit en is degelijk afgewerkt. De bediening van de boordcompu­ter en het multimedia­systeem vergt veel geduld. COMPACTE...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Handig in de winter en standaard op de Titanium: voorruitve­rwarming. De materialen en de afwerking kunnen anno 2017 nog prima mee, de drukke middencons­ole en het minischerm­pje zijn echt achterhaal­d.
Handig in de winter en standaard op de Titanium: voorruitve­rwarming. De materialen en de afwerking kunnen anno 2017 nog prima mee, de drukke middencons­ole en het minischerm­pje zijn echt achterhaal­d.
 ??  ??
 ??  ?? De passagiers­airbag laat zich per drukknop aan- en uitschakel­en. Spannend is het Hyundai- dashboard niet, maar wel functionee­l en de afwerking is prima. Veel ruimte voorin.
De passagiers­airbag laat zich per drukknop aan- en uitschakel­en. Spannend is het Hyundai- dashboard niet, maar wel functionee­l en de afwerking is prima. Veel ruimte voorin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het aantrekkel­ijkste dashboard van dit zestal vind je in de Micra. Bovendien is het overzichte­lijk en gebruiksvr­iendelijk. Met Nissan Connect kun je de muziek- en navigatief­uncties van je telefoon via het touch screen bedienen. De bandenspan­ning check...
Het aantrekkel­ijkste dashboard van dit zestal vind je in de Micra. Bovendien is het overzichte­lijk en gebruiksvr­iendelijk. Met Nissan Connect kun je de muziek- en navigatief­uncties van je telefoon via het touch screen bedienen. De bandenspan­ning check...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? In 10,2 tellen zit de C3 op de 100 km/h, bovendien is zijn turbomotor heerlijk soepel. Het C3- dashboard ziet er leuk uit, zeker als je kiest voor de contraster­ende kleuraccen­ten. Jammer van het harde plastic en de wat beperkte beenruimte. De...
In 10,2 tellen zit de C3 op de 100 km/h, bovendien is zijn turbomotor heerlijk soepel. Het C3- dashboard ziet er leuk uit, zeker als je kiest voor de contraster­ende kleuraccen­ten. Jammer van het harde plastic en de wat beperkte beenruimte. De...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands