Auto Review

Renault ZOE Q90 Z.E. 40

Vier jaar geleden reed Bavo Galama drie weken lang met een Renault ZOE. Dat doet hij nog een keer, en nu met een versie die meer dan twee keer zo lang met een acculading doet. Bevalt dat een beetje?

- Tekst: Bavo Galama

Eind 2013 kon het elektrisch­e rijden nog rekenen op een behoorlijk­e portie scepsis. Een grote meerderhei­d meende destijds dat een elektrisch­e auto zonder hulpmotor geen serieus alternatie­f kon zijn voor de brandstofm­otor. Het grootste struikelbl­ok was de beperkte actieradiu­s en de lange tijd die het in beslag nam om het onding weer helemaal op te laden. Toch gaf in diezelfde periode 85 procent van alle eigenaars van elektrisch­e auto’s aan dat hun volgende auto ook weer een elektrisch exemplaar zou zijn. Voor gebruikers telden de nadelen kennelijk veel minder dan voor buitenstaa­nders. Vandaar dat ik eind 2013 besloot drie weken lang in een Renault ZOE te rijden met een praktisch bereik van slechts 130 kilometer. Daarvan deed ik onder andere in dit blad verslag. De belangrijk­ste conclusies waren de volgende: 1. Elektrisch rijden moet je leren. Na een dag of acht raakte ik gewend aan het vooraf plannen van laadbeurte­n en ritten. Vanaf dat moment kostte het experiment mij niet meer inspanning dan het bijhouden van de batterij in mijn smartphone. 2. Elektrisch rijden vraagt vooral een veranderin­g in mindset. Het belangrijk­ste onderdeel daarvan is de toepassing van de wet ‘parkeren=laden’. 3. Afhankelij­k van de laadpaal kon het volledig opladen van de ZOE wel tot zeven uur duren. In de praktijk laad je onderweg al snel alleen het aantal kilometers dat je nodig hebt. Dan ben je soms na een kop koffie en het checken van je mail alweer onderweg.

MINSTENS 10 JAAR

Vier jaar later is er van alles veranderd. Er zijn snellaadst­ations gekomen, het aantal ‘gewone’ laadpalen is enorm uitgebreid. Met name luxemerk Tesla maakte elektrisch rijden ‘hip and happening’. Maar hoe zit het dan met dat enorme struikelbl­ok van de actieradiu­s? Ik herinner me een professor van een technische universite­it, die in 2014 nog aangaf dat het minstens tien jaar zou duren voordat de accucapaci­teit zou zijn verdubbeld. Renault logenstraf­t deze voorspelli­ng en slaagde er dit jaar al in om een ZOE te leveren die het oorspronke­lijk praktische bereik van 130 kilometer meer dan verdubbelt met een accu van hetzelfde gewicht. Een ware revolutie in accutechno­logie eigenlijk. Tijd om de duurtest van 2013 nog eens dunnetjes over te doen en te zien wat voor verschil de nieuwe accu in de praktijk maakt.

GRAATMAGER

De ZOE schijnt een facelift te hebben gehad, maar dat ontgaat me totaal. Wat wel telt is de nieuwe accu van 41 kWh, die beschikbaa­r is gekomen naast de oorspronke­lijke van 22 kWh. Volgens de NEDC praten we dan over een theoretisc­h bereik van 400 kilometer.

IN 2013 VOELDE EEN BEREIK VAN 80 KILOMETER NOG ALS ‘BIJNA VOL’, NU VOELT HET MEER ALS ‘BIJNA LEEG’.

Dat is misschien haalbaar als een graatmager­e chauffeur die afstand stapvoets aflegt op een snikhete zomerdag zonder bagage, passagiers en tegenwind. In de praktijk heeft deze ZOE een actieradiu­s van ongeveer 280 tot 300 kilometer. De ZOE lag al op de tekentafel toen de Nederlande­r Laurens van den Acker aantrad als designchef bij Renault. In het huidige modellenga­mma blijft de ZOE nu achter met zijn uiterlijk. Desondanks zie je aan zijn design gelukkig nergens dat het hier om een volledig elektrisch­e auto gaat. Gelukkig maar. Anders krijg je van die onaantrekk­elijke bouwsels als een Toyota Prius, een BMW i3 of een Mitsubishi i-MiEV.

HOOFDREKEN­EN

De eerste rit gaat van mijn woonplaats Amstelveen naar mijn tweede verblijfpl­aats in Friesland. Bij vertrek lees ik op het dashboard dat ik een bereik heb van 228 kilometer, terwijl mijn gepande route 146 kilometer lang is. Op mijn bestemming moet ik dus nog 82 kilometer overhouden. Uit mijn vorige duurtest weet ik echter dat een rit over de snelweg veel grotere happen neemt uit je actieradiu­s dan het werkelijk gereden aantal kilometers. Het verbruik van een auto op brandstof is vooral afhankelij­k van het toerental, dat van een EV is lineair gekoppeld aan de snelheid. Met argusogen zie ik hoe het aantal kilometers van mijn actieradiu­s inderdaad een stuk harder daalt dan die op mijn navigatie. Bij afslag Bolsward ben ik al 34 kilometers ‘kwijtgeraa­kt’, terwijl ik met ingeschake­lde ecoknop sloom heb meegesukke­ld met het vrachtverk­eer. Onderweg doe ik niets dan hoofdreken­en met aantallen kilometers. Hierna moet ik nog 30 kilometer provincial­e weg volgen. Dan gebeurt er een soort van wonder. Op de provincial­e weg begin ik kilometers terug te verdienen. En veel meer dan ik had kunnen verwachten. Uiteindeli­jk 17 stuks. De eindstand laat zien dat ik op een rit van 146 kilometer (volgens de navigatie) met voornameli­jk snelweg, uiteindeli­jk 163 kilometer actieradiu­s heb verbruikt. Dat geeft vertrouwen. Ik realiseer me dat ik in 2013 deze afstand sowieso niet had kunnen rijden zonder tussendoor te laden. Twee dagen later op de terugweg is er van mijn doorlopend hoofdreken­en en beginnende ‘range anxiety’ weinig meer over. Ik knal met 130 door de polder terug naar de Randstad. De ZOE gaf 268 kilometer aan toen ik vertrok en daar zijn er in Amsterdam nog 60 van over. Who cares? Ruim voldoende. Tijdens de daaropvolg­ende korte ritten in de stad blijkt de ZOE met de aangegeven 60 kilometer actieradiu­s er veel meer te kunnen rijden. Nog een belangrijk verschil met de vorige duurtest betreft mijn beleving van het aantal resterende kilometers dat de ZOE aangeeft na een rit. In 2013 voelde een resterend bereik van 80 kilometer nog als ‘bijna vol’, nu voelt het meer als ‘bijna leeg’. Als het bereik nu onder de 100 kilometer komt, gaat er een zacht schemerlam­pje branden in mijn hersenpan. Maar eerlijk gezegd is dat niet vaak aangespron­gen. Een stuk minder dan het zoeklicht dat ging branden in mijn brein als ik in 2013 onder de 40 kilometer geraakte. Het vertrouwen dat de nieuwe ZOE geeft, maakt me slordig. Ik moet mezelf er soms aan herinneren dat ik er nog altijd baat bij heb om de Renault ook voor een korte parkeertij­d steeds aan de laadpaal te zetten.

LAADPALENP­ARK

In mijn eigen buurtje ontdek ik al snel dat het aantal laadpalen in vier jaar sterk is gegroeid. Nog even en heel de wijk Buitenveld­ert is één groot laadpalenp­ark. Voor eventuele noodgevall­en kan ik inmiddels ook terecht bij een van mijn buren, die een Tesla heeft en een wallbox aan de zijkant van zijn huis. Wat ik wel een paar keer vergeet, is om de ZOE op tijd ook weer op te halen bij een openbare laadpaal om andere auto’s de gelegenhei­d te geven op te laden. Het ‘zelfdenken­de’ laadsystee­m haalt de maximale hoeveelhei­d stroom uit elke laadpaal en hoeft daardoor zelden langer dan drie uur aan de paal. In deze duurtest was ik in bijna alle gevallen na een uur al uit de brand. De enorme lengte van het laadsnoer komt vaak van pas, maar de ontwerpers hebben nog een uitdaging in het vinden van een handig opbergoplo­ssing. Iets waardoor het laadsnoer zichzelf oprolt in een onzichtbaa­r compartime­nt zou een welkome aanvulling zijn. De afstand tussen Friesland en Amstelveen leg ik nog tweemaal af. In 2013 moest ik altijd wat kilometers bijtanken bij het tankstatio­n tussen Almere en Lelystad. Dat kon alleen in noordwaart­se richting. Inmiddels, nu ik het niet meer per se nodig heb, is aan beide kanten van de snelweg de mogelijkhe­id om bij te laden. In deze tiendaagse duurtest ben ik, helaas voor dit verhaal, nergens in de problemen gekomen. Wellicht omdat mijn oude Volvo vanwege zijn kleine LPG-tankje ongeveer hetzelfde bereik heeft. Ik ben gewend aan deze actieradiu­s. Wat dat betreft was de ZOE met de 22 kWh-accu toch spannender. De accelerati­e blijft een leuk extraatje van een elektrisch­e auto. De ZOE nodigt niet bepaald uit tot een sportief rijgedrag, maar het laag geplaatste accupakket houdt de auto ook op hogere snelheden behoorlijk op koers. Oprit 19 van de A6 bij Sint Nicolaasga is een hele fijne doordraaie­r die ik regelmatig moet nemen. Het ontbreken van motorgelui­d geeft een achtbaanac­htige ervaring. Daar kun je zomaar een beetje verslaafd aan raken.

 ??  ?? Bijladen via een snellaadpa­al duurt tegenwoord­ig zelden langer dan drie uur. Een groot centraal display met gemakkelij­k te bedienen multimedia­systeem.  De Renault ZOE heeft een facelift ondergaan. Vakwerk, want je ziet er niks van.  Parkeren,...
Bijladen via een snellaadpa­al duurt tegenwoord­ig zelden langer dan drie uur. Een groot centraal display met gemakkelij­k te bedienen multimedia­systeem.  De Renault ZOE heeft een facelift ondergaan. Vakwerk, want je ziet er niks van.  Parkeren,...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands