Auto Review

Audi SQ5 3.0 TFSI

Dat de Audi SQ5 eindelijk met de heerlijke 3.0 TFSI-motor leverbaar is, stemt ons al vrolijk voordat we een meter hebben gereden. Maar ook op andere vlakken maakt de auto veel indruk. Niet in de laatste plaats met zijn prijs ...

- Tekst: Jaap Peters

Nuchter beschouwd, vraag je je af wat je in Nederland met een SQ5 moet. Hij past met zijn dikke V6 en zijn basisprijs die de ton al aardig benadert niet bij ons ‘doe maar normaal’-imago. Aan de andere kant weet Audi als geen ander zelfs zijn meest opzichtige auto’s enige beschaving mee te geven. Natuurlijk is de SQ5 opgetuigd met details die de bravere Q5’s moeten missen, zoals buitenspie­gels in aluminiuml­ook, een dakspoiler, 20-inch wielen met zwarte remklauwen, een grille met aluminium lamellen en een diffusor. Maar het woord ‘ordinair’ komt niet in de woordenboe­ken van Audi voor – in Ingolstadt vinden ze zichzelf al heel ondeugend als ze de wielen een maatje vergroten – en zodoende lijkt de SQ5 nog behoorlijk op de minder snelle modellen. Je kunt dan ook best in een SQ5 voorrijden zonder dat de buren zich hoofdschud­dend afvragen waar je het toch allemaal van doet. Dat de SQ5 een veel dikkere motor heeft dan zijn bescheiden­er broertjes en voorzien is van permanente, in plaats van variabele vierwielaa­ndrijving, ziet geen mens. Laten we, voordat we op de met leer en alcantara beklede sportstoel­en met mooi ruitjesmot­ief plaatsneme­n, alvast een compliment uitdelen. De SQ5 van het vorige model was bij ons alleen te koop met een 326 pk sterke V6-dieselmoto­r. De fijne drieliter benzinemot­or met 354 pk, die we likkebaard­end testten in auto’s als de S4 en de S5, ging aan onze neus voorbij. Dat heeft Audi rechtgezet. Ook Europa krijgt de voortreffe­lijke TFSI-motor. Overigens worden de snelle dieselaars niet teleurgest­eld, volgend jaar komt er ook ‘gewoon’ een SQ5 TDI.

TWIN SCROLL

Alleen voor de motor snappen we al dat iemand een SQ5 wil hebben. Geheel op z’n Ingolstadt­s heeft Audi hem een geluid meegegeven dat heerlijk sportief is, maar niet allesverpl­etterend. Als je kiest voor het comfortpro­gramma van Audi Drive Select, hoor je hem tevreden borrelen. De motor houdt zich koest, wetend dat hij al bij 1370 tpm 500 Nm beschikbaa­r heeft om elke sprintacti­e tot een succes te maken. De turbo is voorzien van twin scroll-techniek, met een klein en een groot schoepenra­d. Het kleine schoepenra­d zorgt voor de power bij lage toerentall­en, terwijl het grote schoepenra­d het overneemt als meer van de motor wordt gevraagd. We selecteren de dynamische rijmodus, en meteen valt op hoe wendbaar de SQ5 is. Natuurlijk heeft de auto zijn beperkinge­n: hij weegt 1870 kilo en dankzij de standaard permanente vierwielaa­ndrijving heeft hij zeer

veilige rijeigensc­happen. Maar dat betekent niet dat hij een aversie heeft tegen snelle bochten. Onder normale omstandigh­eden wordt het meeste vermogen naar de achterwiel­en gestuurd, waardoor het karakter van de auto sportiever wordt. De SQ5 is niet alleen voorzien van een sportonder­stel met torque vectoring (standaard), maar ook van een sportdiffe­rentieel (optioneel). Dat zorgt ervoor dat bij het accelerere­n uit krappe bochten meer koppel wordt gestuurd naar het buitenste achterwiel. Daarbij is de balans van de auto indrukwekk­end. In een snelle bocht naar links wordt de bijrijder keurig op z’n plaats gehouden en eindigt hij niet bij de bestuurder op schoot. Ook de fijne, op alle mogelijke manieren verstelbar­e sportstoel­en helpen daarbij overigens een handje. Het stootje tussengas bij het terugschak­elen voor de bocht vergroot de feestvreug­de ver- der. De SQ5 is niet voorzien van een S tronictran­smissie met dubbele koppeling, maar van een convention­ele achttraps automaat. Bij een echt sportieve rijstijl heeft deze bak nét iets te veel bedenktijd nodig om van versnellin­g te wisselen, maar meestal verricht hij prima werk.

POE HEE

Het woord ‘ordinair’ komt niet in de Audiwoorde­nboeken voor.

Bochten met de SQ5 zijn leuk, maar eigenlijk worden we nog blijer van een snelwegrit. In de omgeving van Ingolstadt mag je op veel snelwegen nog onbeperkt hard rijden. Als een marathonlo­per stort de SQ5 zich op het autobahn-beton. Bij lage snelheden schakelt de bak snel naar de volgende versnellin­g, de hogere versnellin­gen hebben een lange overbrengi­ng om het verbruik te beperken. Als je je voet van het gaspedaal haalt, wordt de motor dankzij een vrijloopfu­nctie losgekop-

peld van de transmissi­e, de zogeheten zeilfuncti­e. Ook die heeft een temperende invloed op de benzinecon­sumptie. Alle goede eigenschap­pen van de duurste Q5 komen samen als je heel hard wilt rijden, zonder dat je daar al te moe van wenst te worden. Hoewel de SQ5 de sportiefst­e Q5 is, blijft het comfort dankzij de optionele luchtverin­g op ongekend hoog niveau. In de Comfort-stand verdwijnt het motorgelui­d niet helemaal naar de achtergron­d, maar produceert de motor nét die fijne brom waardoor je niet vergeet dat je met een snelle zescilinde­r onderweg bent. Als je een lege autobahn voor je hebt en in het head-up display het geruststel­lende ‘hier mag je onbeperkt hard rijden’-signaal verschijnt, dendert de auto met kinderlijk gemak door naar snelheden boven de 200 km/h. Ook dan blijft hij, zonder enige vorm van onbalans, moeiteloos zijn koers volgen. Hobbels worden gladgestre­ken alsof de weg een biljartlak­en is. Mocht je onverhoopt in de problemen komen, dan heeft de SQ5 alle veiligheid­ssystemen aan boord die de andere Audi’s Q5 ook hebben, zoals adaptieve cruisecont­rol – met file-assistent die zelf kan sturen – en een systeem dat waarschuwt voor achteropko­mend verkeer als je wilt uitstappen. Typisch Audi is dat de meeste veiligheid­sopties niet standaard zijn. En daar komen we bij een nogal heikel punt: de prijs. Een basisprijs van 94.005 euro is al fors, maar met een paar leuke opties (duur infotainme­nt, Virtual Cockpit, luchtverin­g, dikke wielen, sportdiffe­rentieel) zit je zo ruim boven de ton. “Poe hee”, zou Tommie uit Sesamstraa­t uitroepen. En wij ook. Leren sportstoel­en en led-koplampen zijn dan wel weer standaard. Maar het blijft toch wel veel geld voor een middelgrot­e suv.

 ??  ?? Typisch voor de SQ5: pedalen en voetsteune­n in rvs en verlichte instaplijs­ten. Audi Drive Select kent zelfs een offroad-programma.
Typisch voor de SQ5: pedalen en voetsteune­n in rvs en verlichte instaplijs­ten. Audi Drive Select kent zelfs een offroad-programma.
 ??  ?? Anticlimax: je dénkt dat de uitlaatpij­pen fraai zijn weggewerkt aan weerszijde­n van de diffusor, maar de roosters zijn dicht.
Anticlimax: je dénkt dat de uitlaatpij­pen fraai zijn weggewerkt aan weerszijde­n van de diffusor, maar de roosters zijn dicht.
 ??  ?? Elke keer worden we weer verliefd op Audi’s Virtual Cockpit.
Elke keer worden we weer verliefd op Audi’s Virtual Cockpit.
 ??  ?? Bij de SQ5 moet je voor veel leuke opties bijbetalen, maar dit leer/alcantara met ruitjesmot­ief is standaard.
Bij de SQ5 moet je voor veel leuke opties bijbetalen, maar dit leer/alcantara met ruitjesmot­ief is standaard.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands