Auto Review

Astra zint op revanche

Decenniala­ng stonden achtereenv­olgens de Opel Kadett en diens opvolger Astra boven aan de Nederlands­e verkoopsta­tistieken. Rond de eeuwwissel­ing kroop de Volkswagen Golf dichterbij om vervolgens uit te lopen. Vanaf 2008 liet hij de Astra meestal ver achte

- Tekst: Gert Wegman

Met een verkocht aantal van net geen 10.000 was 2016 het beste Astra-jaar sinds 2011. Bovendien kwam de Astra eindelijk weer een beetje bij de Golf in de buurt (ca. 11.000 stuks). Voor een vergelijkb­aar aantal Astra’s moeten we zes jaar terug, toen bijna 11.500 exemplaren de Nederlands­e Opel-showrooms verlieten. Daarna kwam de klad er flink in. Ultiem dieptepunt was 2014, met 3233 verkochte Astra’s, terwijl Volkswagen dat jaar 16.397 Golfs aan de man bracht.

GLORIETIJD

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er al ruim 4500 Astra’s verkocht; ruim 1300 meer dan in heel 2014. Daarmee heeft Opels compacte middenklas­ser een voorsprong van 700 stuks op zijn eeuwige rivaal, de Volkswagen Golf. Als dat zo doorgaat, kan Opel Nederland voor het eerst sinds 2011 weer meer dan 10.000 Astra’s wegzetten. Dat klinkt als een mooi resultaat, maar het verbleekt bij de cijfers uit Opels glorietijd. Zo gingen in 1999 ruim 40.000 Nederlande­rs overstag voor een nieuwe Astra. Geen wonder dat het de onbetwiste nummer één was. Runner-up Golf kwam niet verder dan ‘slechts’ 30.000 stuks. Dat waren nog eens tijden, zou je zeggen. Maar duiken we nog verder in het verleden, dan zien we het jaar 1986 voorbijkom­en, met ruim 57.000 verkochte Kadetts. Dat zijn gemiddeld 156 auto’s per dag, en zelfs nog meer als je ervan uitgaat dat de showrooms op zondag gesloten waren. De Golf kwam niet eens tot de helft van dat aantal … We durven rustig te zeggen dat die tijden nooit meer terugkomen. Daarvoor is de automarkt te sterk veranderd. Zo kopen Nederlande­rs veel meer A- en B-segmenters dan voorheen. Daarnaast hebben de Koreaanse merken een enorme opmars gemaakt en ondervinde­n de aloude hatchbacks uit het C-segment veel concurrent­ie van crossovers en compacte suv’s.

GOLF-MOE

Terug naar vandaag. Waar komt die toegenomen popularite­it van de Astra vandaan? Wij denken dat die alles te maken heeft met de uitstekend­e kwaliteite­n van het huidige, eind 2015 geïntroduc­eerde model. Diens voorganger was te lomp en te zwaar en had bovendien geen antwoord op het lagebijtel­lingsgewel­d van de afgelopen jaren. Nu die fiscale storm is gaan liggen en auto’s weer worden beoordeeld op hun ‘inhoud’, blijkt zo’n good old Astra zo gek nog niet. De auto stuurt fijn, biedt meer ruimte dan zijn voorganger, oogt ranker, voelt vlotter aan en biedt veel mogelijkhe­den op het gebied van connectivi­teit en assistenti­esystemen. Maar is dat ook genoeg om de Golf op afstand te houden? Zouden we met z’n allen dan toch een beetje Golf-moe worden? Zijn we verveeld geraakt door het eeuwig durende evolutiepr­oces waarbij iedere opGolfer opnieuw als twee druppels water op zijn voorganger lijkt? Het zou kunnen, maar misschien loopt het helemaal zo’n vaart niet. De Golf VII loopt alweer mee sinds 2012 en lange tijd leek het erop dat er dit jaar of in 2018 een nieuw model zou komen. Bij dergelijke berichten kijken autokopers altijd even de kat uit de boom. Niemand wil immers opgescheep­t zitten met een splinterni­euw oud model. Uiteindeli­jk kwam er geen Golf VIII – daarvoor moeten we nog tot 2019 wachten. Sinds enige maanden staat wel de gefacelift­e Golf VII in de showroom te pronken, maar niet alle nieuwe aandrijfli­jnen en uitvoering­en waren meteen leverbaar. Zo staat het potentiële bijtelling­skanon van de reeks, de elektrisch­e e-Golf, nog maar kort bij de dealers. Hetzelfde geldt voor de 130 pk-versie van de nieuwe 1,5-liter motor. In mei werden er dan ook weer iets meer Golfs dan Astra’s verkocht. Wanneer de cijfers van het derde kwartaal beschikbaa­r zijn, zullen we zien of de Astra zijn totale voorsprong behoudt, of dat de Golf zijn achterstan­d goedmaakt. Dat het eindelijk weer een echt duel wordt tussen deze twee rivalen, is natuurlijk wel zo leuk, al strijden ze tegenwoord­ig niet meer om plek 1 en 2 van de ranglijst. Die strijd gaat momenteel tussen auto’s als de Renault Clio, de Volkswagen Up en de Volkswagen Polo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands