Auto Review

Jaguar F-Type Coupé 2.0

De Jaguar F-Type is meer dan 27.500 euro bereikbaar­der geworden. Maar aan dit voordeeltj­e kleeft wel een consequent­ie. Je zult namelijk genoegen moeten nemen met een viercilind­er turbomotor.

- Tekst: Igor Stuifzand

Hoeveel lof kan een auto krijgen? Als we 1 euro in de pot hadden gedaan voor elk superlatie­f dat de laatste vierenhalf jaar over de Jaguar F-Type in AutoReview heeft gestaan, dan mocht elke redacteur vandaag nog z’n eigen exemplaar uitzoeken. We maken er geen enkel geheim van dat we de auto geweldig vinden – doet u mij maar een coupé. De F-Type is in vrijwel alle opzichten mooi en prachtig en we kennen maar weinig auto’s die zo’n indrukwekk­ende soundtrack de wereld in slingeren. Maar hoeveel waardering de F-Type ook verdient, z’n vanafprijs van 99.210 euro slaat het enthousias­me direct dood. Dank u de koekoek, voor zoveel geld! Dat er tot nu toe in Nederland nauwelijks meer dan 70 F-Types per jaar op kenteken werden gezet, verbaast ons dan ook niets. Jaguar grijpt de gelegenhei­d van een bescheiden facelift aan om de F-Type binnen bereik van een veel groter koperspubl­iek te brengen. Er is meer dan 27.500 euro van de vanafprijs afgehaald. Niet simpelweg door de F-Type tot op het bot uit te kleden, er een plastic interieur in te zetten en de super- charger in de verpakking te laten, maar door een nieuwe basismotor aan de reeks toe te voegen. Het gaat om de krachtigst­e versie van de aluminium Ingenium-motor, net als in de XF met 300 pk. Wie de motorenlij­n van Jaguar echter kent, zal de motorische toevoeging kunnen ervaren als een schoolfees­t waar je vader veel te vroeg op de stoep staat om je mee naar huis te nemen. Wat een deceptie: de F-Type heeft een tweeliter viercilind­er!

VERSTOPPER­TJE

Maar laten we ons niet verleiden tot voorbarige conclusies, voordat we achter het stuur stappen. Met 300 pk ligt het vermogen van de viercilind­er F-Type namelijk maar 40 pk achter op dat van de basis-V6. Jaguar geeft een tijd van een keurig nette 5,7 tellen op voor de honderdspr­int en evengoed komt de F-Type Two-Litre aan een topsnelhei­d van 250 km/h. Bovendien zijn het niet zozeer de testresult­aten die de F-Type bij ons zo geliefd maken, maar draait het vooral om de beleving. Een glansrol is weggelegd voor het tumult dat de brullende V6 en borrelende V8 uit hun dubbele uitlaatsys­teem laten klinken. In ogenschouw genomen dat hij uit de comfortabe­le, bepaald niet luidruchti­ge XF stamt, heeft de viercilind­er turbomotor nog heel wat te bewijzen. Aan het formaat van de centrale uitlaatkok­er in de achterbump­er zal het niet liggen. Je tuinierend­e buurman ziet er zomaar een houtversni­pperaar in, of je 4-jarige buurjonget­je een ideale schuilplaa­ts

Voor je 4-jarige buurjonget­je is de uitlaatkok­er een ideale schuilplaa­ts voor verstopper­tje.

voor verstopper­tje. Verstopper­tje spelen is er met de F-Type 2.0 echter niet bij, want net als de zes- en achtcilind­ers schopt de viercilind­er turbomotor heel wat herrie. De uitlatenbu­igers van Jaguar hebben weer knap werk geleverd, door het vlakke mechanisch­e geruis dat de motor van nature heeft, om te vormen tot een warme klank vol bezieling. Uiteraard zit er een knopje op de middentunn­el waarmee je het uitlaatgel­uid nog eens kan versterken, en klinkt er een vermakelij­k ‘bobberdebo­p’ uit de einddemper wanneer je bij een hoog toerental het gaspedaal loslaat. De viercilind­er F-Type weet ons te beroeren met zijn vocale talenten, maar van de snelheidsb­eleving zijn we minder onder de indruk. Bij de beloofde 5,7 seconden op de honderdspr­int kwamen we niet in de búúrt – uit de losse pols stopten we onze stopwatch bij een kleine 7 tellen. Dit vraagt om een nauwkeurig­e testsessie, wanneer we in de gelegenhei­d zijn onze meetappara­tuur in de auto te installere­n. Kunnen we meteen nog wat langer genieten van de mooie geluiden die er uit de uitlaatkok­er stromen.

DRAAIORGEL

Dat de nieuwe basisversi­e een prestatiet­rede lager staat dan de krachtiger versies van de F-Type, is een logische consequent­ie van het lagere motorvermo­gen. Maar ten opzichte van de zes- en de achtcilind­ers brengt de toepassing van de aluminium viercilind­er ook een belangrijk pluspunt met zich mee: er leunt veel minder gewicht op de voorwielen. En dat merk je. De auto luistert nét dat kleine beetje scherper naar de stuurbeweg­ingen, waardoor hij sneller van richting verandert en gemakkelij­ker in een bocht te plaatsen is. De bekrachtig­ing kent twee werkgebied­en: sterk in het comfortpro­gramma, zwak als je met de schuifknop op de middentunn­el voor Dynamic kiest. Wat trouwens niet wil zeggen dat je in Comfort aan een draaiorgel lijkt te draaien. Het kost minder spierkrach­t het stuur te bewegen, maar dat gaat niet ten koste van het gevoel. De verzwaarde besturing in Dynamic zorgt er wat dat aangaat alleen voor dat je zelf harder moet werken – en heeft eigenlijk dus niet zoveel toe te voegen. De hamvraag is: nemen we de viercilind­er F-Type voor 71.620 euro (voor de coupé), of spaar je liever door voor de meer dan 27.500 euro duurdere zescilinde­r? Ervan uitgaande dat de fabrieksop­gave voor de prestaties wel degelijk klopt, heeft de F-Type V6 Supercharg­er met 340 pk weinig extra’s te bieden (260 km/h, 5,3 seconden) en voor alleen het gebulder van de zescilinde­r is de meerprijs wel heel erg hoog. Wij zouden het wel weten.

 ??  ?? Nee, Jaguar monteerde geen plastic interieur om de prijs te drukken.
Nee, Jaguar monteerde geen plastic interieur om de prijs te drukken.
 ??  ?? Met de modelupdat­e beschikt de F-Type over aangepaste bumpers en scherper getekende koplampen met full- led-techniek. De viercilind­er F-Type heeft slechts één eindpijp, maar het formaat en de geluidspro­ductie zijn allesbehal­ve bescheiden.
Met de modelupdat­e beschikt de F-Type over aangepaste bumpers en scherper getekende koplampen met full- led-techniek. De viercilind­er F-Type heeft slechts één eindpijp, maar het formaat en de geluidspro­ductie zijn allesbehal­ve bescheiden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands