Auto Review

Audi RS 5 Coupé

Aan het vermogen van de Audi RS 5 werd niets veranderd: dat bleef 450 pk. Maar de heerlijke V8 verdween. Waar moet je dan over opscheppen tegen je vrienden? Bijvoorbee­ld over het enorme koppel en het puike nieuwe onderstel.

- Tekst: Elmar Siepen, Jaap Peters

Het blijft een onderwerp waarmee je indruk kan maken in de kroeg: het vermogen van je auto. In dat opzicht beleeft de koper van een Audi RS 5 slechte tijden: hij moet melden dat zijn nieuwe sport-Audi er geen paardenkra­cht bij heeft gekregen. Met 450 pk levert de RS 5 precies evenveel vermogen als zijn voorganger. Maar soms is niet het vermogen, maar het koppel doorslagge­vend voor goede prestaties. En dat nam enorm toe: de oude, vrij ademende 4,2-liter V8 kwam tot 430 Nm, de nieuwe 2,9-liter V6 met twee turbo’s schopt het tot 600 Nm. Een aanzienlij­k verschil van 170 Nm. Bovendien is de sprint van 0 naar 100 km/h al in 3,9 seconden volbracht. Daarmee ligt de RS 5 op het niveau van een Porsche 911 Carrera S met Sport Chrono-pakket.

UITRAZEN

Op papier kun je de zorgen om de status bij je vrienden dus al een beetje wegnemen, maar als je ze meeneemt voor een roughride, zal hun kritiek snel verstommen. Alleen als ze klagen over het geluid van de motor, moet je ze maar even laten uitrazen. Wat de oude atmosferis­che V8 liet horen, was fenomenaal. De 2,9-liter V6 met dubbele turbo kan ook best een keel opzetten, maar het is toch anders. Vooruit, punt gemaakt, tijd om de dynamische eigenschap­pen te testen. Al bij 1900 tpm komt het volledige koppel vrij, dat beschikbaa­r blijft tot 5000 tpm. Als je het gaspedaal volledig naar de vloer beweegt, word je na een korte aarzeling in je stoel gedrukt. Lange mensen zullen dan merken dat de sportstoel­en met geïntegree­rde hoofdsteun­en gerust wat groter hadden mogen zijn. De achttraps automaat wisselt bliksemsne­l van versnellin­g en zorgt bij rustiger snelheden voor een bescheiden toerental. Het verbruik blijft volgens de boordcompu­ter dan keurig onder de 9 liter. Met een onrustige rechtervoe­t moet je op ruim 4 liter meer rekenen. De topsnelhei­d is als vanouds begrensd op 250 km/h, maar kan worden verhoogd naar 280 km/h. Eenmaal onderweg op bochtige wegen – hier en daar met wat gaten, maar dat mag de pret niet drukken – blijkt hoe goed Audi het onderstel heeft afgestemd. Het is volledig nieuw en heeft nu een vijfvoudig geleide achterwiel­ophanging. Niet alleen is het onderstel uiterst communicat­ief op hoge snelheid, het houdt ook ruimte over voor comfort. De gaten die af en toe op ons pad kwamen, werden netjes gladgestre­ken. Als het geregend heeft, komt de standaard vierwielaa­ndrijving van pas. Wie wil, kan bovendien een optioneel sportdiffe­rentieel voor de achteras bijbestell­en. Mocht je nog een compacte sportwagen in je binnenspie­gel zien die je probeert bij te houden, dan kun je hem dankzij deze hulpmiddel­en mooi achter je laten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands