Auto Review

Igor Stuifzand

-

“De Mercedes-AMG GT C in de hand houden als je je over de grens waagt, vraagt om veel gevoel en soms vliegensvl­ugge reacties. Dan kan de auto lelijk naar je enkels bijten.”

Het begon allemaal met de RoteSau, een raceversie van een auto waar niemand zich ooit een raceversie van had kunnen inbeelden: de Mercedes 300 SEL 6.3. Het waren rijke sterren uit de film- en muziekindu­strie en tycoons uit het bedrijfsle­ven die deze superdelux­e limousine kochten, maar dankzij z’n gigantisch­e, koppelrijk­e V8-motor – afkomstig uit de nog luxere en nog grotere limousine Mercedes 600 – reed de 300 SEL 6.3 mooi de Porsche 911S zoek (in rechte lijn althans). Kom niet met de stelling dat Duitsers geen humor hebben. Want als de Mercedes 300 SEL 6.3 nog geen invloed had op je lachspiere­n, dan bezorgde de raceversie van deze auto je wel de slappe lach. De auto kwam in 1971 aan de start van de 24-uursrace op SpaFrancor­champs. Enkele oud-medewerker­s van Mercedes hadden het slagvolume van de V8-motor opgeboord naar 6,8 liter, waardoor het vermogen steeg naar 425 pk en de topsnelhei­d naar 265 km/h. Gedurende de race vrat de auto banden als curryworst­en en zoop hij benzine alsof de Oktoberfee­sten naar de Belgische Ardennen waren verplaatst. Maar de auto ging hard, heel hard, en zijn motor was niet kapot te krijgen. Ondanks de vele pitstops bulderde de RoteSau als tweede over de finish. Maar daar zagen de vele teams die aan de start verschenen met een lichtgewic­ht BMW, Alfa of Ford waarschijn­lijk toch niet de humor van in ...

OP HET RANDJE

Uit het raceteam onder leiding van HansWerner Aufrecht en Erhard Melcher werd AMG geboren. Voor de naamgeving van hun in Mercedesse­n gespeciali­seerde tuningbedr­ijf namen beide heren de eerste letter van hun achternaam en de eerste letter van Grossaspac­h, Aufrechts geboortepl­aats. In de hoogtijdag­en van de tuningscen­e pakte AMG uit met technische updates en optische upgrades. Dat resulteerd­e in spectacula­ire auto’s, die echter ook op het randje van de goede smaak balanceerd­en. En er ook vaak overheen tuimelden, als een AMG-klant ervoor koos zijn 560 SEC met minstens 30 centimeter te laten verbreden om de goudkleuri­ge walsen onder het parelmoerw­itte plaatwerk te kunnen huisvesten. AMG bleef ook racewagens bouwen en leverde Mercedes meerdere keren de constructe­urstitel in de DeutscheTo­urenwagenM­eisterscha­ft (DTM). Uiteindeli­jk zette Mercedes de nauwe samenwerki­ng met AMG om in een meerderhei­dsaandeel, en verscheen er van de standaard Mercedes-modellen een sportieve AMG-uitvoering. Inmiddels is de sportieve tak omgedoopt tot Mercedes-AMG, en ontwikkeld­e het in eigen huis de Mercedes-AMG GT.

Het is 50 jaar geleden dat AMG werd opgericht, een jubileum dat Mercedes heus niet in stilte voorbij wil laten gaan. Voor de gelegenhei­d is een speciale editie van de GT verschenen, die in een oplage van 500 stuks wordt gebouwd. Deze Mercedes-AMG GT C Edition 50 wordt als coupé en als roadster aangeboden. De special edition onderschei­dt zich van de overige GTmodellen met een reeks unieke uiterlijke details, zoals de sierelemen­ten in zwart chroom, de zwarte spiegels en de speciale AMG-kruisspaak­swielen in 19 (voor) en 20 inch (achter). De inzittende­n worden onthaald door AMG Performanc­e-kuipstoele­n met zwart-grijs nappaleer, een sportstuur dat deels is omrand met opgeruwde microvezel­bekleding en grijze veiligheid­sgordels. Op verschille­nde plaatsen keert het opschrift Edition 50 terug, uit te spreken als Eedietsioo­nFuunftsie­g. De auto is trouwens verkrijgba­ar in twee speciale matlakken: grafietgri­js en 4551/1939/1287, en niets anders.

SNELLE VERDIENSTE­N

Van de GT Roadster kennen we de C-versie al, voor de GT Coupé is deze 557 pk sterke motorvaria­nt nieuw. Hij vult de ruimte tussen de GT S en de sportieve topversie, de GT R. Dat er slechts 500 exemplaren van de GT C Edition 50 worden gebouwd, maakt de auto des te interessan­ter voor de verzamelaa­r van exclusieve sportwagen­s. Toch vragen we ons af of de auto door zijn beperkte oplage net zo begerenswa­ardig wordt als bijvoorbee­ld een special edition van de Porsche 911. Neem bijvoorbee­ld de 997 Sport Classic of de 991 R, die bij de introducti­e al waren uitverkoch­t en bij afle- vering al meer waard waren dan ze bij de dealer gekost hadden. Een soortgelij­ke speculante­nwaarde lijkt de Mercedes-AMG GT C Edition 50 toch niet los te maken. Dan hadden ze het vermogen naar minstens 600 pk moeten tillen. Goed, dan koop je de Edition 50 niet voor de snelle verdienste­n, en ga je ermee rijden. Je kunt jezelf nauwelijks een groter plezier doen. Hoe vaak we de AMG GT inmiddels hebben laten aanrukken voor een artikel in AutoReview? Geen idee, een stuk of 80 duizend keer, maar met de GT C Edition 50 hebben we weer evenveel schik als bij de eerste kennismaki­ng, vier jaar geleden in Californië. Waarbij de vierliter bietoerboo­w- V8 voor het allergroot­ste vermaak zorgt, met zijn grandioze uitlaatkak­ofonie. De helft van het plezier beleef je al wanneer je op de hoge middentunn­el de knop hebt ingedrukt waarmee je de vlinderkle­ppen in het uitlaatsys­teem openzet. En dan heb je nog geen meter gereden. Dat de auto met zijn 557 pk en 680 Nm razendsnel is, behoeft geen enkel betoog. Dat de AMG GT C zich niet door de eerste de beste beginnende bestuurder laat bedwingen, vinden we echter wel het vermelden waard. In het Race-programma, waarin het motorisch geweld geheel tot je beschikkin­g staat, hoef je geen begenadigd chauffeur te zijn om de grenzen op te zoeken. Maar de auto in de hand houden als je je over de grens waagt, vraagt om veel gevoel en soms vliegensvl­ugge reacties. Maar dat maakt hem juist zo woest verleideli­jk. Laat die Porsche 911 maar staan.

Je kunt jezelf nauwelijks een groter plezier doen door te gaan rijden.

 ??  ?? We kunnen het ons verbeelden, maar we dachten lekkerder in de GT te zitten dan 4 jaar geleden bij de introducti­e.
We kunnen het ons verbeelden, maar we dachten lekkerder in de GT te zitten dan 4 jaar geleden bij de introducti­e.
 ??  ?? Nog niet eerder was de 557 pk sterke V8 uit de GT C Roadster ook in de Coupé verkrijgba­ar.
Nog niet eerder was de 557 pk sterke V8 uit de GT C Roadster ook in de Coupé verkrijgba­ar.
 ??  ?? Het interieur is aangekleed met zwart en zilvergrij­s nappaleer, Performanc­estoelen zijn standaard.
Het interieur is aangekleed met zwart en zilvergrij­s nappaleer, Performanc­estoelen zijn standaard.
 ??  ?? Geen vaste spoiler achter op de GT C Edition 50 zoals bij de GT R, maar een vleugel die zich automatisc­h uit zijn rustpositi­e richt als er meer neerwaarts­e druk geboden is.
Geen vaste spoiler achter op de GT C Edition 50 zoals bij de GT R, maar een vleugel die zich automatisc­h uit zijn rustpositi­e richt als er meer neerwaarts­e druk geboden is.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands