Auto Review

Vereniging Zakelijke Rijders

Auto’s, mobiliteit en vervoer zijn veelbespro­ken onderwerpe­n. Zowel de ondernemin­gsraad als de afdeling HR heeft hier vaak mee te maken. Wat zijn de trends en valkuilen, en welke ontwikkeli­ngen zijn er te verwachten? Het seminar van de VZR, op 21 november

-

In het seminar wordt dieper ingegaan op maar liefst vier onderwerpe­n: autoregeli­ngen, fiscalitei­ten, wagenparkb­eheer en de rol van de OR en de verantwoor­delijkhede­n van het personeel. Laten we beginnen met de autoregeli­ng. Die leidt bij bedrijven vaak tot discussie, onvrede of onduidelij­kheden. De VZR geeft voorlichti­ng en advies over dit onderwerp en pleit voor evenwichti­ge en transparan­te autoregeli­ngen. Kritiek van de VZR is dat de autoregeli­ngen te veel vanuit het standpunt van de werkgever zijn opgesteld. Een goede werkgever heeft een goede autoregeli­ng.

FISCAAL ADVIES

De juridische aspecten zijn voor werkgever én werknemer vaak taaie kost. Een fiscaal jurist en specialist in autobelast­ingen leidt je tijdens het seminar langs de valkuilen en de steile kliffen. De volgende vragen komen onder meer aan bod: wat gebeurt er als je een naheffing krijgt omdat de rittenregi­stratie voor poolauto’s ontbreekt? En wat als je van de Belastingd­ienst een naheffing én een boete krijgt omdat de rittenregi­stratie volgens hen niet sluitend was? Taaie kost, maar makkelijk uitgelegd. Na een hapje en drankje is het tijd voor het derde onderwerp: de invulling van de mobiliteit­sregeling. Jaap Muller, die ruim 25 jaar wagenparkb­eheerder was bij Strukton, blikt terug op die tijd. Hij beheerde 1800 personenau­to’s en 1600 bedrijfswa­gens. Die jaren leverden een schat aan anekdotes op, waaruit Jaap zal putten. Wat waren zijn ervaringen met de gebruikers? En met de partijen die zaken met hem wilden doen, zoals de autoimport­eurs? En hoe kom je een afspraak na waarin je belooft dat je wagenpark onder een afgesproke­n CO2uitstoo­t blijft?

ONDERNEMIN­GSRAAD

De laatste lezing over autoregeli­ngen is vooral interessan­t voor ORleden: de regelingen zijn een secundaire arbeids voorwaarde, maar vallen niet onder de CAO. Daardoor is de ondernemin­gsraad het eerste en meest logische aanspreekp­unt voor de werknemer. De werknemer neemt bij discussies vaak zijn verlies, omdat hij zijn baan niet op het spel wil zetten. De VZR geeft de OR graag advies en heeft zelfs een speciaal ORlidmaats­chap.

CONCLUSIE

In het seminar van de VZR word je op de hoogte gebracht van alle trends op het gebied van autoregeli­ngen en mobiliteit. Het is niet alleen interessan­t voor wagenparkb­eheerders, maar ook voor ORleden en HRmedewerk­ers. Het seminar duurt van 12.30 uur tot 16.30 uur. Interesse? Kijk op de website van de VZR en meld je aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands