Auto Review

Naar Duits voorbeeld

De Mazda6 is op veel punten verbeterd. Het doel was om het vlaggensch­ip meer ‘premium’ te maken: de Japanner moest meer op de Duitse middenklas­sers gaan lijken. Dit is het resultaat.

- Tekst: Bart Smakman

Mazda6

In AutoReview proberen we het woord ‘premium’ te vermijden. Het is een afgezaagde term, elk automerk gebruikt het om zijn nieuwe modellen aan te prijzen. Maar voor de rij-impressie van de vernieuwde Mazda6 maken we even een uitzonderi­ng. Premium was namelijk het ultieme doel van de ontwerpers en technici: de auto moet net zo luxe, duur en stevig aanvoelen als een Audi, BMW of Mercedes. De lat ligt dus hoog.

ÜBERHOLPRE­STIGE

Premium-auto’s hebben wat de Duitsers Überholpre­stige noemen: ze dwingen respect af op de linkerbaan van de snelweg. De vernieuwde Mazda6 is ook een behoorlijk imposante verschijni­ng. De grille begint lager en het gaas erin is dieper geplaatst. Dit heeft iets duisters. Voortaan loopt de verchroomd­e omlijsting van de grille helemaal door tot onder de koplampen. Deze zitten op hun beurt in bredere units, die bozer ogen. De knipperlic­hten zijn priemende, horizontal­e lichtstrep­en. Aan de achterkant staan de wijziginge­n eveneens in het teken van stoerdoene­rij: de mondstukke­n van de uitlaat zijn vergroot en verder op de hoeken van de auto geplaatst.

NIEUW DASHBOARD

Mazda’s drang naar premium heeft een hoogwaardi­g interieur opgeleverd. We zien een nieuw dashboard, nieuwe voorstoele­n en een nieuwe achterbank. Dit is de eerste Mazda met stoelventi­latie. Het multimedia­scherm boven op het dashboard is weliswaar groter dan voorheen (nu 20 centimeter diagonaal), maar Mazda doet niet mee met de actuele trend van reusachtig­e displays. Ook een hypermoder­n digitaal instrument­arium ontbreekt – achter het stuur van de Mazda6 zitten vertrouwde ronde klokken. De bestuurder en bijrijder regelen de temperatuu­r met duur aanvoelend­e draaiknopp­en. Sowieso voelen veel schakelaar­s en oppervlakk­en heel prettig aan. Onder aan de deurpanele­n en in de voetenbakk­en stuiten we wel op hard plastic, maar daar zit het ook bij de premiummer­ken. De meest chique uitvoering van de Mazda6 Sedan en Sportbreak is de Signature. Hierbij krijg je heerlijk zacht aanvoelend­e suède afwerking, nappaleer op de stoelen en sierpanele­n van echt hout. Plus een randloze binnenspie­gel en donkere hemelbekle­ding. Net als bij Audi, BMW en Mercedes is de lijst met leverbare veiligheid­ssystemen lang. Adaptieve cruisecont­rol gekoppeld aan verkeersbo­rdherkenni­ng, een rijbaanass­istent en led-koplampen met adaptieve bochtverli­chting zijn allemaal standaard. Het beeld van de eveneens standaard achteruitr­ijcamera is wel een beetje blokkerig. Tegen meerprijs krijg je een 360-gradencame­ra en een automatisc­h noodremsys­teem voor in de stad. Ook herkent de 6 verkeer van opzij en verkeer in de dode hoek.

ALTIJD VIER CILINDERS

Technisch bewandelt Mazda een andere weg dan sommige premium-aanbieders. Zo heeft het basismodel van de BMW 3-serie een 1,5-liter benzinemot­or met maar drie cilinders. Daar maakt Mazda zich niet schuldig aan, alle motoren hebben vier cilinders met een gezamenlij­ke inhoud van twee liter of meer. Je kunt kiezen uit drie benzinemot­oren: de 2.0 SkyActiv-G is er met 145 of 165 pk, maar je kunt ook gaan voor de 194 pk sterke 2.5 SkyActiv-G. Mazda noemt zijn diesels SkyActiv-D en levert ze met 150 of 184 pk. Alle motoren zijn onder handen genomen en leveren meer koppel bij lagere toerentall­en. Het toppunt van trekkracht is de 184 pk sterke dieselmoto­r met 445 Nm. Dit staat paraat vanaf 2000 toeren, maar je plukt er al eerder de vruchten van. Welke motor je ook kiest, in alle gevallen ligt de topsnelhei­d boven de 200 km/h. Als je met de hand schakelt, duurt de sprint van 0 tot 100 km/h nooit langer dan 10 tellen. De versies met automaat zijn een seconde langzamer.

Het onderstel van de Mazda6 kan zich meten met de beste.

HANDBAK OF AUTOMAAT

Dat brengt ons bij de keuze tussen een handgescha­kelde versnellin­gsbak of een automaat. Bij een zakenauto van Audi, BMW of Mercedes geef je het schakelen graag uit handen. Dat is wel zo comfortabe­l en hun automatisc­he transmissi­es zijn stuk voor stuk geweldig. De automaat in de Mazda6 verdient eerder een 7 dan een 9. Als je het gaspedaal diep intrapt voor een vliegensvl­ugge inhaalacti­e, moet je te lang wachten op een reactie. De handbak voelt wel sportief aan. De slagen die je met de pook maakt, zijn kort en krachtig.

PUIK ONDERSTEL

Het onderstel van de Mazda6 kan zich meten met de beste. Mede dankzij de vernieuwde wielophang­ing, een soepeler vering en iets grotere schokdempe­rs, rijdt hij geweldig. De auto ligt stevig op de weg en oneffenhed­en – variërend van kuilen tot verkeersdr­empels – worden soepel verwerkt. De besturing springt eruit: zodra je het stuur uit de middenstan­d draait, worden je bevelen nauwkeurig opgevolgd. Dat geeft de auto in alle omstandigh­eden een fijn stuurgevoe­l. Zoals het hoort bij een premium-auto, is het muisstil aan boord. Tot slot de prijs. Met een basisprijs van 36.990 euro is die ook behoorlijk premium. De Sportbreak is nog eens 1500 euro duurder. Dieselrijd­ers zijn nog veel duurder uit, want de voordeligs­te SkyActiv-D kost zelfs 43.490 euro. Dat maakt de vernieuwde Mazda 6 enkele duizenden euro’s duurder dan zijn voorganger, maar daar staat een completere uitrusting tegenover. De meest luxe Signature-uitvoering met dat fraaie suède op het dashboard, begint bij 44.240 euro. Voor dat geld koop je ook een BMW 3-serie, Audi A4 of Mercedes C-klasse, maar dan heb je een basismodel dat nog niet op en top premium is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De chroomlijs­t loopt tot onder de koplamp bij de vernieuwde Mazda6. De knippenlic­hten zitten aan de bovenzijde.
De chroomlijs­t loopt tot onder de koplamp bij de vernieuwde Mazda6. De knippenlic­hten zitten aan de bovenzijde.
 ??  ?? Doordat het gaas dieper in de grille ligt, steekt het Mazdaemble­em met Duitse trots naar voren.
Doordat het gaas dieper in de grille ligt, steekt het Mazdaemble­em met Duitse trots naar voren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands