Auto Review

Op jacht

Audi heeft de tijd genomen om met een suv-coupé op de proppen te komen. De BMW X6 bestaat al tien jaar. Rijkelijk laat wordt vanuit Ingolstadt de achtervolg­ing ingezet.

- Tekst: Stefan Grundhoff, Jaap Peters

Er werd hard gelachen toen BMW in 2008 de X6 presenteer­de. Geen autojourna­list kon het ontwerp echt waarderen en niemand durfde zijn hand voor succes in het vuur te steken. We moeten de hand in eigen boezem steken: ook wij zagen niets in de X6. Maar BMW had het goed gezien: hij verkocht prima. Gelukkig waren we niet de enigen die het niet bij het rechte eind hadden. Aanvankeli­jk keken ook Mercedes, Porsche en Audi de kat uit de boom. Mercedes kwam in 2015 met de GLE Coupé en Porsche heeft nog steeds geen SsangYong Actyon-kopie in de prijslijst staan. Audi heeft wel het licht gezien: wij stellen u voor aan de Q8. Hij heeft dezelfde aflopende daklijn als de BMW X6, maar is wel eleganter. Audi heeft zelfs geprobeerd kenmerken van de ur-Quattro in het design van de Q8 te verwerken. In eerste instantie lijkt de Q8 wel een mastodont uit vroeger tijden: er staan alleen maar zes- en achtcilind­ers voor de auto gepland. Viercilind­ers ontbreken op het feestje. Maar de motoren zijn wel voorzien van 48-volt mild hybrid-techniek. De startmotor fungeert daarbij als generator. De Q8 moet klanten verlei- den die een Q7 te saai vinden of geen behoefte hebben aan een derde zitrij. De brede grille met grote verticale spijlen is voor Audi-begrippen gedurfd.

DIESEL IS FIJNER

Er komen binnenkort spannende versies van de Q8 aan: de dieselhybr­ide SQ8 bijvoorbee­ld, of de RS Q8 met meer dan 600 pk. Audi moet wel: de BMW X6 M en de Mercedes-AMG GLE 63 S Coupé zijn ook populair, met name in de Golfstaten en in China. De portemonne­e van het merk is nu eenmaal belangrijk­er dan het milieu, dus gaat Audi vol voor dure brandstofs­lurpers. Op dit moment staat er maar één Q8-variant bij de dealer. Dat is niet de Q8 55 TFSI, die goed is voor 340 pk en een stille en krachtige zescilinde­r benzinemot­or heeft. Deze versie gaat aanvankeli­jk aan onze Nederlands­e en Belgische neus voorbij. In Europa verwacht Audi meer van een snelle diesel. De Q8 50 TDI met 286 pk sterke V6-turbodiese­l is stil en dankzij zijn enorme koppel van 600 Nm is hij niet te beroerd om vliegensvl­ug een caravan de berg op de trekken. Over de topsnelhei­d van 245 km/h hebben we evenmin klachten. Als je rijdt, merk je nauwelijks verschil met de Q7. De besturing is nog wat directer en preciezer, terwijl de optionele 22-inch wielen met banden in het formaat 285/40 ZR 22 veel grip opbouwen. Tijdens de testritten vergelijke­n we de benzineen de dieselmoto­r met elkaar en kunnen we niet anders concludere­n dan dat de diesel de fijnste keuze is. De V6-benzinemot­or levert 54 pk meer, maar dankzij het riante koppel en de zuinigheid bevalt de turbodiese­l toch beter. De motor vormt een perfecte symbiose met de achttraps automaat en het quattro-systeem, dat het vermogen via een zelfsperre­nd differenti­eel in de verhouding 40/60 tussen de voor- en achterwiel­en verdeelt. Het mechanisch­e differenti­eel bepaalt afhankelij­k van de situatie wat het handigst is en kan maximaal 70 procent van het vermogen naar de voorwielen sturen of 85 procent naar de achterwiel­en.

ADAPTIEVE SCHOKDEMPE­RS

Standaard is de Audi voor en achter voorzien van een vijfvoudig geleide ophanging, in combinatie met adaptieve schokdempe­rs. Tegen meerprijs kun je ook luchtverin­g bestellen,

waarmee je de rijhoogte kunt aanpassen. Er zit 9 centimeter tussen de hoogste en de laagste stand. Wie nog meer dynamiek en stabilitei­t wil, moet vierwielbe­sturing aanvinken in de optielijst. Daardoor voelt de Q8 minder log aan en is hij op bochtige wegen zelfs sportief te noemen. Met een lengte van 4,99 meter is de Q8 iets korter dan de Q7, maar daar merk je binnenin weinig van. Je benen hebben althans niets te vrezen. Je hoofd wel, want de aflopende dak- lijn moet ergens ten koste van gaan. Bovendien zijn de hoofdsteun­en achterin te klein en de achterbank zelf te vormeloos. Achterin kun je de temperatuu­r en de stoelverwa­rming en -ventilatie afzonderli­jk instellen. In de kofferruim­te past genoeg bagage (605 tot 1755 liter) en de meeste kopers zullen een tweede achterbank niet missen. Wat moet je dan nog met een Q7? Ook het interieur oogt veel moderner en zit veel meer op de lijn van de nieuwe A8, A7 en A6. Het dashboard wordt door twee grote schermen van 10,1 en 8,6 inch gedomineer­d, waarbij je – net als bij een smartphone – je eigen indeling kunt maken. De Q8 is niet goedkoop, zonder opties gaat hij al ruim over de ton heen. Vanaf volgend jaar krijgt de Q8 50 TDI gezelschap van de iets minder extravagan­te Q8 45 TDI (231 pk) en de eerder genoemde Q8 55 TFSI.

Audi’s portemonne­e is nu eenmaal belangrijk­er dan het milieu.

 ??  ??
 ??  ?? Hier kun je wel iets in kwijt: 605 tot 1755 liter bagageruim­te. De kwaliteits­standaard in een Audi ligt hoog. Met de grote displays van het bedienings­systeem ziet de Q8 er opgeruimde­r en moderner uit dan de Q7.
Hier kun je wel iets in kwijt: 605 tot 1755 liter bagageruim­te. De kwaliteits­standaard in een Audi ligt hoog. Met de grote displays van het bedienings­systeem ziet de Q8 er opgeruimde­r en moderner uit dan de Q7.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands