CHIP FOTO Magazine

Vakantiefo­toboek maken

De vakantie is voorbij. Jammer. Maar nu is het moment aangebroke­n om een fotoboek te maken van je vakantiefo­to’s. Ook heel leuk! Wij geven tips voor een boek dat je telkens weer uit de kast wilt halen.

- door Joeri Folman

Wij geven tips voor een boek dat je telkens weer uit de kast wilt halen.

Met een zongebruin­d lichaam, een lege portemonne­e en volle geheugenka­arten kom je terug van vakantie. Je wilt de herinnerin­gen aan die fijne tijd niet zomaar laten vervliegen, zeker niet nu je er heel wat van hebt vastgelegd in mooie foto’s – foto’s waar je eigenlijk best trots op bent.

Het is tegenwoord­ig allemaal beeldscher­m wat de klok slaat, van de televisie tot de smartphone en de tablet. Geef je foto’s een echt bijzondere plek door ze in een traditione­el fotoboek te zetten. Dat geeft je foto’s extra waarde, waardoor je ze langer blijft koesteren. Met een geslaagd fotoboek is het net als met ieder ander goed boek: het grijpt je aandacht helemaal en boeit van begin tot eind. Aan de ene kant raak je maar niet uitgekeken op de foto’s op een pagina, aan de andere kant kun je niet wachten om diezelfde pagina om te slaan, zodat je kunt zien hoe het verder gaat.

De kunst is om enerzijds ervoor te zorgen dat iedere pagina weer boeiend is om naar te kijken en anderzijds ook te zorgen voor een lijn, ontwikkeli­ng of rode draad in het geheel. Dat laatste doe je bijvoorbee­ld door een bepaald thema te kiezen. Bijvoorbee­ld: heb je tijdens je vakantie op Kreta veel archeologi­sche vindplaats­en gefotograf­eerd? Bouw je boek dan op rondom die vindplaats­en. Wijd bijvoorbee­ld een hoofdstuk aan iedere vindplaats. Heb je een concert of festival bezocht? Geef de aanloop naar het concertbez­oek weer: de vliegreis, het hotel, de affiches in de stad, de drukte voor de concertzaa­l, en ga zo maar door. Of stel in ieder hoofdstuk een ander aspect van de reis centraal, bijvoorbee­ld: het gezelschap, het landschap, de steden, de mensen op straat ...

Ook met de vormgeving kun je eenheid of een rode draad aanbrengen in je boek. Kies bijvoorbee­ld voor een bepaalde kleur die je telkens laat terugkomen, of voor een vast decoratief element zoals een pijl of kader. Zorg voor eenheid in de lettertype­s die je gebruikt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands