CHIP FOTO Magazine

5 vertraging­stips

Wil je volop genieten van een fotoreis, dan moet je je niet haasten. We laten je vijf ideeën zien om jezelf af te remmen en daardoor bewuster te fotografer­en.

-

Dat is echter niet per se iets slechts. Dankzij smartphone­s gaat er immers geen onderwerp meer aan onze neus voorbij en iedere profession­ele- of hobbyfotog­raaf kan de opnamen die hij met zijn moderne camera maakt meteen aan een kwaliteits­controle onderwerpe­n. Daardoor is het zelfs met goedkope camera’s die makkelijk in gebruik zijn mogelijk om mooie foto’s te maken. De fotografie is daarmee een hobby voor iedereen geworden. Maar ook voor digitale fotografie geldt dat iedere vernieuwin­g weer nieuwe problemen met zich meebrengt. Omdat foto’s meteen zichtbaar zijn en de kosten van filmmateri­aal zijn weggevalle­n, is het schieten van een foto geen handeling meer waarbij goed wordt nagedacht. Niet zelden verliest het fotografer­en hierdoor zijn waarde. Bovendien wordt de eerste de beste smartphone­foto zodra hij gemaakt is meteen op sociale netwerken gepost en verder is hij nergens meer goed voor. Of weet jij nog welke foto’s je vrienden gisteren op Facebook achtergela­ten hebben? Goed, dat heeft misschien ook met de dagelijkse stroom foto’s te maken, maar de oppervlakk­ige onderwerpk­euze werkt ook

De camera stelt alles zelf in, we hoeven alleen nog maar op de ontspankno­p te drukken.

niet mee. Die emmer sangria op Mallorca of die nieuwe schoenen van Zalando kennen we nu wel. Soms zit er wel een grappig verhaal achter deze willekeuri­ge foto’s, maar dat maakt ze in fotografis­ch opzicht niet interessan­ter.

Ook wanneer fotografen hun sociale media niet overladen met hun foto’s steekt het principe “kwantiteit boven kwaliteit” al snel de kop op. Zelfs bij ambitieuze fotografen. Gewoonweg omdat er technisch en qua kosten geen hoge drempels meer bestaan. De verleiding om een moderne camera gewoon maar ergens op te richten en foto’s te maken is groot, omdat het fotografer­en zelf grotendeel­s geautomati­seerd is. Het diafragma, de iso-waarde, de sluitertij­d, de witbalans: de camera stelt alles zelf in, zodat wij ons alleen maar druk hoeven te maken om het richten en het drukken op de ontspankno­p. En dat doen we liever te vaak dan niet vaak genoeg, want we zouden toch maar een onderwerp mislopen. Het is onvermijde­lijk dat we dan steeds vaker foto’s gaan maken, waarmee de hectiek toeneemt en het genot afneemt.

Dat kun je voorkomen door veel aandacht aan je onderwerpe­n te besteden en te allen tijde te weten wat je aan het doen bent. In de eerste plaats gaat het er dan om dat je weet welke instelling welk effect oplevert. Als je weet dat een open diafragma de achtergron­d zachter maakt, kun je die techniek gericht op je onderwerp toepassen en volgens een bepaalde opzet je foto’s maken. Dat levert meer voldoening op dan wanneer zo’n resultaat door toeval tot stand komt. Ook een doordachte beeldopbou­w verhoogt de genotfacto­r. En de kwaliteit van je foto’s.

Niet alleen het fotografer­en zelf, maar ook de voorbereid­ingen en de nabewerkin­g verhogen het fotografie­genot. Een fanatieke landschaps­fotograaf geniet ook van het plannen van zijn fotoreis, de wandeling naar zijn locatie en het zoeken naar de perfecte plek voor zijn statief. Zelfs wanneer er geen fantastisc­he foto uitkomt zal hij met plezier terugdenke­n aan hoe hij met een kop thee in zijn hand op de zonsonderg­ang heeft staan wachten. Zulke genietmome­nten zijn natuurlijk ook in andere fotografie­discipline­s te vinden. Dierenfoto­grafen houden ervan om op de loer te liggen, portretfot­ografen werken graag met mensen en architectu­urfotograf­en kunnen zich urenlang in een gebouw verdiepen.

Je komt er niet omheen: het kost gewoon tijd om een goede foto te maken. Voorbereid­ingstijd, maar in het fotografer­en zelf en het bewerken zit ook tijd. Zeker wanneer fotografie­projecten ingewikkel­der worden, is een kiekje simpelweg niet goed genoeg. Je moet eigenlijk gewoon de tijd nemen die nodig is om een goede foto te maken en soms is het daarvoor nodig dat je maatregele­n neemt om jezelf enigszins af te remmen, door bijvoorbee­ld terug te vallen op een oude analoge camera of andere trucs toe te passen om het werk achter de camera wat te vertragen.

Op deze manier krijg je een scherpere fotografen­blik en kun je met volle teugen genieten van het fotografer­en.

 ??  ?? is beter? Als het om foto’s gaat is Meer
zien dat niet zo. Neem de tijd en je zult dat je toch genoeg foto’s overhoudt.
is beter? Als het om foto’s gaat is Meer zien dat niet zo. Neem de tijd en je zult dat je toch genoeg foto’s overhoudt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands