CHIP FOTO Magazine

Panasonic Leica 8-18mm F2.8-4.0

Deze Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm F2.8-4.0 Asph. is een serieus alternatie­f voor de 7-14mm F4 van Panasonic. Hij heeft een iets groter zoombereik en een betere lichtsterk­te.

- Door Ton Heijnen

Het serieuze alternatie­f voor de 7-14mm F4.

Met de Leica 8-18mm F2.84.0 levert Panasonic een interessan­te nieuwe variant naast de al bestaande Lumix G Vario 7-14mm F4 uit eigen huis en de 7-14mm F2.8 Pro van Olympus. Met zijn lichtsterk­te van 2.8 tot 4.0 zit het objectief er precies tussenin en het heeft een groter zoombereik van, omgerekend naar kleinbeeld, 16 tot 36 millimeter. In ieder geval aan de groothoekz­ijde kun je bij minder licht net iets langer uit de hand fotografer­en dan bij de Lumix 7-14mm. Wil je een continue lichtsterk­te van F2.8, dan is de Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 Pro de betere keuze.

Duurzame behuizing

Het objectief maakt een degelijke indruk met zijn gladde metalen behuizing, die goed is afgedicht tegen de elementen. De focus- en zoomringen draaien prettig, met de juiste weerstand. Ook is er een zonnekap, die niet zoals bij de Lumix 7-14mm vastzit aan het objectief. Hierdoor kun je gemakkelij­ker filters gebruiken. Denk bijvoorbee­ld aan grijsverlo­opfilters, die bij landschaps­fotografen erg populair zijn.

Het objectief heeft geen ingebouwde beeldstabi­listator, omdat Panasonic deze functie meestal inbouwt in zijn camera’s. Zo ook in de Panasonic Lumix GX8 die we voor deze test hebben gebruikt. Dankzij de stabilisat­ie en het grote maximale diafragma konden we met de kortste brandpunts­afstand zelfs in de schemering nog vrij lang met een lage iso-instelling werken.

Wat brandpunts­afstand betreft zal menigeen vinden dat de 7-14mm een betere ultragroot­hoek is, maar in de praktijk hebben wij die laatste millimeter niet gemist. Dat je aan de andere kant van het spectrum wel wat verder kunt zoomen, is echter wel een pluspunt. Hierdoor heb je met één objectief het hele bereik van ultragroot­hoek tot aan een klassiek 35mm-objectief voor reportages. In dit geval wel met een lichtsterk­te van f4.

Ook bij video zijn we tevreden met het objectief. De autofocus werkt bijzonder stil en ook aanpassing­en aan het diafragma zijn alleen maar te horen wanneer je je oor tegen het objectief houdt en komen dus niet in je opname terecht.

Prima scherpte

In ons testlab laat het objectief vooral in het midden van het beeld goede resultaten zien. De gemeten resolutie ligt over het hele zoombereik op meer dan 90 procent van het maximaal haalbare van onze meetcamera. In de hoeken zakt de scherpte iets in, maar voor een groothoek met zulke extreme beeldhoeke­n is dat vrij gebruikeli­jk. Vertekenin­g is alleen goed te zien bij de kleinste brandpunts­afstand. Zodra je een beetje inzoomt, verdwijnen de krommingen aan de rand van het beeld. De

precisie van de autofocus is erg goed, want bijna ieder shot is raak.

Conclusie

In dit Micro Four Thirds-systeem is de keuze voor de ideale groothoekz­oomlens niet gemakkelij­k. De Panasonic Leica 8-18mm heeft een fijn zoombereik en een mooie lichtsterk­te, vergeleken met de Panasonic Lumix 7-14mm. Hij kost echter wel een paar honderd euro meer en komt daarmee op ongeveer het niveau van de Olympus 7-14mm die lichtsterk is over zijn hele bereik. De Leica 8-18mm heeft echter weer een schroefdra­ad voor filters.

 ??  ?? Dit is het soort onderwerp waar een groothoekl­ens echt voor gemaakt is. Door de grote beeldhoek past het hele gebouw inclusief zijn spiegeling op de foto. Door de kortste scherpstel­afstand van 23 centimeter kun je volledig ingezoomd ook dit soort...
Dit is het soort onderwerp waar een groothoekl­ens echt voor gemaakt is. Door de grote beeldhoek past het hele gebouw inclusief zijn spiegeling op de foto. Door de kortste scherpstel­afstand van 23 centimeter kun je volledig ingezoomd ook dit soort...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands