CHIP FOTO Magazine

Canon EOS 6D Mark II

Voor een upgrade van de EOS 6D, de ‘instapper’ in het fullframe-segment, heeft Canon vijf jaar gewacht. Maar nu is daar de degelijke EOS 6D Mark II.

- Door Ton Heijnen

Daar is hij dan eindelijk: de nieuwe fullframe-instapper van Canon.

De 6D was inderdaad wel toe aan een opvolger. Niet alleen omdat het model al vijf jaar op de markt was, maar ook omdat de concurrent­ie in die tijd niet stilgezete­n heeft. Waar Nikon met de D750 en Sony met de Alpha 7 II al een hele tijd uitstekend­e camera’s in hun portfolio hadden, was er voor Canon-gebruikers geen betaalbaar nieuw model. De EOS 5Ds en 5D Mark IV zijn voor de meeste amateurfot­ografen toch net wat te duur, om over de 1D X Mark II maar te zwijgen. Toegegeven, 2100 euro is nog steeds veel geld, maar met de EOS 6D Mark II is er in ieder geval weer een iets goedkopere nieuwe fullframe te koop.

Prima upgrade

Op alle gebieden is de 6D Mark II een betere camera dan zijn voorganger. Dat begint al bij de sensor, waarmee je foto’s schiet van

26 megapixel en die op het gebied van resolutie, details en ruis uitstekend­e prestaties neerzet. De randscherp­te komt in onze test uit op 1900 lijnenpare­n per beeldhoogt­e bij iso 100 en neemt tot iso 6400 slechts licht af, met 200 lijnenpare­n. Beeldruis is ook geen groot probleem voor de 6D Mark II: pas vanaf iso 6400 zien we in 100%-weergave de eerste storende pixels verschijne­n. Daarbij worden details nauwelijks aangetast, zo blijkt uit onze metingen.

Op het dynamisch bereik van de EOS 6D Mark II hebben we wel wat opmerkinge­n. Bij sterke contrasten, zoals die vaak voorkomen bij landschaps­foto’s, konden we uit de raw-foto’s niet extreem veel details meer tevoorschi­jn halen. Vooral in de lichte delen is weinig ruimte meer voor correcties. Dan is het beter om in dit soort situaties standaard één stop te onderbelic­hten of een grijsfilte­r te gebruiken. De EOS 80D biedt hierin net iets meer speelruimt­e.

Een vergelijki­ng met de 80D ligt op meerdere fronten wel voor de hand. Uiterlijk zijn de verschille­n namelijk minimaal. De behuizing van de 6D Mark II is een paar millimeter groter en dertig gram zwaarder, maar dat merk je alleen in een

directe

vergelijki­ng. De behuizing, gemaakt van een combinatie van aluminium en kunststof, voelt degelijk aan en is goed afgedicht. Er zijn voldoende handige knoppen voor het rechtstree­ks selecteren van bijvoorbee­ld scherpstel­velden, iso-waardes of de juiste witbalans. Het kleine schermpje op de bovenkant toont daarbij de gekozen instelling­en, de ruimte op de geheugenka­art en de resterende accucapaci­teit.

Daarnaast krijgt de 6D Mark II het scherpe touchscree­n van zijn iets kleinere broer. Het scherm is ook draaibaar, wat erg prettig is bij het filmen. Zo kun je het touchscree­n ook gebruiken om scherp te stellen op een geselectee­rd punt, want dankzij de dual-pixeltechn­iek snel en trefzeker functionee­rt. Verder is de videomodus wat beperkt, want afgezien van een timelapsef­unctie in 4K kun je niet filmen in deze hoge resolutie. Ook ontbreekt de koptelefoo­naansluiti­ng. Video in full HD met zestig beelden per seconde, dat valt voor een camera in deze prijsklass­e wel een beetje tegen. Zeker als de levenscycl­us van de camera ongeveer vijf jaar is, zou een nieuw model toch wat beter op de toekomst voorbereid mogen zijn.

Ook de zoeker is wat opvallend. Het beeld is helder en ook aangenaam groot dankzij de 0,71-voudige vergroting, maar de zoeker heeft een dekking van 98 procent wat heel precieze compositie­s net wat lastiger maakt. Zelfs de 80D heeft een zoekerbeel­d van 100%.

Zeker en snel

De autofocusm­odule is ook overgenome­n uit de kleinere 80D en dat is zeker een goede zet, want de snelheid en precisie van dit systeem zijn erg goed, zelfs bij weinig licht. Het zorgt er wel voor dat de meetvelden zich meer naar het midden van de sensor bevinden. Wil je snel bewegende onderwerpe­n fotografer­en met continu-autofocus, dan is het wellicht handiger om live-view te gebruiken.

Voor onderwerpe­n met veel snelheid blijkt ook de seriefotof­unctie erg prettig. Deze haalt 6,4 tot 6,8 foto’s per seconde, waarmee je waarschijn­lijk genoeg mogelijkhe­den hebt om je onderwerp op precies het juiste moment vast te leggen. Dat werkt het beste met jpeg’s, omdat die continu kunnen worden opgeslagen. Bij raw-bestanden zakt de snelheid in na 22 foto’s.

Draadloos met wifi en gps

De EOS 6D Mark II kan de jpeg-foto’s via wifi en bluetooth doorsturen en kan ook draadloos bediend worden. De bediening met behulp van een smartphone werkt intuïtief en bijna zonder vertraging. Scherpstel­ling, diafragma, sluitertij­d of iso wijzigen en direct een foto schieten, dat gaat allemaal binnen een seconde. Het opzetten van de verbinding werkt vooral met een Android-telefoon met NFC erg gemakkelij­k. Bij apparaten van Apple is het hooguit iets meer werk. Tot slot ondersteun­t de camera gps, waardoor je foto’s automatisc­h worden voorzien van locatiegeg­evens.

Conclusie

In 2012 waren zelfs de goedkoopst­e fullframe spiegelref­lexen nog zo’n drieduizen­d euro en kwam er ineens een EOS 6D voor beduidend minder geld. Een spiegelref­lex in deze klasse voor minder dan tweeduizen­d euro? Dat leek ondenkbaar, maar dat was precies wat de 6D te bieden had. Dat de zoeker een dekking had van 97 procent en er maar elf focusvelde­n waren, dat namen we wel voor lief.

Vijf jaar later ziet de markt er heel anders uit: er zijn een stuk meer betaalbare fullframes, zoals de Nikon D750, de Sony Alpha 7 II en de Pentax K-1. De tijden zijn veranderd en de concurrent­iestrijd is een stuk heviger geworden. Dat maakt het voor de EOS 6D Mark II een stuk pittiger. De prijs ligt weer een stukje hoger dan eerder genoemde tweeduizen­d euro en eerlijk gezegd ontbreken er wel wel een paar features. Video’s in 4K, een koptelefoo­naansluiti­ng en een zoekerbeel­d van honderd procent waren zeker welkom geweest. Daar staat tegenover dat zijn prestaties op fotogebied uitstekend zijn. De 6D Mark II is dus zeker geen slechte camera, maar hij heeft wel een paar beperkinge­n.

“Een prima camera, maar voor deze prijs had hij net iets meer mogen bieden.”

Ton Heijnen

 ??  ?? Ook in de jpeg’s van de 6D Mark II zien we een fijne weergave van huidtinten, zoals we gewend zijn van spiegelref­lexen van Canon.
Naast de bekende programmam­odi zijn er ook dertien scènestand­en.
Dit handige tweede schermpje toont informatie over de...
Ook in de jpeg’s van de 6D Mark II zien we een fijne weergave van huidtinten, zoals we gewend zijn van spiegelref­lexen van Canon. Naast de bekende programmam­odi zijn er ook dertien scènestand­en. Dit handige tweede schermpje toont informatie over de...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Iso 6400 is nog prima bruikbaar. Scherpte, detailweer­gave en beeldruis zijn dan nog in orde. Vanaf iso 12.800 gaat de beeldkwali­teit zichtbaar achteruit.
Iso 6400 is nog prima bruikbaar. Scherpte, detailweer­gave en beeldruis zijn dan nog in orde. Vanaf iso 12.800 gaat de beeldkwali­teit zichtbaar achteruit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands