CHIP FOTO Magazine

Drie filters voor het herfstlich­t

-

De zon staat in de herfst al tamelijk laag, maar schijnt nog wel fel. Dat is niet altijd een goede combinatie, maar met een paar filters krijg je vrijwel altijd toch een goede foto. Een filter koop je bij Foto-groep in een van hun winkels in Amersfoort, Doorn, Harderwijk, Hilversum, Heereveen of Leeuwarden. Of ga naar de website www.foto-groep.nl.

Grijsverlo­opfilter

De lucht is gauw te licht ten opzichte van het landschap eronder. Het van bovenaf naar beneden toe afnemende grijs op een grijsverlo­opfilter maakt specifiek de lucht donkerder. Daardoor wordt deze krachtiger blauw en tekenen wolken zich beter af.

ND-filter

Een grijsfilte­r (ND-filter, van Neutral Density) maakt het beeld gelijkmati­g donkerder, zodat je ook op dagen met veel zon met een groter diafragma kunt fotografer­en. Of je kiest juist voor een langere sluitertij­d om bijvoorbee­ld bewegingen vervaagd (onscherp) in beeld te brengen.

Polarisati­efilter

Met een polarisati­efilter kun je heel goed ongewenste spiegeling­en in het water voorkomen. Welke reflecties verdwijnen, hangt af van de hoek waarin de lichtstral­en op het filter vallen in relatie tot de stand van het filter. Zo kun je ervoor zorgen dat lelijke reflecties van het zonlicht verdwijnen, maar de bomen nog wel gespiegeld worden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands