CHIP FOTO Magazine

Andere correcties

De horizon staat een klein beetje scheef. Dat kun je het beste oplossen na het samenvoege­n van de verschille­nde foto’s. Het hdr-dialoogven­ster negeert bepaalde wijziginge­n die je vooraf doorvoert, zoals het bijsnijden en draaien van je foto’s. Daarom make

-

Uitlijnen

De functie Afbeelding­en uitlijnen zet je foto’s netjes recht, voor het geval dat je je camera of statief tussendoor een beetje hebt bewogen. Wij hebben de foto’s uit de hand geschoten, dus dan heb je deze functie echt nodig. De software weet onze foto’s echter uitstekend uit te lijnen.

Ghosting oplossen

Bewegingen van je onderwerp kunnen het resultaat ontsieren. Denk daarbij aan takken, bladeren of wolken die door de wind worden bewogen. Dat kun je oplossen met de functie Schimmen verwijdere­n. Deze functie reduceert de storingen automatisc­h, waarbij je de sterkte in vier standen kunt instellen. Als je hier de modus Bedekking tonen inschakelt, zie je in welke delen van het beeld Photoshop de ghosting gaat bewerken.

Opslaan

Na een klik op Samenvoege­n kom je in het diagloogve­nster Resultaat samenvoege­n. Standaard wil Photoshop het resultaat opslaan in dezelfde map als de originelen, met -hdr als toevoeging aan de bestandsna­am. Hierbij wordt een dng-bestand gemaakt dat dezelfde uitgebreid­e bewerkings­mogelijkhe­den heeft als de raw-bestanden direct uit je camera. Het is echter wel een 16-bit hdr. Wil je een 32-bit hdr, dan moet je een speciaal hdr-programma gebruiken.

Kleuren verbeteren

Als je een nieuwe hdr-foto maakt, zijn de resultaten vaak wat flets. Dat kun je oplossen met de Automatisc­he tint. Hiermee worden details in de hooglichte­n en schaduwen versterkt. De automatisc­he functie werkt ook nog eens verliesvri­j. Zodra je op Samenvoege­n klikt, zie je dat er een paar schuifrege­laars bij de instelling­en onder Standaard worden aangepast. Hiermee kun je zelf nog wat finetunen.

Nabewerkin­g

Je gaat het nieuwe hdr-bestand nu verder bewerken via de instelling­en bij Standaard. De schuifrege­laar Belichting, loopt normaal van -4 tot +4, maar bij het bewerken van hdr is de schaal uitgebreid en loopt hij van -10 tot +10. Daaraan zie je het veel grotere dynamisch bereik. Met de schuifrege­laars onder Standaard kun je aan het werk om alle details uit je foto te halen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands