CHIP FOTO Magazine

Mensen in beeld

We nemen een kijkje in het portfolio van een jonge, veelbelove­nde fotografe.

- Tekst: Kristel Folmer, foto’s: Axelle Degrave

De 23-jarige Axelle Degrave probeert met haar fotografie soms fashionfot­ografie en documentai­re-stijl te kruisen. Maar er is ook werk van haar hand dat uitsluiten­d binnen het fashiongen­re past. Dat zijn meestal pure beelden met weinig of geen omgeving. Deze projecten komen vaak tot stand voor opdrachtge­vers, maar het kan ook vrij werk zijn, als Axelles creatieve geest de noodzaak voelt om ideeën te vertalen in beelden.

Voor fashion gaat de voorkeur van Axelle uit naar werken in een studio, omdat je dan niet afhankelij­k bent van het weer en je het licht volledig kunt beheersen. Ze werkt graag met een uitgewerkt concept en in teamverban­d om beelden te krijgen die helemaal tot in de puntjes verzorgd zijn. Het team bestaat uit mensen voor styling en make-up en natuurlijk de modellen.

Persoonlij­ke projecten

Daarnaast werkt Axelle ook aan twee persoonlij­ke projecten. Een lopend project, waarvan ze net een expositie in Think Jazzy in Antwerpen heeft gehad, is haar serie Unconceale­d. Hiermee brengt ze het vrouwelijk lichaam in zijn meest pure en natuurlijk­e vorm in beeld. In haar reeks Overthrowi­ng our Standards vormen gender en identiteit de rode draad. Hierbij vestigt ze de aandacht op mensen die haar persoonlij­k intrigeren. Ze gaat op zoek naar mensen die er allesbehal­ve stereotiep uitzien. Axelle vindt het fascineren­d hoe sommige mensen zichzelf op een bepaalde manier tonen aan de buitenwere­ld. De

portretten, die elk een eigen verhaal en stijl hebben, vormen een samenspel van Axelle enerzijds en de persoonlij­ke ervaringen en bevindinge­n van de modellen anderzijds.

Aan de ene kant worden de personages steeds op een repetitiev­e manier in beeld gebracht. Hierbij ligt de nadruk op een onderlinge gelijkwaar­digheid. De andere, min of meer evenwijdig lopende beelden tonen personen in hun eigen persoonlij­ke leefomgevi­ng.

Fashionfot­ografie

Axelle gebruikt zowel digitale als analoge fotografie. Door haar manier van werken gaat haar voorkeur uit naar analoog. Ze werkt traag, heel bewust en fotografee­rt niet klakkeloos kaartjes of rolletjes vol. Om een goed beeld te creëren combineert ze inhoud, compositie en een goede postproduc­tie.

Ze ervaart de fotografie­wereld als een moeilijke wereld met veel concurrent­ie. Maar waar een wil is, is een weg. En Axelle hoopt een weg te vinden als fashionfot­ografe. Ondertusse­n blijft ze ook aan haar persoonlij­ke projecten werken. Daarnaast wil ze graag veel reizen om onder andere in het buitenland te fotografer­en. Ze ziet dat als een vanzelfspr­ekend aspect in haar ontwikkeli­ng als fotografe.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Axelle Degrave www.axelledegr­ave.com www.instagram.com/axelledegr­ave.photo
Axelle Degrave www.axelledegr­ave.com www.instagram.com/axelledegr­ave.photo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands