CHIP FOTO Magazine

Sony E 18-135 mm f/3.5-5.6 G OSS

Voor een trip van drie dagen moet alles bij voorkeur in de handbagage passen. In deze test nemen we een reiszoom mee.

-

Voor een trip van drie dagen moet alles bij voorkeur in de handbagage passen. In deze test nemen we een reiszoom mee.

Drie dagen Lissabon is te gek. De gewichtsli­miet bij de handbagage is dat niet. Daarom kijken we of we voldoende hebben aan een reiszoom, in dit geval de 18-35 mm f/3.5-5.6. Omgerekend naar kleinbeeld heeft dit objectief een brandpunts­afstand van 27-203 mm, wat in principe ruim voldoende zou moeten zijn. Samen met de Alpha 6500 weegt het objectief nog geen 800 gram – reisvriend­elijker wordt het niet.

Drie dagen is natuurlijk niet genoeg om Lissabon helemaal te bekijken. Zo veel bezienswaa­rdigheden, zo veel foto-onderwerpe­n! Hier komt de hele bandbreedt­e van het objectief goed van pas: een groothoek voor het strand, een tele voor de details en een normale brandpunts­afstand voor straat- en architectu­urfotograf­ie – met de aangenaam grote zoomring, kun je de beeldhoek eenvoudig wisselen. De autofocus werkt verrassend goed: fluisterza­cht en verbazingw­ekkend snel. Bij ver inzoomen is de nauwkeurig­heid wel wat minder. Maar wanneer de focus (handmatig of automatisc­h) eenmaal scherp staat, zijn de resultaten overtuigen­d. Groothoekf­oto’s halen bijna 1800 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/bh). Deze goede scherpte geldt in elk geval in het midden van de foto. Aan de randen zakt de resolutie naar 1280 lp/bh, ongeveer 29 procent. Twee diafragmas­tops (f/7.1) helpen niet veel. Bovendien zien tele-foto’s er met 1625 lp/bh bij een open diafragma er wat minder scherp uit. Maar dat is een van de compromiss­en die je bij een reiszoom moet accepteren. Het objectief vertoont verder zeer weinig afbeelding­sfouten en de beeldstabi­lisatie is uitstekend. Met andere woorden: de beste reiszoom voor een E-lensvattin­g.

 ??  ?? Sony Alpha 6500 | 33 mm (KB) | f/16 | 1/15 sec. | ISO 100 Wanneer er zo’n onderwerp voorbij komt rijden, heb je geen tijd om je objectief te verwissele­n. Een reiszoom heeft veelzijdig­heid als voordeel – met een paar minpunten wat betreft de beeldkwali­teit.
Sony Alpha 6500 | 33 mm (KB) | f/16 | 1/15 sec. | ISO 100 Wanneer er zo’n onderwerp voorbij komt rijden, heb je geen tijd om je objectief te verwissele­n. Een reiszoom heeft veelzijdig­heid als voordeel – met een paar minpunten wat betreft de beeldkwali­teit.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands