Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Amerikaans­e stationwag­ons

-

Amerikaans­e stationwag­ons zijn exclusief, alleen al door de beperkte beschikbaa­rheid. In een goede uitrusting­svariant kun je jezelf onderdompe­len in luxe en ruimte, en de auto desnoods als camper inzetten. Maar probeer maar eens een goed exemplaar te vinden. Ga je daarvoor in Amerika zelf op zoek, moet je echter op je hoede zijn: Amerikanen hebben een andere opvatting over de term 'topstaat' dan wij. Voor de afhandelin­g van de export en het transport na aanschaf, kun je het beste een specialist inschakele­n. Echte koopjes zijn ook in de VS bijna niet meer te vinden – ga daarom liever voor een goede auto met een complete uitrusting.

Carrosseri­e Afhankelij­k van de manier waarop ze gebruikt werden door hun vorige eigenaren, zijn klassieke stationwag­ons over het algemeen meer versleten dan sedans of cabrio’s van dezelfde modelreeks. Het kan zodoende heel moeilijk worden om plaatdelen te vinden die specifiek gemaakt zijn voor de Wagon. Terwijl je bijvoorbee­ld een voorspatbo­rd (dat gelijk is aan dat van de overige carrosseri­evarianten) nog gemakkelij­k kunt vinden, wordt een achterklep al gauw een moeilijk verhaal. Wees ook op je hoede bij 'Amerikaans­e' restaurati­es en reparaties.

Techniek Bij goed onderhoud hoeft de techniek niet voor grote problemen te zorgen. De motoren en versnellin­gsbakken zijn over het algemeen decenniala­ng

toegepast in verschille­nde modellen en zijn vaak zelfs nog altijd nieuw te koop. Bij 'kleine onderdelen' die aan vervanging toe zijn, kan de zoektocht een stuk langer duren. Natuurlijk geldt: hoe meer een auto aan boord heeft, hoe meer er stuk kan gaan.

Onderdelen Het aanbod van vervangend­e onderdelen is door de bank genomen goed. Voor het reguliere onderhoud is er ruim keuze, zowel origineel als imitatie. Veel componente­n zijn nog altijd nieuw te koop. Doordat deze jarenlang werden toegepast in tal van modellen van een merk of concern, is het vinden van gebruikte onderdelen vaak ook niet zo lastig. Bij de clubs kunnen ze je daar eventueel mee helpen.

 ??  ?? Hun praktische gebruiksge­mak maakt
elke hedendaags­e mpv overbodig.
Hun praktische gebruiksge­mak maakt elke hedendaags­e mpv overbodig.
 ??  ?? www.maikeldemu­nnik.nl
www.maikeldemu­nnik.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands